Gulca Katliamı unutulmamalı!

Gulca Katliamı unutulmamalı!

İki Doğu İki Batı Uluslararası Öğrenci Derneği Türk Dünyası’nın kanayan yarası Doğu Türkistan’da 21 yıl önce Gulca’da katledilen yüzlerce Uygur Türk’ünü unutmadı. Dernek katliamın unutulmaması için fotoğraf sergisi açtı

Konya'da Çin yönetiminin 5 Şubat 1997'de gerçekleştirdiği Gulca katliamı unutulmadı. Katliam fotoğraf sergisiyle Konyalı vatandaşlara anlatıldı. İki Doğu İki Batı Derneği’nin düzenlediği fotoğraf sergisine vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.  Sergi açılışında konuşan İki Doğu İki Batı Uluslararası Öğrenci Derneği Hanımlar Komisyonu Başkanı Merve Betül Arslan, fotoğraf sergisini despot Çin idarisi altında zulüm gören Doğu Türkistan’ı bir fotoğraf sergisiyle Konyalılara anlatmak ve yaşananları aziz Türk milleti ile paylaşmak için açtıklarını söyledi.

KADINLARIN KATLEDİLMESİYLE BAŞLADI

5 Şubat 1997 Gulca Katliamı hakkında bilgi veren Arslan, şunları söyledi: “Dünya tarihine “Gulca Katliamı” olarak geçen bu hadisenin 1949 yılından beri işgalci Kızıl Çin hükümetinin Müslüman Doğu Türkistan halkına karşı uygulaya geldiği insanlık dışı baskı, zulüm, işkence, asimilasyon, ekonomik sömürü ve ırki aşağılama siyasetine karşı Doğu Türkistan Türklerinin başlattığı Millî İstiklâl Hareketinin 429. sunun adıdır. 5 Şubat 1997 günü Kadir gecesi münasebetiyle Kur'an okumak için toplanan bir grup Doğu Türkistanlı kadının, Çin polisi tarafından evlerine düzenlenen gece baskınıyla tutuklandı. Bunun üzerine Çinli polisler nezarette tutulan üç hanıma demir çubuklarla vurup öldürerek saçlarından sürükleyip cansız bedenlerinin yakınlarının önüne atması ile başlayan olaylar kısa sürede büyüyerek bir halk ayaklanmasına dönüşmüştür.”

ÇİN ZULMÜ DEVAM EDİYOR

Zulmün aralıksız devam ettiğini vurgulayan Arslan, “Bunun bir örneği Kur’an-ı Kerim’i ve Riyazüs Salihin’i Uygur Türkçesi’ne çeviren 82 yaşındaki Alim Muhammed Salih, Çin zindeanlarında şehit oldu” diye konuştu.B Baskının sadece katliamlarla sınırlı olmadığını aktaran Arslan, “Örneğin Türkiye ve Mısır’da öğrenim gören Doğu Türkistanlı gençlerin ailelerine akıl almaz baskılar yapılmaktadır. Sebepsiz tutuklamalar, hapisler bunun en bariz örneğidir” şeklinde konuştu.

ALİ İBİLEME merhabahaber.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.