Hadimi Hazretleri anıldı

Hadimi Hazretleri anıldı
Hadim’e ismini veren Ebu Said Muhammed Hadimi Hazretleri geçen yıllara oranla bu yıl farklı bir şekilde anıldı.
 Daha önceki yıllarda ilçede düzenlenen Kiraz Festivali etkinlikleri kapsamında program düzenlenen Hadimi Hazretleri bu yıl, ilçe belediyesinin düzenlediği çok sayıda ilahiyatçı ve davetlinin katıldığı program ile anıldı. Konya Büyükşehir Belediyesi’nin de büyük destek verdiği anma programında Sosyal Araştırma Dayanışma Vakfı (SADAV) tarafından bastırılan ve Hadimi’nin hayatının anlatıldığı kitap dağıtıldı.
Belediye Toplantı Salonu’nda düzenlenen konferansın 1. oturumunda Prof. Dr. Cem Zorlu, Muzaffer Erdinç, Yakup Koçyiğit, Prof. Dr. Yakup Çiçek ve Hasan Yaşar Hadimi’nin hayatını ve ailesini anlattı. Konferansın 2. oturumunda Prof. Dr. Orhan Çeker, Prof. Dr. Dilaver Gürer, Prof. Dr. Abdullah Kahraman ve Prof. Dr. Kaşif Hamdi Okur Fıkıh konusunda geniş bir sunum yaptı. Konferansın son oturumunda ise Prof. Dr. Dilaver Gürer, Doç. Dr. Halil İbrahim Şimşek, Doç. Dr. Ramazan Muslu, Ali Gülden ve Bekir Şahin Tasavvuf konusunda konuşma yaptı.
Hadim Kaymakamı Davut Düzgün konferansın açılışında yaptığı konuşmada, Hadimi Hazretleri döneminde Hadim’de oluşturulan ve içinde Hadimi Hazretleri’ne ait olan eserlerin yer aldığı kütüphaneyi restore edeceklerini söyledi.
Düzgün, “Türk İslam tarihine ismini altın harflerle yazdıran Hadimi Hazretleri’nin anma programı birçok ilim adamını ilçemizde buluşturdu. Ülkemizin birçok doğal harikasını bünyesinde bulunduran ilçemizin Hadim Hazretleri gibi bir ismi bağrında barınması bizim için ayrı bir gurur kaynağıdır. Hadimi’yi anlamak, anlatmak, onun hayatını kişiliğini gelecek nesillere anlatmak çok önemlidir” dedi.
Hadimi’nin günümüze ulaşın en önemli emaneti kendisinin binlerce ilim adamı yetiştirdiği kütüphanesi olduğunu da belirten Düzgün, “Var olduğu bile bilinmeyen böylesine bir emanetin hak ettiği şekilde restore edilmesi bizim için bir görev idi. Geçtiğimiz günlerde kütüphanedeki kitapların büyük bölümünü yeni hizmete giren kütüphaneye taşıdık. Bundan sonra gerekli izinleri alarak, ismine yakışır bir restore ile ilçeye kazandırmayı düşünüyoruz. Yapılacak yenileme sonrası kütüphane yeniden açılacak. Hadimi hazretleri tarafından hadimde oluşturulan kütüphanede birçok eser var fakat bu eserlerin bakımı ve korunması ilçenin sahip olduğu şartlarda zor olduğu için 600 el yazması eserin büyük bölümü şu anda Yusuf Ağa Kütüphanesi’nde koruma altına alındı. Söz konusu kütüphanede çalışmaların tamamlanmasının ardından Hadimi Hazretleri’ne ait eserlerin elektronik ve kopyaları burada sergilenecek” diye konuştu.
Bu yıl ilk kez alanlarında uzman ilahiyatçıların konuşmacının katılımı ile Hadimi Hazretlerini andıklarını söyleyen ilçe Belediye Başkanı Ahmet Hadimioğlu, amaçlarının bilim dünyasına çok sayada eser kazandıran Hazreti Hadimi’yi daha geniş kitlelere tanıtmak olduğunu ifade etti. Hadimioğlu, “Programın hazırlanmasında bizlere büyük destek veren SADAV’a çok teşekkür ederiz. Bizleri böylesine anlamlı bir günde yalnız bırakmayan hocalarımıza ve ekonomik yönden bizlere destek olan herkese teşekkür ederim. 1700’lü yıllarda yaşayan, ilçemizdeki medresede binlerce talebe yetiştiren, Osmanlı’nın hukuk sistemine büyük katkı sağlayan, ilsem hukukçusu, ilim ve irfan sahibi Hadimi Hazretleri bu güne kadar değişik vesileler ile tanıtılmaya çalışılmıştı. Ancak bu ana kadar eserlerinden yeterince istifa edilemediği gibi eserlerinin sayısı da tam olarak tespit edilemedi. Biz belediye olarak bakanlık, üniversiteler ve büyükşehir belediyemizin katkıları ile Hadimi Hazretleri’nin tüm dünyaya tanıtılması için çalışıyoruz” dedi.

ALİ SAİT ÖGE
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.