Hasta yakınlarına Dost Eli

Hasta yakınlarına Dost Eli

Dost Eli Derneği Süleyman Kaya Misafirhanesi, kalacak yeri ve imkanı olmayan hasta refakatçilerini ücretsiz olarak ağırlıyor. 2010 Ocakta hizmete başlayan misafirhaneye her gün onlarca kişi geliyor


Yapılan yatırım ve hayata geçirilen projelerle sağlık üssü olan Konya’ya her gün binlerce vatandaş tedavi olmak için geliyor. Tedavi kapsamında hastanede yatmasına karar verilen hastaların refakatçileri de ya bir yakını ya da tanıdığının yanında veyahut bir otelde kalıyor. Maddi durumu iyi olmayan hasta refakatçileri ise kalabiliyorsa hastanenin boş bir köşesinde ya da hastane bahçesinde bank üzerinde sabahlıyor. Hastane bahçesinde kalmak yazın pek sorun olmazken soğuk kış günleri ise hasta refakatçileri için zorlu geçiyor.
FİKRİN SAHİBİ VEFAT EDİNCE ADI MİSAFİRHANEYE VERİLDİ
Hasta refakatçilerinin yaşadığı bu drama sessiz kalmayan Dost Eli Derneği, kalacak yer sorununu çözmek için harekete geçti. 2 yıl önce vefat eden Dost Eli Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Kaya’nın hasta refakatçileri için misafirhane yapılması fikri, onun adını da yaşatacak şekilde hayata geçirildi. Dost Eli Derneği, Numune Hastanesi’nin hemen yanı başında 40 kişiyi ağırlayabilecek hasta yakını misafirhanesi hizmet vermeye başladı. Her gün onlarca maddi durumu iyi olmayan hasta refakatçisini misafir eden Dost Eli Derneği, sadece kalacak yer imkanı sağlamakla kalmıyor, akşam yemeğini ve sabah kahvaltısını da ikram ediyor. Hatta, durumu kötü olanlara giyecek ve gıda yardımı da yapılıyor.
Böyle hizmet veren misafirhanelerden Meram Tıp Fakültesi ve Bölge Hastanesi civarına da yapılmasının büyük fayda sağlayacağı ifade ediliyor. Bu noktada Hamınlar Lokali, Gençlik Merkezi ve daha değişik sosyal amaçlı çalışmalar yürüten yerel yönetimlerin harekete geçmesi ve çözümler üretmesi isteniyor. Çünkü Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin hasta yakınları için 180 ve 200 kişilik 2 ayrı kalacak misafirhanesi var.
HAVALAR SOĞUYUNCA MİSAFİR SAYISI ARTIYOR
Dost Eli Derneği Müdürü İsmail Köksal, 40 kişiyi ağırlayabilecek 7 odalı misafirhanede dinlenme salonu, banyo, yemekhane bulunduğunu aktardı. 2010 Ocak ayında hizmete giren misafirhaneye gelen kişi sayısının hasta refakatçisi ve hava durumuna göre değiştiğine işaret eden İsmail Köksal, “Her akşam misafirimiz oluyor. Havalar soğuk oldu mu 25 kişiyi aşağı düşmüyor. Misafirlerimize akşam yemeği ve sabah kahvaltısını ikram ediyoruz. Ayrıca duş almasına, üzerine değişmesine imkan sağlıyoruz” dedi.
Misafirhaneye ilçelerden ve çevre illerden gelenlerin olduğunu ifade eden İsmail Köksal, yurtdışından gelenlerin dahi olduğunu kaydederek, “Kimin nereden geldiği bizim için önemli değil. Her vatandaş ihtiyacı olmak şartıyla kalabilir. Ancak hastanede hastası olması ve kendisinin de refakatçisi olarak bulunması gerekiyor. Zaten hastaneden refakatçi olduğuna dair diye yazı getiriyor” ifadelerini kullandı. İsmail Köksal, misafirhanede kalan hasta refakatçilerinin isimlerinin emniyete bildirildiğine de işaret ederek, bu durumdan polis teşkilatının da haberi olduğuna işaret etti.
Misafirhaneye sadece Numune Hastanesi değil, bütün hastanelerden kalacak yeri olmayan ihtiyaç sahibi hasta refakatçilerinin kabul edildiğini ifade eden İsmail Köksal, “Konya’daki bütün hastanelere afişlerimizi astık, hasta refakatçileri bu sayede geldiği gibi bazen de hastane personeli bize yönlendiriyor” diye konuştu.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.