Türkiye'nin uzaydaki gözlerinden GÖKTÜRK uyduları yeni yaşını kutluyor
Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesindeki Keşif Uydu Tabur Komutanlığı personelince komuta edilen GÖKTÜRK-2 uydusu 18 Aralık 2012'de, GÖKTÜRK-1 uydusu da 5 Aralık 2016'da uzaya fırlatıldı.
Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) hedef istihbaratına yönelik uydu görüntüsü ihtiyacını karşılayan GÖKTÜRK-1, uzayda görev yaptığı 8 yıl boyunca dünyanın etrafını 42 bin 700 defa turlayarak, 322 bin 607 kare görüntü çekti.
Alçak irtifa dünya yörüngesine oturan uydu, kamu kurum ve kuruluşları için çevre ve yapılaşmanın izlenmesi, tarımsal rekolte tespiti, belediyecilik uygulamaları, sınır kontrolü ve kadastro faaliyetleri gibi birçok alanda görev yapabiliyor.
GÖKTÜRK-1 uydusu 680 kilometre yörünge yüksekliğinde saniyede 7,5 kilometre hızla hareket ediyor. Coğrafi kısıtlama olmaksızın dünyadaki herhangi bir yerden keşif yapabilen GÖKTÜRK-1, 0,50 metre çözünürlüklü olarak görüntü gönderiyor.
GÖKTÜRK-2 görev süresini 2 kat aştı
Türkiye'de özgün olarak geliştirilen ilk yüksek çözünürlüklü keşif ve gözlem uydusu GÖKTÜRK-2 ise 12 yılda dünyanın etrafını 64 bin defa turladı ve 88 bin 478 kare görüntüleme yaptı.
GÖKTÜRK-2, Milli Savunma Bakanlığı, TÜBİTAK Başkanlığı, TÜBİTAK UZAY ve TUSAŞ iş ortaklığı tarafından imzalanan sözleşme kapsamında üretildi.
Uydu görüntüleriyle halihazırda TSK'nın ihtiyaçları, sivil kurum ve kuruluşların afet ve acil durum uydu görüntü talepleri ile üniversitelerin akademik çalışmalar kapsamındaki talepleri ücretsiz olarak karşılanıyor.
Yüksek yerlilik oranıyla üretilen ve 2,5 metre çözünürlüğe sahip gözlem uydusu, Türkiye'nin savunma, çevre, şehircilik, tarım ve ormancılık alanlarındaki ihtiyaçlarına cevap veriyor.
Söz konusu uydu, yaklaşık 640 kilometrelik şeridin görüntüsünü tek geçişte indirebilecek kadar yüksek hızlı veri haberleşmesine sahip bulunuyor.
Kaynak:Anadolu Ajansı
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.