Gurbetin Oyları: Aksaklıklar Kaygılarımızın Yersiz Olmadığını İspat Etti

Gurbetin Oyları: Aksaklıklar Kaygılarımızın Yersiz Olmadığını İspat Etti

Almanyalı Türkler göç tarihinde bir ilki yaşarak Türkiye’deki cumhurbaşkanlarını seçmek için Almanya’da sandığa gitti. Seçimlere uzak mesafeler, randevulu sistem, bazı usulsüzlükler damgasını vurdu. Sandıklardaki usulsüzlüklerin...

Almanyalı Türkler göç tarihinde bir ilki yaşarak Türkiye’deki cumhurbaşkanlarını seçmek için Almanya’da sandığa gitti. Seçimlere uzak mesafeler, randevulu sistem, bazı usulsüzlükler damgasını vurdu. Sandıklardaki usulsüzlüklerin kaynağının bilgisizlikten kaynaklandığını belirten ‘Gurbetin Oyları (GO) gönüllüleri, uyarılarına rağmen yasal olan uygulamayı bazen kabul ettiremediklerinden yakındı.

Almanyalı Türkler,uzak mesafelere, randevulu sisteme, bazı sandık görevlilerinin bilgi eksikliği ve keyfi uygulamalarına rağmen göç tarihinde bir ilk yaşayarak Türkiye’deki cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına gitti. Seçim bölgelerinde ve sandıklarda aksaklık, usulsüzlük yaşanmaması için görevliler, parti üyeleri ve adayların müşahitleri ile birlikte Gurbetin Oyları (GO) adlı inisiyatif de yoğun çaba sarf etti.

GO, seçim sonrası yaptığı değerlendirmede randevu tarihinden farklı zamanda gelen seçmenlerin oy kullanması ile ilgili kuralın yetkililerce büyük bir titizlikle uygulandığını duyurdu. Seçim bölgesinde ve sandık başındaki usulsüzlüklerin daha çok bilgisizlikten kaynaklandığını kaydeden GO gönüllüleri, “Özellikle bazı sandık kurulu üyelerinin seçim kanunlarını bilmemeleri, hatta kendilerine verilen 202 no'lu genelgeyi bile okumadan gelmeleri ve usulsüzlük durumunda ne yapılması gerektiklerini bilmemeleri, bu durumlarda sandık görevlilerinin bazen panik, bazen kızgınlık, bazen de korku içine düşmelerine sebebiyet vermiştir.” ifadelerini kullandı.

GO ekibinin usulsüz uygulamalar karşısındaki şikayet ve itirazların çoğu zaman sandık kurullarınca kabul edilmemesi ve tutanak defterine işlenmemesinden yakınan gönüllüler, "Uygulamalar çoğu durumda sadece komisyon üyeleri ya da başkonsoloslara sorularak onların verdikleri cevaplara göre her sandık bölgesinde değişik şekilde işlemiştir." bilgisini verdi. Sona eren yurt dışı seçimleriyle birlikte kaygılarının yersiz olmadığına ve pratikte de ciddi sorunlar yaşandığını gördüklerini ifade eden girişim gönüllüleri, sahadaki gönüllü müşahitlerinin çok sayıda probleme tanık olduğunu dikkatlere sundu.

Bu problemleri hem Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK), hem partilere hem de iletişim kurabildikleri cumhurbaşkanı adaylarının merkezlerine ilettiklerini anlatan gönüllüler kamuoyuna ulaşmada da büyük başarı sağladı. GO, şu açıklamada bulundu: “Kamuoyunun en hızlı ve en doğru şekilde bilgilendirilmesi amacı ile #GurbetinOylari etiketini kullanarak yaptığımız Twitter çalışması 3,1 milyon kişiye ulaşarak büyük bir başarı yakaladı.Sonuç olarak katılımın beklenenin çok altında kaldığı yurt dışı seçimlerinde Gurbetin Oyları gönüllüleri tanıklık, kamuoyunu bilgilendirme ve yasal yollardan hakkını arama görevini eksiksiz bir şekilde yerine getirdi.

Hemen hemen tüm sandıkların sayım tutanaklarını elde eden müşahitlerimiz bunları merkezimizle paylaştı. Şimdi elde ettiğimiz verileri 10 Ağustos'ta Ankara'da yurt dışı ilçe seçim kurulunda gerçekleşecek yurt dışı oylarının sayımında görevli Türkiye’nin Oyları (TO) gönüllülerimize ulaştırarak oy sayımının problemsiz geçmesini sağlamaya çalışıyoruz.” CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.