Hatib'in diyalog çağrısına itirazlar

Hatib'in diyalog çağrısına itirazlar

Suriyeli önde gelen milletvekili ve muhalif grubun en önemli temsilcileri barış görüşmeleri için getirilen öneriyi reddetti

Suriyeli muhalif lider Muaz El Hatib tarafından geririlen şartlı barış görüşmeleri önerisine hem Esad rejiminden hem de muhalefetten itirazlar geldi. Bir iktidar partisi milletvekili ve rejim karşıtı koalisyon içindeki en büyük blok müzakere teklifini reddetti.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu lideri el Hatip, Al Arabiya kanalına verdiği mülakatta, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın iktidarı bırakması koşuluyla ‘barışçıl bir geçişe kapı aralanabileceğini’ kaydetmişti. Hatip, görüşmelerin daha önce Ankara’nın gündeme getirdiği bir isim olan Esad’ın yardımcısı Faruk el Şara ile yapılabileceğini de söylemişti.

Ancak Suriye iktidar partisinin önde gelen milletvekili Fayez Sayeh, herhangi bir diyaloğun ön koşulsuz başlaması gerektiğini savunarak, şartlı görüşme önerisini kabul etmediklerini söyledi.

"Suriyeliler için ortak bir zemin üzerinde anlaşmanın önemli olduğunu" söyleyen Sayeh, Hatib'in tutukluların serbest bırakılması şartının "diyalog başlamadan önce değil, bir sonucu olabileceğini" belirtti.

İnsan hakları örgütleri, muhalefet liderleri, protestocular ve ailelerinden oluşan on binlerce kişinin devlet güvenlik servisleri tarafından tutulduğunu söylüyorlar.

Esad kanadından yapılan bu açıklamayla aynı saatlerde, muhalefet koalisyonunun çoğunluğunu oluşturan Suriye Ulusal Konseyi de Hatib2in önerisini desteklemediklerini duyurdu. Önerinin koalisyon kararı olmadığını, Hatib'in "bireysel bir kararı" olarak nitelendirdiklerini belirten SUK yetkilileri, koalisyonun hedefinin "tüm sembolleri ve sütunları ile rejimi devirmek" olduğunu bildirdi.

Muhalif liderin görüşebileceğini belirttiği Şara'dan ise henüz bir açıklama gelmedi.
Bu arada, Birleşmiş Milletler Suriye'deki insani durumun ve gıda yetersizliğinin 2,5 milyon kişi için "felaket" boyutlarına ulaştığını söyledi.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi sözcüsü Jens Laerke, 4 milyon Suriyeli'nin acil yardıma ihtiyacı olduğunu, 2 milyon kişinin de Suriye içinde evsiz kaldığını duyurdu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.