Hak-iş'ten Kıdem Çıkışı: Hükümetten Daha Kararlı Bir Tutum Bekliyoruz

Hak-iş'ten Kıdem Çıkışı: Hükümetten Daha Kararlı Bir Tutum Bekliyoruz

Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, kıdem tazminatı konusunun bir kangrene, bir yaraya dönüştüğüne işaret ederek, bu yarayı tedavi etmek gerektiğini ifade etti.

Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, kıdem tazminatı konusunun bir kangrene, bir yaraya dönüştüğüne işaret ederek, bu yarayı tedavi etmek gerektiğini ifade etti. Hükümete seslenen Arslan, "Kıdem tazminatı konusunda devlet garantili bir kıdem tazminatı fonu ve kazanılmış haklara dokunmayan bir modeli biz istiyoruz, savunuyoruz. Hükümetin de bu konuda eğer bizimle çalışma konusunda bir kararı olursa yürüyelim. Diğer konfederasyonlarda itiraz eder, etsin. Ama biz bu sorunu çözelim istiyoruz. Bu konuda hükümetten daha kararlı bir tutum almasını bekliyoruz. Çünkü bizi yakıyor." dedi.

Otel, Lokanta, Eğlence Yerleri İşçileri Sendikası (OLEYİS)'nın 12. Olağan Genel Kurulu Ankara Dedeman Otel’de yapıldı. Toplantıda konuşan Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, gündemdeki konulara dair değerlendirmelerde bulundu. 23 bin 4/C’li ile ilgili olarak basında yer alan memur-işçi polemiğine değinen Arslan, memur sendikalarına üye olanlarla ilgili bir çalışmalarının olmadığını belirterek, 4/C’lilerin kendilerine gösterdiği eleştirilere tepki gösterdi. Arslan, Hak-İş olarak 4/C’lilerle ilgili bir çalışmalarının olmadığını yineledi.

"KIDEM TAZMİNATI FONU İÇİN HÜKÜMETE SESLENİYORUM"

Kıdem tazminatı çalışmaları konusunda da dert yanan Arslan, kıdem tazminatı fonu modeline açıklık getirdi. Fonun 1999 yılında işçi sendikaları, işveren sendikaları ve hükümet temsilcisinden oluşan bilim kurulu tarafından gündeme getirildiğini hatırlatan Arslan, "Bugün de diyoruz ki 99 yılında bilim heyeti tarafından hazırlanan kıdem fonu taslağını gelin üzerinde çalışalım, eksiklikleri varsa bunu tamamlayalım. O fon ne getiriyordu arkadaşlar; mevcut kıdem tazminatı gün sayımıza dokunmuyordu. Mevcut haklarımızı geri götüren değil, onları ileriye götüren bir fon bu. Dolayısıyla fondan kıdem alabilmeyi bugünkinden daha esnek hale getirelim. Bugün ülkemizin özel sektördeki emekçilerinin ne yazık ki yüzde 90’ı kıdem tazminatı alamıyor. Başımızda bir Fen-İş Alüminyum tecrübesi var." diye konuştu.

Hükümete seslenen Arslan, kıdem tazminatı konusu için Hak-İş olarak masaya oturmaya hazır olduklarını söyledi. Arslan, şunları kaydetti:

"Bütün yasalar oy birliği ile mi çıkartılıyor Allah aşkına. Öyle bir şey yok. Hangi yasa tam olarak bizim istediğimiz gibi çıkar. Yada sosyal tarafların tam mutabakatı olmaz. Çünkü biz farklı çıkar gruplarıyız; işveren farklı işçi farklı. Demokrasilerde nihai kararı meclis verir. Biz iddialarımızı, taleplerimizi koyarız meclis iradesi tecelli eder, kendi siyasal tercihlerine göre bir karar verir ve çıkarır. Ama sosyal taraflar anlaşamadı kalsın bu, olmaz. Bir kangren var, bir yara var. Bu yarayı tedavi etmemiz gerekiyor. Onun için Sayın Bakan’a söyledim, buradan da söylüyoruz; kıdem tazminatı konusunda devlet garantili bir kıdem tazminatı fonu ve kazanılmış haklara dokunmayan bir modeli biz istiyoruz, savunuyoruz. Hükümetin de bu konuda eğer bizimle çalışma konusunda bir kararı olursa yürüyelim. Diğer konfederasyonlarda itiraz eder, etsin. Ama biz bu sorunu çözelim istiyoruz. Bu konuda hükümetten daha kararlı bir tutum almasını bekliyoruz. Çünkü bizi yakıyor."

"TAŞERONA KADRO YOK"

Taşeron işçilikle ilgili çalışmalara da değinen Arslan, ‘660 bin taşerona kadro’ benzeri haberlerin çalışmaları olumsuz etkilediğini ifade etti. Böyle bir teklifinde çalışmanın da olmadığını vurgulayan Arslan, kamuda çalışan 1 milyonu aşkın taşeron işçinin toplu sözleşme haklarının, sendikal haklarının ve uygulanmayan bir kısım yasal hakların uygulanabilmesi modelini gerçekleştirmeye çalıştırdıklarını dile getirdi. Yine 150 bin mahkeme kararı olduğunu bunlar için kadronun uygulanabileceğini kaydeden Arslan, alt işverenliğin uzmanlık ve teknolojik gereklilikler haricinde uygulanmaması gerektiğini bildirdi.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.