Herşey çocukları için

Herşey çocukları için

Kemik iliği nakli yapılmadığı takdirde hayatlarını kaybedecek olan iki çocuğu için doktorların tavsiyesi üzerine hamile kalan kadın, düşük yapınca kendi iliğiyle çocuklarına ikinci kez hayat veriyor.


Anne Hanife Gülen (39) yaptığı açıklamada, 13 yaşındaki oğlu Ramazan'ın sürekli burnunun kanaması nedeniyle 6 yıl önce doktora gittiklerini söyledi.
Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesinde yapılan muayene sonucu oğlunun kemik iliğinin çalışmadığının tespit edildiğini belirten Gülen, ''Ramazan'ın ilik nakli yapılmazsa hayatını kaybedeceğini öğrendim. Kardeşten yapılan ilik daha sağlam ve kalıcı oluyormuş. Bu nedenle nakil yapılması için 11 yaşındaki kızım Seher'i hastaneye götürdüm. Kızımın da kemik iliği çalışmıyormuş. Ancak hastalığı daha ilerlememiş'' dedi.
Doktorların tavsiyesi üzerine doğacak çocuğundan ilik nakli yapılması için hamile kaldığını, ancak hamileliğinin dördüncü ayında düşük yaptığını ifade eden Gülen, ''Yıllarca büyük zorluklarla hastaneye gidip geldik. Devletin bize sağladığı destek sayesinde ayakta kaldık. Bir de düşük yapınca çok üzüldük. Ne yapacağımızı bilemedik. Ramazan gözümün önünde erimeye başladı. Bir gün Ramazan'ın burnundan gelen kan hiç durmamaya başlayınca apar topar doktora gittik. Doktorlar, ben ve eşimden kan örnekleri aldı'' diye konuştu.
Kendisinden çocuklarına ilik nakli yapılacağını öğrendiğinde çok sevindiğini anlatan Gülen, şunları kaydetti:
''Ankara'ya gittik. Burada gerekli işlemlerin ardından Ramazan'a benden alınan ilik nakledildi. Oğlumun tedavi süresince dökülen saçları yine çıkmaya başladı. Sağlığına kavuşuyor. Şimdi sıra kızımda. Doktorlar, kızıma yapılacak ilik nakli için biraz beklememi istediler. Bir süre sonra ona da benden alınan ilik nakledilecek. Bugüne kadar tek isteğim onların yaşamasıydı. Onların iyileşeceğini bilmek çok güzel. Çünkü gözümün önünde günden güne eriyen çocuklarımı görmek beni çok üzüyordu. Gerekirse onlar için canımı seve seve veririm. İlik nakli beklerken yaşamını yitiren çok çocuk gördüm.''
İnşaatlarda çalışarak ailesinin geçimin sağlamaya çalışan baba Yusuf Gülen (39) ise eşinin, teyzesinin kızı olduğunu, çocuklarındaki rahatsızlığın da akraba evliliğinden kaynaklandığını öğrendiğini belirtti.
İLİK NAKLİ ŞART
Ramazan Gülen'in doktoru Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümran Çalışkan ise, çocukların doğuştan kemik iliklerinin çalışmadığını bildirdi.
Bu hastalığın genelde akraba evliliği yapan ailelerin çocuklarında görülebildiğini dile getiren Çalışkan, ''Bu çocuklar ileride lösemi hastası oluyor. İlik nakli yapılmaz ise yaşamlarını yitiriyorlar. İlik nakli genelde kardeşten yapılıyor. Çünkü daha sağlıklı ve sürekliliği oluyor. Kardeş yoksa akrabalar araştırılıyor. Bu da yoksa hastaya uygun ilik nakli bulunması bekleniliyor'' diye konuştu.
Çalışkan, Gülen çiftinin, çocukları için büyük fedakarlıklar yaptıklarını ve bu çiftin birçok aileye örnek gösterilebileceğini kaydetti.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.