Google’lu Konyalı’nın dönüşü muhteşem oldu
Dedesinin un değirmeninin yerinde apartman gören Dönertaşlı, çocukluğunda salıncağa bindiği erik ağacını bulamadığını, babaannesinin ekmek yaptığı tandırın olmadığını görünce hüzünlendi. Her şeye rağmen, memleketinde bu kadar güzel karşılanmak ve Türk Gençliği ile birlikte gelecek için çalışmaların temelini atmaktan mutlu, dönüşü muhteşem oldu.
Selçuk Üniversitesinin, Teknoloji AR-GE ve Tasarım Topluluğu, “Silikon Vadisi Türkiye’de Mümkün mü?” adlı konferansın organizasyonu için 1 ay öncesinden hazırlandılar. Başta Rızvan Konca olmak üzere, tüm ekip tarafından karşılanan Dönertaşlı, hayatında verdiği en anlamlı konferans olduğunu, katılımcılardan aldığı nabza göre, bu ülkenin sahipsiz olmadığını, Türk Gençliğinin bu yüzyılda tarih yazacağını, bunu hepsinin gözlerinde gördüğünü belirtti.
Konferansta öğrenciler, öğretmenler ve Dönertaşlı, Silikon Vadisini ülkemizde yaratma projesine ait her türlü fikir, ülke olarak sahip olduğumuz avantajlar ve dezavantajlar konusunda beyin fırtınası yaptı. İşte başlıca düşünceler şunlar:
- Bir öğrencimiz ülkemizde yatırım yapılacak projelerin değerlerine göre değil, kişinin sahip olduğu torpile göre seçildiğine dikkati çekerken, başka bir öğrenci ve öğretmenimiz, projelerinin bilişim vadisi kapsamında beklediklerinden daha çok bir bütçeyle karşılandığını, emeklerinin karşılığını aldıklarını anlattı. Dönertaşlı “Birbirlerine ihtiyacı olan parçaların, aynı çatı altında birleşmesi için gereken iletişimin sağlandığını, böyle konferanslara daha çok ihtiyacımız olduğunu” ifade etti.
Başka bir öğrencimiz, mühendislikte bazı parçaların birlikte çalışmadığını, sistemde baştan sona kopukluklar olduğunu anlattı. Bu konuya çözüm olarak Dönertaşlı, Google’da bir parçası olduğu rotasyon programına ait detayları paylaştı. Ayrı parçalar birbirinden bağımsız ne kadar iyi çalışırlarsa çalışsın, birlikte uyum içinde çalışamadıktan sonra sistem sağlıklı bir şekilde çalışamaz. Bunun için mühendislerin diğer gruplar içinde 6’şar ay çalışabilecekleri bir rotasyon programına ihtiyaç duydukları vurgulandı.
Diğer bir öğrencimiz de, üniversiteden sonra ya iş bulamadıklarını ya da asgari maaşa maruz kaldıklarını belirtti. Öğrenciler ve öğretmenler, bu konudaki söyleşiden sonra akademik altyapının staj programlarıyla daha fazla entegre olması gerektiğine, her dersin, iş dünyasında karşılığını bulacak şekilde projelendirilmesine dikkati çektiler.
- Bir öğrencimiz, bazı iş verenlerin, çalışanlarının emeklerine değer verilmediğini ve çok çalıştırılıp, emeklerinin karşılığını alamadığına dikkati çekti. Dönertaşlı, bu konuya çözüm olarak silikon vadisinde gördüğü “Tampon Yöneticilik” ten bahsetti. Tampon yöneticilik sermayeyi sağlayan en üstteki yönetici ile çalışanları direk yöneten teknik yönetici arasında bir güvenli alan sağlayan yöneticidir. Tampon yönetimin amacı gerekli risk analizlerini yaparak, çalışanları 2-3 kat çalışmaktan korumasıdır. Büyük resme baktığımızda en önemli hedef kaliteli iş çıkartmak ve yaratıcılığı korumaktır. Selçuk Üniversitesi öğrencileri ve öğretmenlerinden aldığı fikirleri, ülkemizde gerçekleştireceği projelerde kullanmayı hedefleyen Dönertaşlı, sahip olduğumuz avantajları güçlendireceğini ve dezavantajları da, bizi daha yukarıya taşıyan basamaklar olarak kullanacağını söyledi. Ülkemizde silikon vadisini yaratmanın kolay olmadığını anlatan Dönertaşlı, yazıyı Hz. Mevlana’nın bir sözü ile noktaladı: “Zor diyorsun, Zor olacak ki imtihan olsun!...”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.