Görülmeye değer bir ilçe ILGIN

Görülmeye değer bir ilçe ILGIN

İsmini kışın karda sadece bir sefer açan çiçekten alan Ilgın, şifalı suyu, kömür işletmeleri, şeker fabrikası, geleneklerine bağlılığı ile görülmeye değer bir ilçe.

KAPLICASI VE TARİHİ İLE ÖZEL BİR İLÇE
Ilgın İlçe Kaymakamı Cahit Işık, ilçenin tanıtımı ve özellikleri konusunda yaptığı açıklamada Ilgın’ın mutlaka görülmesi gereken bir bölge olduğunu söyledi. Işık, “Ilgın ismini kışın karda sadece bir gün boyunca açan bir çiçekten almıştır. Konya’ya 86 kilometre mesafede olup merkezde yaklaşık 30 bin nüfuslu bir ilçedir. İlçede şeker fabrikası ve kaplıcalar bulunmaktadır. Ayrıca Selçuk Üniversitesi Ilgın Meslek Yüksek Okulu eğitim öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir. İlçenin kaplıcası, özellikle bahar ve yaz aylarında ülkenin ve dünyanın dört bir yöresinden gelen ziyaretçilerle görülmeye değer bir özellik sergiler” dedi.
ILGIN HALKI 
İNSANCIL MİSAFİRPERVERDİR
Çavuşcugöl kenarında, Hamam Dağı olarak adlandırılan alanda ve Ilgın’ın güneyinde yer alan ormanlık mahallerde piknik yapma, avcılıkla meşgul olma, yürüyüş turlarına çıkma imkanı vardır. Antik çağlardan günümüze kadim bir yerleşim mahalli olması, Ilgın’a güngörmüş bir hava katmaktadır. Geleneklerle göreneklerini modern hayatın gerekleriyle uyum içinde yürüten ilçe halkı da tarihin derinliklerinden gelen bir vakarla hareket edinmeyi ilke edinmişlerdir. Misafirperver, yardımsever, insancıl ve onurludurlar” diye konuştu.
YATIRIMLAR İLE SORUNLARI GİDERİYORUZ
Kaymakamlık olarak ilçeye yapılan yatırımların hepsinin ayrı bir önemi olduğuna da dikkat çeken Işık, “Kanalizasyon projesi 125 bin TL, içme suyu projesi 12 bin TL. Harmanyazı Köyü kanalizasyon projesi, 140 bin TL’ye ihale edilerek yüzde 50 birlik katkısı ve kalan yüzde 50’lik kısmı da köy katkısı alınmak suretiyle tamamlanarak hizmete sunuldu.  Eldeş Köyü kanalizasyon projesi 110 bin TL’ye ihale edilip yüzde 50 köy katkısıyla proje tamamlanarak hizmete sunuldu. Mahmuthisar Köyü içme suyu deposuna 7 bin, Çatak Köyü içme suyu deposuna 2 bin 500, Gökbudak Köyü içme suyu deposuna 2 bin 500 TL ödenek tahsis edilerek depo tamiratları tamamlandı. Bununla birlikte yol projesi ödeneği 260 bin TL, içme suyu projesi ödeneği ise 38 bin 114 TL olmak üzere toplam 298 bin 114 TL’dir. Bizim amacımız ilçemizi en iyi yere getirmek ve ilçe halkının yaşadığı sıkıntıları ortadan kaldırmak” diyerek ilçeye yapılan yatırımları değerlendirdi.
İLÇEDE EĞİTİME GEREKEN ÖNEMİ VERİYORUZ
Ilgın ilçesi olarak eğitime büyük önem verdiklerinin altını çizen Cahit Işık, “İlçemizin kaplıca termal tesislerinin bulunduğu yer ve çevresi turizm alanı olarak ilan edilmiştir. Bu bölgede, turizme yönelik eğitim öğretim yapabilecek bir okul yapımı için kaplıca tesisleri yanında bulunan Bayram Harun Çoban Teknik Lise ve EML’ nin alanı içinde 5 bin 732 metrekarelik bir alan, Anadolu Otelcilik Turizm ve İletişim Meslek Lisesi yapılmak üzere tahsis edilmiştir. Neticede, okul ve uygulama oteli yapımı için İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ve Milli Eğitim Bakanlığı’na başvurular yapılmış ve Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı’nda onay için beklemektedir. Selçuk Üniversitesi ne bağlı Ilgın Meslek Yüksek Okulu 1992 – 1993 Eğitim Öğretim yılında açılmış olup halen Makine, Elektrik, Endüstriyel Elektronik, Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama olmak üzere 4 bölüm vardır. Kendi hizmet binasında 2008–2009 öğretim yılında 867 erkek 161 kız olmak üzere toplam 1008 öğrenci eğitim görmektedir. Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından yapılacak en az 500 kişilik kız ve erkek öğrenci yurduna ihtiyaç vardır. Yüksek Okul yanındaki 30 bin metrekare arsanın Kredi Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğüne tahsisi yapılarak 2010 yılı yatırım programına teklif edilmiştir” diye konuştu.
SULAMA KONUSUNDA ÖNLEMİ ALIYORUZ
Son yıllarda meydana gelen küresel ısınmadan ilçe olarak kendilerinin de etkilendiğini özellikle vurgulayan Işık, “Çavuşçugölü besleyen kaynaklar üzerine baraj ve bentler yapılması sebebiyle göl eskisi gibi beslenemiyor. İki adet sulama birliği tarafından gölden su çekilmesi nedeniyle, özellikle Mayıs ayından itibaren Ilgın Çavuşcugöl’ün suları çekilmekte ve yaz aylarında bataklık görünümünü almaktadır. Ilgın Çavuşcugöl’den su çeken Ilgın Sulama Birliği ve Atlantı Sulama Birliği'nin sulama sahası içerisinde uygulanan salma sulama gibi vahşi sulama metotları yerine, yağmurlama ve damlama sulama gibi kapalı sulama metotlarına geçilmesi ile sulama suyunda önemli oranlarda tasarruf sağlanacağı ve bu sayede Çavuşçugölü’ nün kurtarılacağı düşünülmektedir. Çavuşçu Gölü depolamasından sulama yapmakta olan Ilgın ve Atlantı Ovaları için DSİ Bölge Müdürlüğünce kapalı sisteme dönüştürmek üzere Mastır Plan çalışmaları başlatılmıştır.
Ayrıca DSİ Genel Müdürlüğünden izin çıktığı takdirde Ilgın sulama sahasında açılacak 9 adet derin kuyularla tarımsal sulamada verimlilik artacaktır. DSİ Bulcuk Göleti Kapalı Sistem Sulama Projesi 2010 yılında programa alınmıştır. Mecidiye Göleti için de bir an önce Kapalı Sistem Sulama Projesinin yapılması gerekmektedir. Mahmuthisar Köyü Yeşilgöl su kaynağının da İl Özel İdaresince Kapalı Sistem Sulama Projesi yapılması gerekmektedir” diyerek sulama konusunda sıkıntının yaşanmaması için her türlü tedbiri alacaklarını sözlerine ekledi.
CAHİT IŞIK
ILGIN KAYMAKAMI
25.09.1964 tarihinde Balıkesir'in Balya ilçesinde doğdu. İlkokulu aynı yerde, ortaokulu Burhaniye'de, liseyi Gökçeada Atatürk Öğretmen Lisesi'nde yüksek öğrenimini İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde tamamladı. Askerlik hizmetini yedek subay olarak tamamladıktan sonra 23 Aralık 1990 tarihinde Balıkesir kaymakam adayı olarak göreve başladı. Gümüşhane Torul, Bitlis Mutki, Erzincan Refahiye, Bolu Yeniçağa, Rize Ardeşen kaymakamlıklarından sonra 19 Ekim 2007 tarihinden itibaren Konya Ilgın Kaymakamlığı görevini yürütmektedir. Evli ve üç çocuk babasıdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.