Hdp Grup Başkanvekili İdris Baluken:

Hdp Grup Başkanvekili İdris Baluken:

ANKARA (İHA) – HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, “Anayasa Komisyonu’ndaki yapılacak toplantılar, tartışmalar kesinlikle dokunulmazlıklarla ilgili değildir. Türkiye’deki rejim değişikliği ile doğrud...

ANKARA (İHA) – HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, “Anayasa Komisyonu’ndaki yapılacak toplantılar, tartışmalar kesinlikle dokunulmazlıklarla ilgili değildir. Türkiye’deki rejim değişikliği ile doğrudan bağlantılı olan tartışmalar olarak değerlendirmelidir” dedi.

Baluken, TBMM’de gazetecilerin gündem ile ilgili sorularını cevapladı. Baluken, dokunulmazlık konusunda tavırlarıyla ilgili soruya, “Anayasa Komisyonu’ndaki yapılacak toplantılar, tartışmalar kesinlikle dokunulmazlıklarla ilgili değildir. Türkiye’deki rejim değişikliği ile doğrudan bağlantılı olan tartışmalar olarak değerlendirmelidir. Uzun süredir saray eliyle Türkiye’de bir darbe sürecinin işletildiğini ve otoriter bir başkanlık sistemi adına rejim değişikliği yapılmak istendiğini görüyoruz. Sokakta, alanlarda, toplumsal yaşamın bütün dinamiklerinde hayata geçen darbe süreci Meclis’e kadar uzanmıştır. Halkların demokratik partisi olarak darbe sürecine karşı nasıl direniş gösterdiysek, Meclis’te aynı direnişi göstermeye devam edeceğiz” diye cevap verdi.

Baluken, Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın ‘laiklik’ söyleminin AK Parti’nin rejim değişikliği arayışının ortaya koyduğunu savunarak, “Kamuoyu alması gereken mesajı almıştır. Meclis Başkanı’nın tesadüfi ve bilinçsiz olarak konuşmadığını biliyoruz. Bugüne kadar tüm pratiklerin Erdoğan ve sarayla birlikte olan bir meclis başkanı asla çıkıp kamuoyu önünde bu şeklide bilinçsizce Türkiye’nin en hassas olduğu konuda açıklama yapma durumunda olmaz. Ancak kamuoyundaki tepkiler gördükten sonra kazı çevirerek yanmasın gayreti göstermiştir. Açık ve nettir ki, Meclis Başkanı’nın yapmış olduğu açıklama ve yarın Anayasa Komisyonu’nda yapılacak olan halk iradesini tasfiye etme süreciyle birlikte saray ve AKP açısından rejim değişikliği ile ilgili macun tüpten çıkmıştır. Bizlere düşen otoriter, baskıcı arayışlarda karşı halkımızla birlikte; Türkiye demokrasisini kurtarmaktır. Biz bu sürecin tamamının demokrasiye dokunmak olarak görüyoruz, halk iradesini tasfiye etmek olarak ifade ediyoruz. Ortada dil sürçmesi varsa, Meclis başka istifa etmelidir. Bu kadar sorumsuzca davranan Meclis Başkanı istifa ettirilmelidir” ifadelerini kullandı.

Anayasa değişikliğinde yeterli sayı bulunamadığı takdirde partili Cumhurbaşkanı’nın devreye girebileceğine ilişkin olarak Baluken, “AKP’li milletvekilleri farklı tartışmalar açarak, bu konuda toplumun açık olan sinir uçlarını köreltmeye çalışıyorlar. Toplumsal hassasiyetleri ortadan kaldırmaya çalışıyorlar. Formüllerle, esnek alternatiflere açık olduklarını kamuoyuna göstermeye çalışıyorlar” diye konuştu.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.