Gribi hafife almayın

Gribi hafife almayın

Numune Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Abdül Celil Kalem, gribal rahatsızlıkların artığı bu günlerde vatandaşların daha duyarlı olmalarını istedi

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde ve sık değişiklik göstermesi grip ve benzeri rahatsızlıkların artmasına neden oldu. Özellikle son bir hafta içerisinde gribal enfeksiyonlara bağlı hastalıkların büyük oranda arttığını ifade eden Numune Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Abdül Celil Kalem, Mart ayı içerisinde Numune Hastanesi göğüs ve üst solunum yolu rahatsızlıkları için gelen hasta sayısının 11 bini geçtiğini belirtirken, “Bu rakam önceki aylara oranla oldukça fazla. Bunun tek nedeni havaların ani ve sürekli değişiklik göstermesi” dedi.
Havaların ani değişimi yüzünden gribal enfeksiyonlar ile birlikte, kulak, burun ve boğaz enfeksiyonlarında artış yaşandığını belirten Kalem, hastalığa karşı dirençli olmak için mutlaka düzenli beslenilmesi gerektiğini söyledi. Kalem, “Havasız ortamların ve toplu çalışma alanları ile kalabalık ortamların bu tür rahatsızlıkların salgın hale gelmesine neden oluyor. Rahatsızlığın ağır belirtileri ise, burun akıntısı, tıkanıklığı, boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, öksürük, ateş, kırgınlık, yaygın eklem ağrıları olarak kendini gösteriyor” diye konuştu.
Numune Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Abdül Celil Kalem, grip rahatsızlığının kesinlikle ciddiye alınmasını da isterken, “Önce basit, grip şeklinde başlayan ve bu nedenle yeterince önemsenmeyen rahatsızlık sonrasında menenjit gibi çok ciddi enfeksiyonlar da görülebilir. Buna ilave olarak üst solunum yolu bakteriyel enfeksiyonları dediğimiz, bademcik iltihabı, farenjit, farengotonsillit, sinüzit, rinit, orta kulak iltihabı, larenjit şeklindeki rahatsızlıklar kendisini gösterir” diyerek grip rahatsızlığına karşı mutlaka gereken tedbirlerin alınmasını istedi.
Gribal rahatsızlıkların sonunda ortaya çıkan ciddi rahatsızlıkların tek nedeninin halkın yanlış tedavi yöntemi ve özellikle de yanlış antibiyotik kullanmasından kaynaklandığını vurgulayan Kalem, “Bu durumda olan hastalarımız ilk olarak havaların değişimine göre kıyafet seçmeli. Bunun yanı sıra beslenme şekli özellikle vücut direncini artıracak gıda ürünlerinden oluşmalı. Soğuk algınlığı basite alınmadan kendi kendine ilaç almayla değil mutlaka doktor kontrolünde muayene olarak tedavisine devam edilmelidir. Tabi ki bu rahatsızlıklara karşı dirençleri az olan çocuklar ve yaşlılar daha ciddi korunmalı” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.