Gurbetin Oyları: Seçim Daha Şeffaf Yapılabilirdi

Gurbetin Oyları: Seçim Daha Şeffaf Yapılabilirdi

Almanya’da dört gün devam eden cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 1 milyon 384 bin 410 seçmenden tahmini olarak 112 bin 876 altı kişi oy kullandı. Sayım tutanakları sonuçlarının yüzde 92,3’ününe ulaşan Gurbetin Oyları inisiyatifinin raporun...

Almanya’da dört gün devam eden cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 1 milyon 384 bin 410 seçmenden tahmini olarak 112 bin 876 altı kişi oy kullandı. Sayım tutanakları sonuçlarının yüzde 92,3’ününe ulaşan Gurbetin Oyları inisiyatifinin raporun göre oy kullanma oranı yüzde 8,2 de kaldı.

Gurbetin Oyları (GO) adlı inisiyatif, 31 Temmuz-3 Ağustos tarihleri arasında Almanya’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili rapor hazırladı.

Sivil gözlemci veya müşahitlerle seçimleri takip eden inisiyatif, sayım tutanakları sonuçlarının yüzde 92.3’ünü elde ettiğini duyurdu.

Rapora göre Almanya’da yaşayan 1 milyon 384 bin 410 seçmenden tahmini olarak 112 bin 876’sı oy kullandı. Oy kullananlar toplam seçmenin yüzde 8,2 sini oluştururken, en fazla oy verme işlemi yüzde 9,3 ile Düsseldorf’ta, en azı ise yüzde 5,6 ile Hamburg, Bremen, Schleswig Holstein, Saksonya Anhalt ve Aşağı Saksonya’lı seçmenlerin oy kullandığı Hannover seçim bölgesinde gerçekleşti.

GO’nun tahmini raporuna göre bölgelerde seçmen ve oy verme işlemi şu şekilde gerçekleşti: 141 bin seçmenin bulunduğu Berlin’de yüzde 9 ile 11 bin 146 kişi, 256 bin seçmeni olan Düsseldorf’ta yüzde 9,3 ile 23 bin 891 kişi, 216 bin seçmenin bulunduğu Essen’de yüzde 8,2 ile 17 bin 656 kişi, 189 bin 679 seçmenin bulunduğu Frankfurt’ta yüzde 9,2 ile 17 bin 376 kişi, 182 bin 28 seçmene sahip Hannover’de yüzde 5,6 ile 10 bin 223 kişi, 223 bin 535 seçmeni olan Karlsruhe’de yüzde 8,3 ile 18 bin 661 kişi ve 175 bin 93 seçmeni olan Münih’te 13 bin 923 kişi oy kullandı.

92 bin 91 seçmenin randevu aldığı göz önünde bulundurulduğunda 20 bin 782 seçmenin YSK tarafından verilen randevuya göre oy verdiği ortaya çıkıyor. En fazla oy, 43 bin 330 oyla seçimin 4. gününe denk gelen pazar günü, en az oy ise 2. gün olan 1 Ağustos’ta kullanıldı.

100 gönüllü ve müşahitle Almanya’da tüm seçim bölgelerinde görev aldıklarını duyuran GO, "Gurbetin Oyları gönüllüleri, tanıklık, kamuoyunu bilgilendirme ve yasal yollardan hakkını arama görevini eksiksiz bir şekilde yerine getirmiştir. Gönüllü müşahitlerimiz zarf sayım tutanakları sonuçlarının yüzde 92.3’ünü elde etmiştir. 10 Ağustos’ta Ankara’da Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu’nda gerçekleşecek yurt dışı oylarının sayımı da Türkiye’nin Oyları (TO) gönüllüleri tarafından takip edilecek ve gönderdiğimiz verilerle karşılaştırılacaktır." dedi.

Daha önce seçim bölgesi ve sandık başlarındaki eksiklik, aksaklık ve usulsüzlüklerle ilgili açıklamalarda bulunan GO, raporunda yiyecek ve içecek alma imkanının çoğu seçim alanında neredeyse imkansız olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Bazı partiler kendi üye ve müşahitlerine yemek, su, çay, kahve vs. dağıtsalar da özellikle sandık kurulu üyeleri için bu imkan sağlanmamıştır. Bazı partilerse her görevliye yemek dağıtmalarının imkansız olduğunu vurgulayarak, masa masa gezip kendi görevlilerini tespit ettikten sonra yemek kuponu dağıtmışlardır. Frankfurt’ta ise örnek bir şekilde yiyecek ve içecek alma imkanı seçim salonunun dışında düzenlenmiştir. Salonda içecek temin etme imkan sağlanmıştır. Aynı şekilde göze çarpan bir diğer önemli konu da acil durumlarda müdahalede bulunabilecek bir sağlık ekibinin ve ambulansın seçim alanının etrafında hazır bulunmamasıydı.”

GO, öneriler bölümünde ise seçmenlerin aynı zamanda randevuları hakkında SMS ile bilgilendirilmesi yönünde görüş beyan etti. Sandık görevlileri ve müşahitlerin dört gün boyunca kapalı alanda görev yapmalarından dolayı dikkatlerinin azaldığını gözlemlediklerine dikkat çeken girişim yetkilileri, “Görevliler ve müşahitlerin -personel kapasitesi el verdiği ölçüde- görev süresi iki günden fazla olmamalı. Böylece hem yapılan hatalar azalır hem de yorgunluktan da kaynaklanan tartışmalı, gergin ortamlar engellenir” önerisinde bulundu. Ayrıca her seçim bölgesinde mutlaka seçim ile ilgili genelgeler (202, 138 ve 139) ve Seçim Kanunu’nun (298) basılı olarak bulunması ve sandık görevlileri konuya hakim olmasalar bile geçerli olan mevzuatın bu genelgeler ve kanunlar olduğu bilincinin yerleşmesinin zorunlu olduğuna işaret eden GO,seçim sırasında müşahitlerin gözlem görevlerini yerlerine getirmelerine kesinlikle engel olunmamasını istedi.

Seçim salonuna basına seçim esnasında da izin verilmesi ve basının orada devamlı bulunmasının önemine dikkat çeken GO, bu konuda hem basının hem de sandık komisyonlarının farkındalığının artırılmasından yana tavır koydu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.