Gürsel Tekin’den Cumhurbaşkanı Gül’e Çağrı: Yargıya Sahip Çıkın

Gürsel Tekin’den Cumhurbaşkanı Gül’e Çağrı: Yargıya Sahip Çıkın

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, partisinin Ankara Büyükşehir Belediye başkan adayı olan Mansur Yavaş’ı seçim ofisinde ziyaret ederek destek açıklaması yaptı.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, partisinin Ankara Büyükşehir Belediye başkan adayı olan Mansur Yavaş’ı seçim ofisinde ziyaret ederek destek açıklaması yaptı. Tekin, HSYK düzenlemesiyle ilgili olarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e çağrıda bulunarak, “Bu HSYK kararını önünüze geldiği gibi geri göndermezseniz, 76 milyonun sorumluluğu sizin boynunuzda olacaktır. Türkiye’nin yargısına, sahip çıkın. Belli ki bu eşkıyalık sistemiyle, bu geçecek. Geçtiğinde Sayın Cumhurbaşkanı'nın Anayasa Mahkemesi'ne gitmeden geri göndermesini talep ediyorum. Umut ediyorum ki, o talep de yerine gelecektir.” ifadelerini kullandı.

‘BU SÜREÇTE PROJELERİ KONUŞMAK ZORLAŞTI’

Tekin, Yavaş’ın Ankara için çok önemli projeleri olduğunu belirterek, seçimde başarı elde edeceğinden şüphe etmediklerini söyledi. Tekin, “Umut ediyorum ki, aynı başarıyı Ankara’nın beklentileri doğrultusunda kullanacaktır. Bu konuda hiç kuşkularımız yok. Çok ciddi projeleri var Ankara’nın sorunlarıyla ilgili.” ifadelerini kullandı. Mansur Yavaş’ın Konya Yolu’ndaki seçim ofisinde gerçekleşen ziyarette CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, “Önümüzdeki seçim süreci için kendisiyle bazı konuları paylaşacağız.” dedi. Yerel seçimlerde vatandaşların kent sorunlarıyla ilgili projeleri duymak istediğini ancak bugünkü siyasal ortamda bunların gündeme gelmediğini vurgulayan Tekin, “Dönüşememiş kent sorunları, mülkiyet sorunu, planlama sorunu, çevre sorunu, sayabileceğimiz onlarca sorun var. Ama ne yazık ki bugünkü siyasal koşullarda bunları konuşmak, projeleri anlatmak biraz daha zorlaştı.” şeklinde konuştu. Yavaş’ın belediyecilik tecrübesinin sadece Ankara değil, tüm Türkiye tarafından bilindiğini aktaran Tekin, 1 Şubat’ta Ankara Arena Stadı’nda yapılacak aday tanıtım toplantısından sonra Yavaş’ın projelerinin açıklanacağını belirtti.

‘O BELGEYLE YOLSUZLUĞUN HANGİ BOYUTTA OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ’

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Gürsel Tekin, devam eden rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasıyla ilgili kendisinin ‘Daha fazla şey ortaya çıkacak’ açıklamasına ilişkin elde bilgi belge olup olmadığı şeklindeki soruya, “Tabi ki belgeler bilgiler var. Özellikle sayın genel başkanımızın grup toplantısında açıklamış olduğu belge. Müsteşar da olsa, bakan adına konuşuyor. O konuşmayı, bakan konuşması olarak değerlendiriyorum. Bir bakanın, bir savcıyla konuşması dehşet verici. Ne diyor? Savcı, namuslu bir savcı. Süreci belgeleriyle, bilgileriyle, belli bir bir noktaya getiriyor. O noktadan sonra, gece yarısı arayıp ‘bu soruşturmayı durduracaksın’ diyor. Haklı olarak, hukuk terbiyesi almış bir savcının bunu yapamayacağını, bunu yaparsa, ciddi bir suç olacağını bildiği için tutanağa alıyor. O tutanağa baktığımızda, Türkiye’de yolsuzluğun, rüşvetin, hangi boyutta olduğunu hepimizin görmesi gerekiyor. Şimdi bu soruşturma, kime kadar gidecekti? Bütün bu veriler doğrultusunda, bir soruşturma yapılacaksa, gece yarısı ‘bu operasyonu durdurun, durdurmazsan bunun bedelini ağır ödersin’ demek, herhalde yolsuzluğun ve hırsızlığın ne kadar somut olduğunun göstergesidir, diye düşünüyorum.” cevabını verdi.

‘KURULDA MÜSTEŞARIN VARLIĞINA KARŞI ÇIKTIK’
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) yapısını kökten değiştirecek düzenlemelerle ilgili olarak açıklamalarda bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı, 2010 referandumunu hatırlatarak 26 maddelik anayasa değişikliği sırasında 2 maddeye karşı çıktıklarını ve bugün ne kadar haklı olduklarının ortaya çıktığını savundu. Tekin sözlerini şöyle sürdürdü: “Parlamento'da görüşülürken CHP’nin 2 maddeyle ilgili itirazı vardı. 26 maddenin 24 maddesini, 'getirin biz de oy verelim', diğer iki maddeyi çıkarın dedik. Israrla, Sayın Başbakan, hayır 26 madde olacak. Bu iki madden biri HSYK’nın yapısını değiştiren maddeydi. İkincisi de, bu kurulda Adalet Bakanlığı’nın temsilen bakan veya müsteşar olmasın itirazıydı. Ne kadar haklı bir itiraz olduğunu, bugün daha iyi anlıyoruz. Şimdi anlamakta, zorluk çekiyoruz. Dün bizim itirazlarımızı reddedeceksiniz, ‘üstünlerin hukuku değil, hukukun üstünlüğü’ diyeceksiniz, ama bugün gelmiş olduğunuz noktada, başka şeyler söyleyeceksiniz. Yine HSYK’yla ilgili 60 maddenin bir tanesi HSYK’yla ilgilidir. Bütün bu itirazlarınızın sonucunda 17 Aralık’tan sonra neden bu değişikliğe ihtiyaç duydunuz? Ayın 17’sindeki soruşturmalar ve 18’indeki soruşturmalar devam etseydi, Bakanlar Kurulu’nda ismi zikredilen isimlerin çocukları gidip yargıya hesap vermiş olsaydı, bugün bunların hiçbirini tartışmıyor olacaktık.”

‘İKTİDAR SUÇÜSTÜ OLMUŞTUR’

Dört bakan hakkında hazırlandığı belirtilen fezlekelerin halen Meclis’e ulaşmamasını da eleştiren Gürsel Tekin, ‘Silivri toplama kampı’ dediği için CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında hazırlanan fezlekenin 12 saat sonra Ankara’ya ulaştığını anımsattı. Ortada birçok dosyanın, tapenin, belgenin olduğunu vurgulayan Tekin, “Şimdi bu kadar açık hırsızlığın, yolsuzluğun, tapelerin dosyaların olduğu yerde, dört bakanın fezlekesinin halen açılmamasının arka planında, yolsuzluğun olduğuna inanmayacak mısınız? Tüm bunlara baktığımızda bu iktidar çürümüştür, suçüstü olmuştur. Bütün bu yolsuzluklarını yeni bir düzenlemeyle kapatmak istiyorlar.” ifadelerini kullandı.

GÜL’E ÇAĞRI: YARGIYA SAHİP ÇIKIN

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e de bir çağrıda bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, HSYK düzenlenmesinin Meclis’ten geçmesi halinde iade edilmesi gerektiğini söyledi. Gürsel Tekin şöyle konuştu: “Ben sizin aracılığınızla Sayın Cumhurbaşkanı’na bir çağrıda bulunmak istiyorum. Hatırlayın Sayın Cumhurbaşkanı kendisiyle ilgili, sayın siyasetini men etmek için bir yasa gelmişti. Anayasa değişikliğini bir yasayla değiştirmek istemişlerdi. Sayın Cumhurbaşkanı çıktı, CHP’yi tarif etti, ‘Anamuhalefet bunun gereğini’ yapar dedi. Evet, anamuhalefet gereğini yaptı. CHP, anayasaya aykırı olduğu için Anayasa Mahkemesi’ne götürdü ve Sayın Cumhurbaşkanı'nın kapanmış siyasal sürecinin önünü açtı. Şimdi ben Sayın Cumhurbaşkanı'na seslenmek istiyorum. Sayın Cumhurbaşkanım; bu olup bitenlerin tamamı, yargıyı çürütme operasyonudur, yargıyı çökertme operasyonudur. Bu HSYK kararı önünüze geldiği gibi geri göndermezseniz, 76 milyonun sorumluluğu sizin boynunuzda olacaktır. Nasıl ki CHP’ye çağrı yaptınız gereğini yaptıysa, bugün CHP Genel Başkan Yardımcısı olarak size çağrıda bulunmak istiyorum. Türkiye’nin yargısına sahip çıkın. Belli ki bu eşkıyalık sistemiyle bu geçecek. Geçtiğinde Sayın Cumhurbaşkanı'nın Anayasa Mahkemesi'ne gitmeden geri göndermesini talep ediyorum. Umut ediyorum ki, o talep de yerine gelecektir.”

TOPLANTI SONRASI ORTAM GERİLDİ
Basın toplantısı bittikten sonra seçim ofisine gelen Beyaz TV muhabiri ve kameramanının “Bizi içeri almıyorlar.” sözleri gerginliğe sebep oldu. Gürsel Tekin, Mansur Yavaş’la görüşmesinden çıkarken muhabirin Yavaş’ın geçmişte söylediği, “Ben partimi satmam şeklindeki açıklaması vardı.” sözlerini hatırlatması üzerine Gürsel Tekin şu cevabı verdi: “Geçin onu. Ona girersen Sayın Başbakan'la ilgili AKP iktidarı ile ilgili öyle şeyler anlatırım ki saatlerce sürer. Şu anda Mansur Bey bizim büyükşehir belediye başkan adayımızdır. CHP’nin ilkelerini kabul etmiştir ve adayımızdır. Kendisine başarılar dilemek için buradayız ve önümüzdeki seçim sürecinde çok başarılı sonuçlar alacağız.” Muhabirin “Mansur Yavaş bizi toplantılara almıyor.” şeklindeki serzenişleri üzerine Gürsel Tekin, “Tam durumu bilmiyorum ama CHP genel merkezine girebiliyorsanız seçim ofisine de girebilirsiniz. Bu konuda kimse basına sıkıntı çıkarmaz.” dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.