‘Hakların budanmasına izin vermeyeceğiz’

‘Hakların budanmasına izin vermeyeceğiz’

CHP Konya İl Kadın Kolları Başkanı Damla Yılmaz Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş’ın nafaka ve 6284 sayılı yasayı hedef alan sözlerini eleştirerek, “Bu yasayı budamaya çalışıyorlar. :una asla izin veremeyeceğiz” dedi.

Damla Yılmaz, kadınlara verilen yasal hakların budanmaya çalışmasının yanlış olduğunu belirterek, “Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, bir basın toplantısında 6284’ü ve nafakayı hedef aldı. Bakan Göktaş’ın kadınların kazanılmış haklarına göz diken açıklamalarına ilişkin bugün 81 il, 973 ilçe başkanımızla eş zamanlı basın açıklaması yapıyoruz. Bakan Göktaş, kadın düşmanı zihniyetin temsili niteliğindeki açıklamalarıyla gündeme oturdu. Kendisi de bir kadın olan Göktaş’ın toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki bilincini, bu sayede görmüş olduk. Seçim kampanyası boyunca Cumhur İttifakı 6284’ü hedef gösterdi. Yetmedi. ‘Kadının beyanı esastır’ ifadesi sürekli tartışmaya açıldı. Şimdi de Bakan Göktaş çıkıp, 6284’ü kadınların da istemediği gibi gerçek dışı bir söylemde bulunuyor. 6284 sayılı Kanun’u tekrar hatırlatalım: ‘6284 sayılı Kanun, şiddete uğrayan ya da uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla alınacak tedbirleri düzenliyor.’ Şimdi bu yasayı budamaya çalışıyorlar fakat buna asla izin vermeyeceğiz. 6284 kırmızıçizgimizdir. Asla dokundurmayacağız” görüşünü savundu.

Bakan Göktaş’ın olmayan bir mağduriyet yalanı ile algı oluşturmaya çalıştığını öne süren, Damla Yılmaz, “Bakan Göktaş’ın hedefindeki bir diğer konu ise nafaka. Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek tarafa, geçimi için diğer taraftan mali gücü oranında nafaka bağlanır. Düzenlemede herhangi bir cinsiyet belirtilmemiştir. Çoğunlukla kadının lehine olmasının nedeni, boşanma sonrasında yoksullaşan tarafın ağırlıklı olarak kadınlardır. Bu tablo toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin bir sonucudur. Kaldı ki bu nafaka süresiz değildir. Alacaklının yeniden evlenmesi ya da taraflardan birinin ölümü halinde ortadan kalkar.. Ayrıca nafaka meblağları da kamuoyuna yansıdığı gibi milyonlar değildir. Kadınların sadece yüzde 2’si 2000 TL’nin üstünde nafaka alırken yüzde 66’sı 500 TL’nin altında nafakaya mecbur bırakılmaktadır. Kadınların kazanılmış haklarına göz dikmeyin. Örgütlü mücadelemizin karşısında duramayacaksınız” diye konuştu.

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.