Gorbaçov Uyardı: Kırım Yüzünden Yeni Soğuk Savaş Çıkarmayın

Gorbaçov Uyardı: Kırım Yüzünden Yeni Soğuk Savaş Çıkarmayın

SSCB'nin son lideri Mihail Gorbaçov, Kırım yüzünden Batı ve Rusya arasında yeni bir Soğuk Savaş'ın çıkarılmaması konusunda uyarıda bulundu.

SSCB'nin son lideri Mihail Gorbaçov, Kırım yüzünden Batı ve Rusya arasında yeni bir Soğuk Savaş'ın çıkarılmaması konusunda uyarıda bulundu.

Bir Rus gazeteciye yazdığı mektubunda Gorbaçov, Ukrayna-Rusya hattında yaşanan son olayları ve Kırım konusunu değerlendirdi. Gorbaçov’a göre, bölgede yaşanan sorunların kökü SSCB’in ortadan kalkması anlamına gelen 8 Aralık 1991 Belovejski Puşa anlaşmasında yatıyor.

SSCB’in yıkılmasında kendisine yönelik suçlamaları kabul etmeyen Sovyet eski lideri, “Elimde olan tüm siyasi araçlarla tek devletin korunması için mücadele ettim. Belovejski Puşa’da gizli anlaşma sırasında ve öncesinde Rusya Federasyonu, Ukrayna ve Belarus yöneticilerini dönemin Rusya liderinin attığı tehlikeli adımlar hususunda uyardım. Ne yazık ki uyarılarımı dinleyen olmadı.” siteminde bulundu.

Dönemin Rusya Yüce Konseyi’nin SSCB’in dağılmasını alkışlarla onayladığını hatırlatan Gorbaçov, “Bunu alkışlarken Kırım ve Sivastopol hakkında bir kelime bile edilmedi.” dedi.

Ukrayna’da yaşanan son olayların gerginleşmesi yüzünden dünya liderlerine çağrıda bulunmak zorunda kaldığına işaret eden Gorbaçov, “ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve başka dünya liderlerine çağrıda bulunarak Ukraynalıların çıkmaz sokaktan çıkmasına yardım etmek için ellerinden gelen her şeyi yapmalarını istedim. Ne yazık ki bu yapılmadı. Önemli olan tehlikeli tırmanışı durdurmak ve yeni Soğuk Savaşı önlemek için Ukrayna ve Rusya vatandaşlarının desteklediği kararı bulmak.” çağrısı yaptı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.