Hayvanların Otlatıldığı Meralarda Islah Çalışması Devam Ediyor

Hayvanların Otlatıldığı Meralarda Islah Çalışması Devam Ediyor

Türkiye’de tarım ve hayvancılık açısından büyük bir öneme sahip olan Yozgat’ta hayvanların otlatıldığı meralarda İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından mera ıslahı ve amenajmanı çalışmaları devam ediyor.    İl...

Türkiye’de tarım ve hayvancılık açısından büyük bir öneme sahip olan Yozgat’ta hayvanların otlatıldığı meralarda İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından mera ıslahı ve amenajmanı çalışmaları devam ediyor.

    İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ziyaattin Özdemir, mera ıslahı projesi kapsamında çalışmaların 6 köyde tamamlandığını söyledi. Özdemir, "Bugüne kadar 6 köyde mera ıslah çalışmalarımız tamamlanmış olup halen devam eden, merkez, Sorgun'a bağlı Taşpınar, Sarıkaya'ya bağlı Koçcağız ve Yerköy'e bağlı Kördeve köylerinde ıslah çalışmaları devam ediyor." dedi.

    "MERA ISLAH ÇALIŞMASI İLE BESİCİLERİN YEM İHTİYACI KARŞILANACAK"

    Mera ıslah çalışması sayesinde besicilerin yem ihtiyacının giderileceğini söyleyen Özdemir, “Mera ıslah çalışmalarımız sayesinde köylerde bulunan düşük verimli meraların durumunun düzeltilmesi amaçlanmaktadır. Bu kapsamda gübreleme, üstten tohumlama veya suni mera tesisi yapılarak; düzensiz yapılan otlatmanın belli bir sisteme kavuşturulması sağlanmış olacak. Otlatmaya başlama ve bitirme tarihlerine riayetin sağlanması, otlatmanın kapasiteye uygun olarak yapılması; otlatmayı kolaylaştırıcı tesislerin kurulması ve meraya olan aşırı baskının kaldırılması önemlidir. Kaba yem üretimini artırmak üzere tarla tarımı içerisinde yem bitkileri ekim alanını ve birim alana olan verimi yükselterek hayvanların kaba yem açığını gidermek suretiyle hayvan başına olan verim düşüklüğünü gidermek ve bu işlerin nasıl yapılacağı konusunda eğitim yapmak üzere bu çalışmalarımız planlanmıştır." diye konuştu.

    Özdemir, mera ıslah çalışmalarıyla ilgili şunları söyledi: “2014 yılı güz döneminde Sorgun ilçesi Taşpınar köyünde 900 dekar alana 13 bin 500 kilo, Sarıkaya ilçesi Koçcağız köyünde bin dekar alana 15 bin kilo ve Yerköy ilçesi Kördeve köyünde bin 500 dekar alana 22 bin 500 kilo DAP (diamonyum fosfat) kimyevi gübresi ile toplam 3 bin 400 dekar mera alanında gübreleme çalışması yapıldı. Gübreleme yapılan mera alanlarında otlatma planlaması yapılarak dinlendirilip ot verimin arttırılarak birim alanda otlatma kapasitesinin yükseltilmesi sağlanması hedeflenmektedir." CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.