Habur’da Bekletilen Ham Petrol Dolu Tankerler Tehlike Saçıyor

Habur’da Bekletilen Ham Petrol Dolu Tankerler Tehlike Saçıyor

Şırnak’ın Silopi ilçesi yakınında bulunan Habur Sınır Kapısı’nda zaman zaman gümrük sahasında bekletilen ham petrol dolu tankerler tehlike saçıyor.Selefi Irak Şam İslam Devleti(IŞİD) örgütü başta Irak’ın Musul kenti ve çevresini...

Şırnak’ın Silopi ilçesi yakınında bulunan Habur Sınır Kapısı’nda zaman zaman gümrük sahasında bekletilen ham petrol dolu tankerler tehlike saçıyor.

Selefi Irak Şam İslam Devleti(IŞİD) örgütü başta Irak’ın Musul kenti ve çevresini ele geçirmesinden sonra Türkiye’yi Irak’a bağlayan Habur Sınır Kapısı’ndan Irak’a yapılan ihracatlar durma noktasına geldi. Haziran ayında günlük ortalama olarak 6 bin ile 7 bin arası araç giriş çıkış yaparken, IŞİD saldırılarından sonra bu sayı hemen hemen yarıya indi. En son ağustosun ilk haftasında günlük ortalama olarak Habur’da giriş çıkış yapan araç sayısı 4 bin olarak açıklandı. Bu durum Türkiye’den Irak’a yapılan ihracatın son yılların en düşük noktaya geldiğini gösteriyor. Ayrıca IŞİD’in Musul’daki en büyük petrol rafinesi olan Beyci rafinesini ele geçirdikten sonra Irak Bölgesel Kürt Yönetimi bölgesinde benzin krizi yaşandı.

Bu duruma çözüm olarak Türkiye’den benzin sorununu gidermek için çözüm arayışlarına giren Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani Türkiye’ye geçtiğimiz aylarda bir ziyaret gerçekleştirdi. Ankara’ya gelen Neçirvan Barzani, Başbakan Erdoğan’la görüştü. Yapılan olumlu görüşmelerden sonra Türkiye’den Kuzey Irak’a benzin sevkiyatı başlatıldı. Aynı zamanda Kuzey Irak’tan Türkiye’ye getirilen ham petrol sevkıyatı da tüm hızıyla devam ediyor.

Günde ortalama ham petrol taşıyan 360 tanker Türkiye'ye giriş yapıyor. Benzin taşıyan 160 tanker de Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne gidiyor. Benzin ve hampetrol dolusu tankerler zaman zaman Habur gümrük sahasında bekletiliyor. Olası bir patlamaya karşı gümrük sahasına ait sadece bir itfaiye aracı ve bir tane ambulansın tek bulunması şoförleri tedirgin ediyor. Habur’da bekletilen tankerlerin tehlike saçtığını söyleyen şoförler, yetkililerin buna bir çözüm bulunmasını istedi.

'BU TANKERLER CANLI BOMBA GİBİDİR'

Tanker şoförlerinden Bekir Yıldız, "Bu araçların hepsi canlı bomba gibidir. Cumartesi biz mesaimizi veriyoruz. Bunlar niye bu tankerleri bırakmıyorlar. Saha içinde bekletilen tankerler hepsi dolu tankerdir. Biz şoförler hep reziliz. Hiçbir değerimiz yok ve biz bu gümrüğü geçene kadar güvencemiz yok." dedi. Başka bir tanker şoförü Mehmet Sönmez, "Tankerler hepsi patlayıcı madde doludur. Saha içinde 500-600 dolu tanker var. Hepsi alev alsa Zaho da gider, Silopi de gider. Ama yetkililer buna bir çözüm bulmuyorlar. Bizi rahat olarak bir gece veya bir gün burada bekletiyorlar. Evrak çıkmadı, şu bu çıkmadı diyor. Yetkililer buna bir çare bulsunlar artık. Dolu tankerler saat 08’de geldi geldi gelemediği zaman mecburen ertesi günü bekliyor. Yani bir gün beklemek zorundadır. Beklediği zaman ne olur hava sıcak, saha dar araçlar ve şoförler zor durumda. Yaklaşık 600 dolu tanker var, 300 boş tanker de var etti bin araç." şeklinde konuştu.

Şoför Ahmet Bilen, "Boş yere bu tankerleri burada bekletiyorlar. Bir yarım saatlik için bir gün bekletiyorlar. Yazıktır bu şoförler, bu arabalar. Görüyorsunuz ne zor şartlar altında gidip geliyorlar. 3 -5 kuruş kalıyor ya da kalmıyor. Buna bir çare bulsalar iyi olur. Sonuçta bu hammadde." diye konuştu.

Ticari araç sahibi Kenan Özalp de şunları söyledi: "Biz Irak’a giderken, köprübaşında mesaiye girildiğinde bu ham petrol çeken tankerler yanımızda park ediyorlar. Aynı şekilde Türkiye gümrüğünde de durduruyorlar. Bu bizim açımızdan çok tehlikelidir. Aynı şekilde Silopi ilçe merkezinin içinden de geçiyor. Bunlar yürüyen bombalardır. Her an patlayabilir. Türkiye gümrüğünde tek bir itfaiye ve tek bir tane ambulans var. Yarın bir gün Allah göstermesin bir patlama olduğu zaman bir Lice patlaması gibi başımıza gelebilir. Yetkililerin buna bir çare bulması gerekiyor." CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.