Harvard'da ilk başörtülü akademisyen

Harvard'da ilk başörtülü akademisyen

Harvard'a kabul edilen ilk başörtülü Dr. Zilka Şilyak, "Başörtüm benim için öncelikli."

Avrupa'nın ilk başörtülü belediye başkanı Amra Babiç ve ilk başörtülü belediye meclis başkanı Edina Gabela'nın ardından dünyaca ünlü Harvard Üniversitesi'ndeki ilk başörtülü akademisyen de Bosna-Hersek'ten çıktı. Üniversiteye misafir öğretim görevlisi olarak kabul edilen Dr. Zilka Spahiç Şilyak, Harvard'daki ilk baş örtülü akademisyen oldu.

Toplumsal cinsiyet araştırmaları alanında çalışan Şilyak, eğitimin Bosna-Hersek'in en büyük sermayesi ve aynı zamanda başarılı olabilmesi için tek şansı olduğunu söyledi. Şilyak, ABD'nin dünyaca ünlü Harvard Üniversitesi'ne gidiş nedeninin Bosna-Hersek'teki barışın inşasını tanıtmak olduğunu söyledi.

"HİÇBİR ZAMAN ÖN YARGI HİSSETMEDİM"

Başörtüsünü 1987'den beri taşıdığını ifade eden Şilyak, dünyanın birçok yerinde bulunduğunu ancak bugüne dek hiçbir zaman bir ön yargı hissetmediğini belirtti. Dr. Zilka Spahiç Şilyak, "Başörtüm benim için öncelikliydi. Tanıştığım insanların hepsi bu konuda oldukça anlayışlı ve saygılı oldular. Bununla birlikte, başörtülü bir kadının toplumsal problemler üzerine çalışmasına hayran kaldılar. Öğrencilerime her zaman 'önemli olan kafanın içindeki, üzerindeki değil' diyorum. Çünkü insanın kişiliğini belirleyen şey bu..." ifadelerini kullandı. Harvard Üniversitesi'nden misafir akademisyen daveti ve bursu alan Şilyak en az bir yıl bu üniversitede çalışacak.

"KADINLAR DA KAPASİTELERİNİ PAYLAŞMALI"

'Dinde kadın çalışmaları' konulu eğitim programında uzman Leila Ahmet ve Elizabet Schussler isimli akademisyenlerle birlikte çalışan Şilyak, başta bu iki isim olmak üzere Harvard'da birlikte çalıştığı diğer akademisyenlerin de Bosna-Hersekli bir akademisyenin barış ve barış çabalarıyla ilgili ders vermesini şaşkınlıkla karşıladıklarını söyledi. Kadınların toplumdan yeterli ilgiyi görmeyen kullanılmamış entelektüel potansiyeline dikkat çeken Şilyak, 'kadınların da kapasitelerini toplumla paylaşmaları gerek' dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.