Hava sahamız güvende

Hava sahamız güvende

Konya 3. Ana Jet Üssü'nde bulunan Havadan İhbar ve Kontrol (HİK) uçakları olarak adlandırılan 3 adet Barış Kartalı faal olarak görev yapmaya başladı. Kuzey, Güney ve Doğu'nun gelmesinin ardından gözler Batı'nın gelmesinde

Barış Kartalı programı kapsamında Boeing firması ile imzalanan sözleşmenin ardından Türkiye'nin ilk Havadan İhbar ve Kontrol (HİK) uçağı 21 Şubat 2014 tarihinde teslim edilmişti. 4 Barış Kartalı uçağından bugüne kadar 3'ü Konya 3. Ana Jet Üssü'ne iniş yaptı. Kuzey, Güney ve Doğu'nun aktif olarak göreve başlamasının ardından gözler son Barış Kartalı uçağı Batı'da. Boeinf firmasıyla 4 uçak ve 1 Yer Destek Sistemi tedariki amacıyla imzalanan sözleşme 23 Haziran 2003 tarihinde yürürlüğe girmişti. Batı'nın da hizmete girmesiyle birlikte Konya'nın envanterinde 4 adet Barış Kartalı bulunacak. Barış Kartalı şu anda Türkiye ile birlikte 3 ülke tarafından kullanılıyor. Avustralya'da 6 Barış Kartalı kullanımda iken, Güney Kore'de de 4 Barış Kartalı bulunuyor. Barış Kartalı ilk olarak 22 Şubat 2014 tarihinde kullanılmıştı. İkinci uçak ise geçtiğimiz Aralık ayında envantere girdi. Türkiye Boeing firmasından sipariş ettiği 4 adet Barış Kartalı'ndan 3'ünü teslim aldı. Batı'nın da önümüzdeki aylarda Konya'ya gelmesi bekleniliyor. Barış Kartalı uçağının ilki artık tam operasyonel olarak Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından kullanılmaya başlandı. Yıllardır Anadolu Kartalı Tatbikatı'na ev sahipliği yapan Konya, Batı isimli Barış Kartalları'nın da gelmesiyle birlikte Türkiye'nin hava savunmasında önemli bir merkez olacak.

TÜRK HAVA SAHASI ONLARA EMANET

Türk Hava Kuvvetleri’nin uzun menzilli Havadan İhbar ve Kontrol (HİK) uçakları E737 Barış Kartalı, tam operasyonel olarak 24 saat aralıksız görev yapacak AWACS'larla, Suriye sınırı dahil bölgede kuş uçurtmayacak. Hava Kuvvetleri, Barış Kartalları'nın göreve başlmasıyla birlikte Türkiye’nin hava sahası kritik zamanlarda sıkı kontrol altında tutuluyor. Uçak, radarları sayesinde hava sahasına giren yabancı uçaklar ve füzeler anında tespit edecek. Uçaklar, üzerindeki yeni nesil sabit radar 360 derecelik görüş açısıyla, coğrafi engellerden etkilenmeden yüzlerce kilometrelik alanı tarayabilme özelliğine sahip. Hava Kuvvetleri, envanterine geçireceği uçakların ikisini kriz anlarında 24 saat havada tutmayı planlıyor. Uçakların havadayken kuvvetli radarlarıyla izleyeceği bölgelerin başında Ege, Akdeniz, İran ve eski Sovyet ülkeleri geliyor. Erken uyarı uçakları sayesinde izlenen ülkede yapılan tatbikatlar, birlik yer değiştirmeleri izlenebilirken, seyir halindeki uçak, füze, helikopter ve gemilerin de yeri tespit edilebilecek. Proje ile Türkiye’nin alçak irtifa hava gözetleme zafiyeti giderilecek.

İLK TATBİKATA KASIM AYINDA KATILDI

Barış Kartalı uçakları, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)'nin 18-22 Kasım 2013 arasında Antalya Körfezi'nde gerçekleştirilen elektronik harp denemeleri tatbikatına katılmıştı. Hava Kuvvetleri'ne ait bir adet Havadan İhbar ve Kontrol (HİK) uçağı tatbikatta, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri unsurları ile koordineli bir şekilde operasyonel kabiliyetini test etmişti. Barış Kartalı ilk test uçuşunda Yapılan test uçuşları kapsamında, Suriye Hava Kuvvetlerine ait iki adet SU-24 uçağı ve dört adet Mi-17 genel maksat helikopteri kalkışlarından itibaren takip edildi ve silahlı devriye uçuşu (CAP) gerçekleştiren F-16 uçaklarına gerekli bilgiler verildi.  Havada yakıt ikmali, AWACS tipi uçaklar için geliştirme sürecinde önemli bir kilometre taşı olarak görülüyor. Bu tip uçaklara yakıt transferi yapılarak, uçakların havada daha fazla kalması sağlanıyor.

20 SAAT HAVADA KALABİLİYOR

Boeing 737- platformuna kurulan HİK uçağı, yakıt ikmaliyle 20 saat havada kalabiliyor. Uçakta özel eğitimli 2 pilotun yanı sıra radar ihtisası olan subay ve astsubaylardan oluşan ekip bulunuyor. Uçak, üzerindeki yeni nesil sabit radarın 360 derecelik görüş açısıyla Hava Kuvvetleri, coğrafi engellerden etkilenmeden yüzlerce kilometrelik alanı tarayabilen kapasiteye sahip. Uçağın, ülkemizin yer alacağı milli, uluslararası, ikili, çok uluslu görevler ve eğitimlerde, tatbikatlarda, Türk Hava Sahası’na yönelecek tehditleri tespit, teşhis etme ve gerekirse bertaraf etmek maksatlı görevlerde kullanılması planlanıyor. Uçakla elde edilen istihbaratlar yer destek birimine iletilerek operasyonlarda kullanılıyor. Uçaktaki radar sistemi, 350 kilometre menzili içinde aynı anda 3 bin cismi tespit ve takip edebiliyor. Türkiye, AWACS uçaklarını 2008 yılında teslim edeceğini taahhüt etmesine rağmen 7 yıldır geciktiren Boeing Firması’na kusurlu olduğu döneme ilişkin ceza kesmişti. Türkiye’nin 11 yıl önce 1.5 milyar dolar ödediği ve 6 yıldır teslimi geciken 4 AWACS erken uyarı uçağı geldi, havada yakıt ikmali testini de başarıyla geçti. Uçaklardan ilki olan “Kuzey” 21 Şubat 2014 tarihinde düzenlenen törenle Türk Hava Kuvvetleri envanterine alındı.

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.