Hadimi Hazretleri’ni anlamak çok önemli

Hadimi Hazretleri’ni anlamak çok önemli
Hadim Belediye Başkanı Ahmet Hadimioğlu, “Hadimi Hazretleri’ni anlamak, anlatmak, hayatını kişiliğini gelecek nesillere anlatmak çok önemli” dedi
Her ay bir ilçe gezimizin bu ayki durağını oluşturan Hadim ilçesi, Hadimi Hazretleri ile görülmeye değer doğal güzellikleri olan kesinlikle gezilip görülmesi gereken bir ilçe. Hadim Belediye Başkanı Ahmet Hadimioğlu, ilçenin tanıtımı hakkında yaptığı konuşmada ilk olarak Hadimi Hazretleri’nin değerlerine dikkat çekti. Hadimi Hazretleri’nin yedinci kuşaktan torunu olan Hadimioğlu, Said Muhammed Hadimi gibi bir zatın ilçede meftun olmasının paha biçilmez bir değer olduğunu söyledi. Hadimioğlu, “Hadimi Hazretleri’nin 1700’lü yıllarda buradaki medreselerde binlerce talebe yetiştirmiş olması bizim için çok önemli bir tarihi miras. Ancak Hadimi ne yazık ki yeterince keşfedilememiş ve tam olarak ilminden istifade edilememiş bir durumda. Hadimi’yi daha değişik yerlerde, mekanlarda daha farklı ve güzel şekilde anmak istiyoruz” dedi.
İlçenin ekonomik durumu, özellikleri ve coğrafi konumuna da değinen Hadimioğlu, “Hadim’de başta gelen problemimiz, nüfusumuzun Hadim’de durmaması. Son yıllarda kiraz bölge için yeni bir umut oldu. Fakat biz kirazı burada işlenebilen, değerlendirilebilen bir duruma getirmeliyiz. Bunun için tarıma dayalı sanayiyi kurabilirsek, istihdama büyük katkı sağlayacağına inanıyorum. Sorunlarımızın en önemlisi insanların istihdam olanağı olmamasından dolayı göç etmesi. Bunu geri kazanmalıyız. Bölgemize insanları davet ediyoruz. Görülüp gezilmesi gereken bir yer. Bolat Yaylası’nda tarihi tiyatro var. Suçıktı diye bir mesire alanımız var. Yer Köprü Şelalesi var. Aladağ’da bulunuyor Yerköprü Şelalesi. Hemşerilerimizi buraya bekliyoruz. Şelalenin su oranı hiç değişmiyor. Sürekli aynı debide akıyor” dedi.
Hadimioğlu ilçenin tanıtımı konusunda yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi; İlçemizin tanıtımına gelince, Hadim’ in bulunduğu bölge 2 yüzyıla kadar Selçukluların elinde kalmıştır. Daha sonra Karamanoğulları’nın eline geçmiştir. 1465’te Fatih Sultan Mehmet, Karamanoğulları Beyliği’ni ortadan kaldırdıktan sonra bu bölge Osmanlı Devleti’nin hakimiyetine girmiştir.
ULEMA YETİŞTİREN BELDE
Hadim, Ebu Said Muhammed Hadimi dönemine kadar küçük bir köy olarak kalmıştır. Ancak Hadimi ile birlikte büyümeye ve ünü Osmanlı ülkesine yayılmaya başlamıştır. Hadimi zamanında Hadim, bölgenin ilim ve irfan merkezlerinden biri olmuştur. Osmanlı kaynaklarında Hadim’den bahsedilirken Hadim’in, İstanbul, Bursa, Konya, Kayseri gibi büyük ulema yetiştiren beldeler arasında sayılması ilçenin o dönemdeki önemini göstermektedir.
HİZMET EDEN HİZMET EDİCİ
Hadim daha sonraki tarihlerde yapılan idari taksimatta birkaç kez kaza ve nahiye merkezi olmuştur. 1901 yılında bucak olarak Karaman’a bağlanan Hadim, 30 Mayıs 1926 yılından sonra Konya’ya bağlı ilçe merkezi olmuştur. Hadim, sözlük anlamı itibariyle hizmet eden, hizmet edici, yarayan ve yarar anlamlarına gelmektedir. Konya iline bağlı Orta Toroslar’ın merkezinde bir vadi içerisinde kurulmuş olup, Konya’ya uzaklığı 128 kilometredir. Aynı zamanda Akdeniz bölgesi sınırları içine girmekte ve Alanya’ya kuş uçuşu 70 kilometre uzaklıktadır.
İKLİM ÖZELLİKLERİ
Hadim idari olarak Konya iline bağlı olmasına ve İç Anadolu Bölgesi içinde kabul edilmesine karşın iklim olarak Akdeniz Bölgesi içinde yer alır. Aladağ Vadisi’nde Akdeniz iklimi hüküm sürerken Hadim ilçe merkezi ve yakın çevresi karasal iklimin etkisi altında kalmaktadır. Bu bölgede hüküm süren karasal iklim, Konya ikliminden farklı özelliklere sahiptir. Bu farklılık Hadim’in sahip olduğu ortalama bin 500 metre yükseklikten ileri gelmekte olup yazların daha serin geçmesine ve Konya’dan daha fazla yağış almasına sebep olmaktadır.
BİTKİ TÜRLERİ VE CANLILARI
Bu bölge ve çevresinde tespit edilen bazı bitki türleri, kızılçam, meşe, gıcı gıcı (yapışkan otu), ardıç, papatya, dağ çayı, kardelen, acıyavşan, çiğdem, keçi gevenli, alıç, dede sakalı, kuzu kulağı, menenğiç (çitlenbik) (çıtlık) tır.  Türkiye genelinde olduğu gibi bu bölgede de koruma altına alınmış ve nesli tehlikede olan türler bulunmaktadır. Bunlardan bazılarının kurt, turna, toy, çil keklik, bıldırcındır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.