Güçbirliği buluşması

Güçbirliği buluşması

Konyalı siyasiler ve bürokratlar, Ankarada iftar yemeğinde buluşarak, birlik mesajı verdi

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Konya Şubesi, Konya Ticaret Borsası (KTB) ve Konya Sanayi Odası'nın (KSO) geleneksel olarak Ankara'da düzenlediği iftar yemeği, Konyalı bürokratları biraraya getirdi. Rixos Grand Ankara Oteli'ndeki iftar programının onur konuğu Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu oldu. Yemekte konuşan TSE Başkanı ve Konya Sanayi Odası Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Konya'nın çeşitli sivil toplum kuruluşları, oda ve borsası ile oluşturduğu birlik ruhuyla, ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda gelişmesini sağlamak adına büyük bir sinerji oluştuğuna dikkat çekti. Büyükhelvacıgil, ''Bu birliktelik ve beraberlik ruhu, bugün bizi bu salanda buluşturmuştur'' dedi. Konya'daki kurumlar arası birlikteliğin en son örneklerinden birinin Konya Bilim Merkezi Projesi olduğunu dile getiren Tahir Büyükhelvacıgil, kentteki çeşitli kurum ve kuruluşlarla oluşturdukları güç sayesinde 16 büyükşehir belediyesini geride bırakarak, TÜBİTAK'ın desteklediği Türkiye'nin önemli projelerinden birini hayata geçireceklerini anlattı.
KONYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI AKYÜREK
İftar programına katılan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise gelenekselleşen iftar programının düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek, Konya'da yaşanan ramazan coşkusunu anlattı. Konya'nın gecekondusu olmayan tek büyükşehir olarak anıldığını, alt yapısı ve belediye hizmetleri ile örnek gösterildiğini kaydeden Akyürek, kente yapılacak Bilim Merkezi'nin Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından 55 milyon liraya inşa edileceği bilgisini vererek, içerisindeki yaklaşık 20 milyon lira tutarındaki araç ve gereçlerin de TÜBİTAK tarafından karşılanacağını bildirdi.
DIŞİŞLERİ BAKANI DAVUTOĞLU
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise düzenlenen iftar yemeğinin Ankara'daki Konyalıları biraraya getirmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ''İlk başkentten yola çıkarak, son başkentte ülkemize hizmet eden değerli bürokratlarımızı biraraya getirmek ve onlara Konyalılıklarını bir kez daha hatırlatmak adına bundan daha güzel bir vesile olamaz'' dedi. Konya'nın bugünkü mekanıyla sınırlandırılamayacağını dile getiren Davutoğlu, Hazreti Mevlana ve Mesnevi'nin şehir üzerindeki etkilerinden söz ederek, kentin bir ''model şehir'' olduğuna işaret etti. Davutoğlu, dünyanın her yerinde ekibiyle birlikte yürüttüğü müzakereler sırasında Türkiye'nin kültürel derinliğini hissettiğini anlatarak, ''Onun içindir ki dış politikamız bazılarınca iddialı bulunuyor. Evet iddialı olacağız. Bize iddiasız olmak yakışmaz'' diye konuştu. ''Tarihte bir kez özne olmuş milletlerin tarih sahnesine tekrar çıkışları ancak ve ancak yeni bir iddiayla olur'' diyen Davutoğlu, Orta Asya'dan göçlerle gelenlerin bir iddiası olmasaydı, Anadolu'da böyle bir medeniyetin kurulamayacağını ifade etti. Bakan Davutoğlu, şimdi de bir iddialarının olduğunu vurgulayarak, bu iddianın ''Dünyanın en güçlü ekonomik, siyasal yapılarına sahip olan ve en önemlisi insanların geleceğinde söz sahibi olacak adalet, vicdan ve temel insan haklarının bayraktarlığını yapan bir anlayışı hakim kılmak'' olduğunun altını çizdi.
''PROBLEMLERİN ÇÖZÜLDÜĞÜ BİR HUKUK ANLAYIŞI İSTİYORUZ''
''İnsanımızın önündeki engelleri kaldırmalıyız'' diyen Davutoğlu, Türk insanının sadece liderlik beklemediğinin altını çizdi ve ''İnsanımızın esas beklediği şey, önlerindeki engellerin, ayaklarındaki prangaların kaldırılması'' dedi. Siyasetin temel amacının vatandaşın ufkunu ve vizyonunu açmak olduğuna vurgu yapan Davutoğlu, şunları söyledi: ''Biz vatandaşımıza güveniyoruz. Onun için kısıtlayıcı değil, özgürlükçü bir Anayasa istiyoruz. Onun için hemen her yapıda insanımızın nüfuz etmesinin kolaylaştırıcı yapılar istiyoruz. Onun için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde yüzlerce, binlerce dosyanın birikmesine yol açacak bir hukuk yapısı değil, Türkiye'de problemlerin çözüldüğü bir hukuk anlayışı istiyoruz.'' Gelecek ay yapılacak referandumdaki anayasa değişikliğinin çerçevesinde esas itibariyle ana unsurun bu olduğunu anlatan Davutoğlu, şöyle devam etti: ''Kim yaparsa yapsın, hangi meclis gerçekleştirirse gerçekleştirsin, eğer bu anayasa reformu ve bundan sonrakiler, anayasa reformları ülke insanının önünü açıyorsa, onların önündeki setleri kaldırıyorsa, devletin insanına güvenini pekiştiriyorsa, insanımızın hareket kabiliyetini yükseltiyorsa doğrudur ve desteklenmelidir.''
BAKAN DAVUTOĞLU'NA OK VE YAY HEDİYESİ
İftarın ardından, MÜSİAD Konya Şube Başkanı Aslan Korkmaz, Davutoğlu'nun akademik çalışmaları sırasında Türkiye'nin konumunu ''ok ile yaya'' benzettiğini hatırlatarak, kendisine bir ok ve yay hediye etti. Bakan Davutoğlu da bu konuyu ''Stratejik Derinlik'' adlı kitabında işlediğini belirterek, ''Yayı Asya'nın derinliğine ne kadar çok gererseniz, oku o kadar Batı'ya gönderirsiniz. Asya'dan gücümüzü ne kadar alırsak, Avrupa Birliği'nde o kadar güçlü oluruz'' diye konuştu.
YEMEĞE KATILAN KONYALILAR
İftar yemeğine Konya milletvekilleri Orhan Erdem, Mustafa Kabakçı, Ali Öztürk, Kerim Özkul, Özkan Öksüz'ün yanı sıra eski Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler, Eski Devlet Bakanı Saffet Sert, Anadolu Ajansı (AA) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. Hilmi Bengi, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Müsteşarı Kemal Madenoğlu, DSİ Genel Müdürü Haydar Koçaker, Maden ve Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürü Mehmet Üzer, MİGEM Genel Müdürü M.Hamdi Yıldırım, Dış Ticaret Müsteşar Yardımcısı Ziya Altunyaldız, RTÜK Başkan Vekili İlhan Yerlikaya, TİKA Başkanı Musa Kulaklıkaya, Başbakanlık Personel ve Prensipler Genel Müdürü Faruk Özçelik, KTB Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Kaleli, Mevlana Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahattin Adam, Konyaspor Başkanı Bahattin Karapınar, Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ahmet Akman ile Ankara'daki çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan Konyalı bürokratlar ile işadamları katıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.