Güney Kore'de İlk Kadın Matematikçi Ödül Aldı

Güney Kore'de İlk Kadın Matematikçi Ödül Aldı

Güney Kore'de düzenlenen Uluslararası Matematikçiler Kongresi'nde (ICM), dünyada ilk kez bir kadın matematikçinin ödül aldığı öğrenildi.Kore'de üçüncüsü düzenlenen ICM konferansında, matematik dalında önemli araştırmalara imza atmış...

Güney Kore'de düzenlenen Uluslararası Matematikçiler Kongresi'nde (ICM), dünyada ilk kez bir kadın matematikçinin ödül aldığı öğrenildi.

Kore'de üçüncüsü düzenlenen ICM konferansında, matematik dalında önemli araştırmalara imza atmış dört matematikçiye ödülleri verilirken, aralarında kadın profesörünün da olduğu dikkat çekti.

İran asıllı Stanford Üniversitesi profesörü olan Maryam Mirzakhani, 1936 yılından bu yana matematik sahasının Nobel ödülü sayılan altın Fields Madalyası'na layık görülen ilk kadın olduğu belirtildi.

Fields Madalyası'nı alan diğer üç kişinin Artur Avila, Prinston Üniversitesi profesörü Manjul Bhargava, ve İngiltere'nin Warwick Üniversitesi'nden Martin Hairer olduğu bildirildi. Değeri beş bin dolar olan altın madalyanın yanı sıra, ödül sahiplerine on bin dolar para ödülünün de verildiği öğrenildi.

Açılışının bugün yapıldığı ve 21 Ağustos'a kadar devam edecek Matematik Olimpiyatları diye tanınan Uluslararası Matematikçiler Kongresi'ne 120 ülkeden toplam beş bin kişinin katılacağı bekleniyor.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.