Göçmen Girişimciler 2,2 Milyon Kişiye İstihdam Sağlıyor

Göçmen Girişimciler 2,2 Milyon Kişiye İstihdam Sağlıyor

Almanya’da her altı işadamından biri göçmen. Göçmen girişimciler ülkede 2,2 milyon kişiye istihdam sağlıyor. Friedrich-Ebert Vakfı’nın araştırmasına göre kendi işyerini kuran göçmenlerin sayısı ise 750 bin. Sayıları 100 bine ulaşan...

Almanya’da her altı işadamından biri göçmen. Göçmen girişimciler ülkede 2,2 milyon kişiye istihdam sağlıyor. Friedrich-Ebert Vakfı’nın araştırmasına göre kendi işyerini kuran göçmenlerin sayısı ise 750 bin. Sayıları 100 bine ulaşan ve 400 bin kişiye istihdam sağlayan Türk girişimciler ise Alman ekonomisine önemli katkı sağlayan göçmen grupların başında geliyor.

Almanya’da yaşayan göçmenlerin Alman ekonomisine önemli katkı sağladığı tartışmasız bir gerçek. Friedrich-Ebert Vakfı’nın yaptığı son araştırmaya göre ülkedeki her altı girişimciden biri göçmen. Sayıları 750 bine ulaşan göçmen girişimciler yaklaşık 2,2 milyon kişiye istihdam sağlıyor. Kendi iş yerini kuranların başında ise Türkler ve Polonyalılar geliyor. Vakıf ile işbirliği içinde araştırma yapan Mannheim Üniversitesi’nden Rene Leicht, “Göçmenlerin şirketleri genellikle küçümseniyor.” diyerek, bu şirketlerin sayısının 90’lı yılların başından bu yana üçe katladığına dikkat çekti.

Araştırmaya göre göçmenler sadece kiosk veya alışveriş merkezi işletmekle sınırlı kalmıyor. Göçmenlerin kurduğu her dört şirketten biri bilgi odaklı ve modern iş alanında faal. Araştırmada; göçmenlerin mühendislik, mimarlık, avukatlık veya medya alanında önemli etkinliğe sahip olduklarına da dikkat çekildi. Göçmenlerin genelde gastronomi ve ticaret sektöründe şirket kurduğu algısı ise araştırmaya göre gerçeğin tamamını yansıtmıyor. Sebebi ise bu alanda faal olan şirketlerin oranının sadece üçte bir olması. Araştırmacılar, restoran ve büfe işletenler arasında rekabet daha yoğun olduğu için işletmecilerin kendi özel etnik mutfağını öne çıkardığını vurguluyor.

Bu durum ayrıca ihracat ve ithalat yapan şirketler için de söz konusu. Girişimciler, geldikleri bölge ve diline hakim olmaları sayesinde uluslararası ticarete atılmayı bir girişim alanı olarak kullanıyor. Bununla birlikte göçmen girişimciler iş kurarken Almanlara kıyasla bankalarla daha fazla sıkıntı yaşıyor. Örneğin 2013 yılında kendi işyerini kurmak isteyen Almanların yüzde 17’si bankadan destek alamazken, göçmenlerde bu oran yüzde 25’i oluşturdu.

Ayrıca iflas etme oranının da göçmenler arasında daha yüksek olması dikkat çekiyor. Araştırmaya göre göçmenlerin kurduğu şirketlerin yüzde 39’u üç yıl içinde kapanıyor, Almanların ortalamasında ise bu oran yüzde 30. Alman Kamu Yatırım Bankası’na (KfW) göre göçmenler arasında bu oranın yüksek olması onların vatandaşlığından değil, işsizliğe çare olarak işyeri kuran genç göçmenlerin bir işyeri bulduklarında işletme projesine son vermesinden kaynaklanıyor.

En çok işyeri olan göçmen grupların başında ise Türklerle Polonyalılar geliyor. Sayıları 100 bine ulaşan Türk işletmeciler 400 bin kişiye istihdam sağlıyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.