Hadim kirazı dünya markası oldu

Hadim kirazı dünya markası oldu
Daha çiçek döneminde iken dış pazarlardan talep bulan Hadim kirazı Güney Amerika dahil birçok ülkede marka oldu.
Hadim Ziraat Odası Genel Sekreteri Muhammet Ali Demirhan Hadim’de üretilen kirazın bölgeye ekonomik yönden büyük bir canlılık getirdiğini söyledi. Demirhan, “Hadim denilince akla gelen ilk ürün şu anda kiraz. Kiraz üretimi yetiştirme ve kalitesi yönünden mükemmel durumda. Yıllık 20 milyon ton kiraz üretimi var. Bu yüzden talep her geçen gün artıyor. Devletimizin bu konuda desteği var. En büyük sıkıntımız Pazarlama yönünden yaşanan sıkıntı. Kiraz istenilen değeri bulmuyor. 20 milyon ton kirazın gelirinin büyük bölümü tacirler ve aracılara gidiyor” dedi.
Hadim İlçesi’nde gelişen kiraz üretiminin gelecek vaat ettiğini de ifade eden Demirhan, “Tamamı ihracata yönelik üretilen Napolyon cinsi kiraz, Avrupa ve ABD başta olmak üzere çeşitli ülkelerdeki firmalar tarafından daha çiçek dönemindeyken alıcı bulmaya başlıyor. Bu yıl 1 milyon kiraz fidanının dikildiği Hadim’de kazancın yüksek olması nedeniyle kentten köye dönüşler bile başladı. Alçak kesimlerde haziranın ilk haftalarında başlayan hasat, yüksek kesimlerde ağustos sonlarına kadar sürüyor. Bu avantaj sayesinde yabancı alıcının kiraz talebine uzun süre cevap verebiliyoruz. Son derece lezzetli ve iri olan Napolyon kirazı yüksek rakımda yetiştiğinde sert olması nedeniyle uzun yola dayandığı için pazarda kolay alıcı buluyor” diye konuştu.
Kiraz üretiminin artması ile bölgede diğer meyve bahçelerinin kiraz ile değiştirildiğini de sözlerine ekleyen Demirhan, “Kiraz üretimi ilçede o kadar arttı ki üzüm bağlarını ve diğer meyve bahçelerini bozarak kiraz bahçesi yapan üretici sayımız her geçen gün artıyor. Çünkü Hadim’de meyveciliğin haricinde diğer hububat üretimi yok denecek kadar azdır. Köylerde çok az sayıda arpa, buğday eken ve hayvancılıkla uğraşan çiftçimiz var. Hayvancılık şu anda bitmek üzere sebebi ise keçilerin ormanlık alanlara zarar verdiği gerekçesi ile desteğin çekilmesi. Bu bölgede asırlardır keçi yetişir, keçilerin ormana aşırı bir zarar verdiğini görmemiştik. Ama alınan bu karar ile hayvancılık bitti. 3 bin nüfusu olan ilçede 100 tane büyükbaş hayvan çıkmaz. Eskiden her evde birkaç tane büyük ve küçükbaş hayvan çıkarken şimdi tam tersi oldu. Yem üretiminin olmaması fiyatları yükseltiyor. Bunun için kimse hayvancılık yapmak istemiyor” diyerek konuşmasını bitirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.