Halid Hoca: Suriyelileri Güvenli Bölgelere Gönderme Projemiz Var

Halid Hoca: Suriyelileri Güvenli Bölgelere Gönderme Projemiz Var

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Milli Koalisyonu (SMDK) Türkiye Temsilcisi Halid Hoca, Suriyeli mültecileri muhaliflerin kontrolündeki güvenli bölgelere gönderme yönünde çalışmaları olduğunu söyledi. Bu konuda gerekli çalışmaları yaptıklarını...

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Milli Koalisyonu (SMDK) Türkiye Temsilcisi Halid Hoca, Suriyeli mültecileri muhaliflerin kontrolündeki güvenli bölgelere gönderme yönünde çalışmaları olduğunu söyledi. Bu konuda gerekli çalışmaları yaptıklarını ifade eden Hoca, sivillerin güvenli bölgelere gönderilmesi için, uluslararası kamuoyundan uçuşa yasak bölge ve güvenli bölgelerin ilan edilmesini istedi.

SMDK Türkiye Temsilcisi Halid Hoca, İstanbul'da gerçekleştirdiği basın toplantısında, Gaziantep’te bir Türk'ün Suriyeli tarafından öldürmesi ve sonrasında gelişen olaylar ile ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Hoca, Esed yönetimi ve “bazı mihraklar” olarak tanımladığı çevreler tarafından provokasyon ve münferit olaylarla Suriye algısının bozulmaya çalışıldığını söyledi.

Suriyeliler için kalıcı bir çözümün bulunmasını isteyen SMDK temsilcisi Hoca, "Temennimiz bir an öce Suriye’de işlenen katliam ve savaşın durdurulmasıdır. Bunun için ilgili tüm taraflar özellikle uluslararası kuruluşlar, üzerine düşen görevi yerine getirmeli, Suriye’de gerçek bir çözüm için adım atılmalıdır. Ancak böylece bölgede bir istikrar ve kalıcı barışın sağlanması mümkün olacaktır.” dedi.

SURİYELİLERİN GÜVENLİ BÖLGELERE GÖNDERİLME PROJESİ VAR

Türkiye’de bulunan Suriyeli sayısının bir milyon 300 bine dayandığını ifade eden Hoca, Suriye’deki mevcut durumun devam etmesi durumunda gelenlerin sayısının giderek artacağını aktardı. Söz konusu rakamın Türkiye’nin gücünü aştığını ifade eden Hoca, uluslararası destek talebinde bulundu.

Suriyeli mültecilerin muhaliflerin kontrolündeki güvenli bölgelere yerleştirilmesi gibi bir projeleri olduğunu ifade eden Hoca, "Bu projenin aktif bir halde gerçekleşmesi için uluslararası bir himayenin olması gerekiyor. No-fly zone (uçuşa yasak bölge) oluşturulması gerekiyor. Bir de güvenli bölge oluşturulması gerekiyor. No-fly zone müdahale etmeden de oluşturulabilir. Özgür Suriye Ordusu’nun 5-6 bin kişilik bir ekibini eğiterek sağlanabilir. Aynı şekilde güvenli bölge o şekilde sağlanabilir. Yani Suriyelilerin eliyle bu oluşturulabilir. Suriyeli muhacirler bu şartlar altında bile zaman zaman evlerine gidebiliyorlar. Ancak saldırılar arttığı zaman geri geliyorlar.

Suriyeliler genel olarak evlerine dönmek istiyorlar. Kamplarda kalmak istemez. Ancak Esed rejimimin zaman zaman saldırıları Türkiye’ye yönelik göç dalgasını hareketlendiriyor. Uluslararası camiaya düşen görev bu güvenli bölgelerin oluşturulması yönünde Suriye muhalefetine gerekse Özgür Suriye Ordusu’na bu konuda destek vermektir.” diye konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.