Güney Kıbrıs Ve Yunanistan, İsrail'le De İşbirliği Yapıyor

Güney Kıbrıs Ve Yunanistan, İsrail'le De İşbirliği Yapıyor

Kahire zirvesinin, Rum ve Yunan hükümetlerinin doğalgaz yataklarının değerlendirilmesi konusunda yeni bir jeopolitik sahne kurma çabasındaki başlangıç olduğu, bu yöndeki metotlu çabalarını sürdürdükleri ve çok yakında İsrail ile de işbirliği...

Kahire zirvesinin, Rum ve Yunan hükümetlerinin doğalgaz yataklarının değerlendirilmesi konusunda yeni bir jeopolitik sahne kurma çabasındaki başlangıç olduğu, bu yöndeki metotlu çabalarını sürdürdükleri ve çok yakında İsrail ile de işbirliği anlaşmasını ilan edecekleri bildirildi.

Rum basını, Rum ve Yunan hükümetlerinin İsrail ile yapacağı anlaşmanın İsrail’in Mısır’la dörtlü (Güney Kıbrıs, Yunanistan, Mısır, İsrail) ittifaka katılımının ön sözünü de teşkil edeceğini yazdı.

Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail’in halen plan yaptıklarını ve çok yakında açıklayacaklarını kaydeden Kathimerini gazetesi, üçlünün uzlaşı alanlarının güvenlik, ekonomi ve bölgesel istikrarla alakalı olduğunu kaydetti.

Gazete, hükümetten bir kaynak, üç hükümetin halen güvenlik, ekonomi ve bölgesel istikrar alanlarını kapsayan uzlaşı planlarını oluşturduklarını ve çok yakında, muhtemelen Anastasiadis’in 2 Aralık’taki İsrail ziyaretinden sonra açıklayacaklarını belirtti. Kıbrıs ve İsrail MEB’lerindeki yataklar yakın olduğundan, enerjinin bu inisiyatifte de önemli rol oynadığını aktaran gazete, Yunanistan’ın da katılımının bölgesel işbirliğini ve Mısır’la da geliştirilen istikrar yayını güçlendirdiğini aktardı.

İsrail'in, Mısır’la ilişkilerini daha da geliştirmeyi çok istediğine işaret den gazete, özetle şu ifadelere yer verdi:

"İsrail ve Kıbrıs doğalgazını Mısır’ın sıvılaştırma terminaline taşıyacak boru hattı inşası perspektifini hidrokarbon şirketleri de, hükümetler de ciddiyetle inceliyor. İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, geçen hafta Lefkoşa’daki temasları sırasında açıkça, ülkesinin bölge güvenliği ve istikrarına katkı koymak için komşu devletlerle işbirliği yapmak istediğini ima etmişti." CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.