Göç ve kriz esnaf sayısını azalttı

Göç ve kriz esnaf sayısını azalttı
Güneysınır Esnaf Odası Başkanı Ahmet Atıcı, ilçeden yapılan göçün ve ekonomik krizin esnaf sayısını azalttığını söyledi.
Odaya kayıtlı aktif 248, pasif 495 üye olduğuna dikkat çeken Atıcı, üye sayısının önceki yıllarda 700’ler civarındayken, birçok esnafın iş yerini kapatması, ölmesi, ilçeden göç etmesi neticesinde sayının düştüğünü kaydetti.

Güneysınır’ı sembolize eden sektörlerde devam eden üretimlerin ilçe ekonomisine büyük katkı sağladığına da dikkat çeken Atıcı, “İlçemizin yıllardır sembolü haline gelen ve tarım alanında kullanılan atkı, tırmık ve benzeri üretim yapan önemli firmalarımız var. Bunun yanında hazır giyim ve terzilikte de Güneysınır ilçemiz ismini duyurmuştur. Terzilik evlerde aile bütçesine katkı sağlamak için de yapılmaktadır. Daha önceki yıllarda Konya ve Karaman’a bu meslek dalında çalışmaya gidenler oluyordu. Biz buradan işçi taşınması yerine Güneysınır ilçesine bir fabrika kurulmasını istemiştik. Çünkü Güneysınır’da ortalama seksen kişi istihdam oluyordu. Fakat Güneysınır yatırım bölgesinde yer almadığı için bu teklifimize sıcak bakan olmadı” dedi.
Her yerde olduğu Güneysınır’da da esnafın birçok sorunu olduğunu dile getiren Atıcı, “Bunların başında sıcak paranın dönmemesi, daha çok hesaba yazdırma şeklinde alışveriş yapılması geliyor. İlçede görev yapan memur kesimi de şehirden ayda bir alışverişini yapıp geliyor. Tamircisi, sanayicisi küçük işlerle günlerini geçiriyor. Aslında burada yeteri kadar genç nüfus mevcut ancak bunlar zaman içerisinde Konya ve Karamana göç ediyor. Bunun önüne geçmek ve ilçemizdeki ekonomiyi canlandırmak için burayı da serbest bölge ilan etmek gerekiyor. Bu sayede ilçemiz daha çok yatırım alacak, ilçeden göçler tamamen bitecektir. İlçemizden son birkaç yıl içerisinde 60 hane göç etti. Bunlar hem belediye kaynağından kayba neden oldu, hem de esnafımız belli bir gelirden mahrum kaldı” diye konuştu.
Tarım ve hayvancılığın ilçenin genel geçim kaynağı olmasının esnafa azda olsa yansıdığını belirten Atıcı,  “Tarıma verilecek olan desteğin artırılması ile sorunun ortadan kalkacağına inanıyoruz. İlçede un fabrikalarımız var. Un üretimi yapıyoruz ama marka sorunumuz var. Bu sorunu da devlet büyüklerimizin desteğiyle aşabileceğimize inanıyorum. Öte yandan süt üretiminde de önemli bir merkeziz. Vatandaşımız devletin verdiği destekten de yararlanarak özellikle süt inekçiliğine ağırlık verdi. Burada evlerde sağılan sütler, sabahın erken saatlerinde toplanıyor, Konya’ya gönderiliyor. Konya’da işleniyor. Ama buraya bir mandıra yapılması halinde ekonomik anlamda yine büyük bir canlanma sağlanmış olacak. Ancak ne yazık ki serbest bölge olmadığımız için teşvik alamıyoruz. Şu an esnafımız ayakta durabilmek için esnaf kefalet kooperatifinden ve KOSGEB’in kredi desteğinden faydalanmaya başladı. Daha önce böyle bir krediye ihtiyaç dahi duymayan esnafımız şimdilerde ayakta durabilmek için banka kredilerine koşmaya başladı” diyerek yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.