Gıdanın Yüzde 80’ini Aile Çiftçileri Üretiyor

Gıdanın Yüzde 80’ini Aile Çiftçileri Üretiyor

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilcisi Yuriko Shoji, kaynaklara erişimleri kısıtlı olmasına rağmen aile çiftçilerinin dünyadaki gıda üretiminin yüzde 80’ini gerçekleştirdiğini söyledi. Shohi, dünyada 570...

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilcisi Yuriko Shoji, kaynaklara erişimleri kısıtlı olmasına rağmen aile çiftçilerinin dünyadaki gıda üretiminin yüzde 80’ini gerçekleştirdiğini söyledi. Shohi, dünyada 570 milyonun üzerindeki çiftliğin 500 milyondan fazlasının aile çiftçiler tarafından yönetildiğini de açıkladı.

Sürdürülebilir aile çiftçiliğine olanak sağlayan tarımsal, çevresel ve sosyal politikaların geliştirilmesini desteklemek amacıyla yürütülen çalışmalar kapsamında FAO ve Ahiler Kalkınma Ajansı tarafından Nevşehir’de ortaklaşa “Aile Çiftçiliği Toplantısı’’ gerçekleştirildi. Birleşmiş Milletler tarafından 2014 Yılının 'Uluslararası Aile Çiftçiliği Yılı' olarak ilan edilmesi nedeniyle Göreme Belediyesi Konferans Salonunda yapılan toplantıya Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan, FAO Türkiye Temsilcisi Yuriko Shoji, Ahiler Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mehmet Fatih Yıldız, Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil, daire müdürleri ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

Programda konuşan FAO Türkiye Temsilcisi Yuriko Shoji, dünyada 570 milyonun üzerindeki çiftliğin 500 milyondan fazlasının aile çiftçiler tarafından yönetildiğini belirtti. Shoji, “Kaynaklara erişimleri kısıtlı olmasına rağmen aile çiftçileri dünyadaki gıda üretiminin yüzde 80'ini gerçekleştiriyor. Özellikle geçimini aile çiftçiliğinden sağlayanların yüzde 70'i dünyanın gıda güvenliğinden yoksun olarak nüfusun yoğun olduğu kırsal bölgelerde yaşıyor. Açlığa karşı verilen mücadeleyi kazanmak için siyasi kararlılık, bütünsel bir yaklaşım ve sosyal katılım önemlidir” dedi.

Dünyada 805 milyon kişinin yeterli gıdaya ulaşamadığını belirten Shoji, “Çevresel olarak sürdürülebilir ve sosyal olarak kapsayıcı ekonomik gelişmeyi teşvik ettiğimiz ortak çabamızda, kadınlar ve gençler özel bir dikkati hak ediyor. Gıda sistemindeki yeri henüz tam olarak fark edilmemiş olsa da kadınlar, üretimden pazarlamaya ailelerin yeterli beslenmesinde önemli bir rol oynuyor. Aynı zamanda yaşamlarını iyileştirmek için çoğu zaman başka imkanları düşünmek zorunda bırakılan kırsalda yaşayan gençlerin göçünü engellemeye ihtiyacımız var. Gençlerin kırsalda gelecek imkanlarını bulduğu koşulları yaratmak zorundayız. Bu çabanın içine girişim potansiyellerini açığa çıkaran eğitim programları girebilir. Bu verişler doğrultusunda; gıda güvenliği ulusal, uluslararası, kamu, özel ve gönüllü girişimcilerin küresel ortaklığı vasıtasıyla sağlanabilir. FAO, gıda ve tarım konularında liderliğini sunmaya hazırdır” dedi.

Vali Mehmet Ceylan ise Nevşehir’in doğal güzellikleri ile dünyada tanınan önemli bir turizm bölgesi olması nedeniyle turizme odaklandığını, tarımsal üretimler, kültürel değerler, kırsalda yaşayan insanlar, modern üretim teknikleri arasına sıkışmış yerel ve yöresel değerlerinde öneminin farkında olduklarını söyledi. İllerinde tarımın Türkiye'de giderek büyüyen ve gelişen tarım işletmelerinin aksine küçük aile işletmelerinde; sadece ekonomik kazanımlar için değil aynı zamanda aile bireylerinin ve şehirde yaşayan yakınlarının gıda ihtiyacını karşılamak için yapıldığını belirten Ceylan, bu nedenle FAO’nun aile çiftçiliği yılını önemsediklerini söyledi.

Vali Ceylan, “Türkiye'de ekonomik olarak faaliyet gösterebilecek tarım işletmelerinin büyüklüklerinin arttırılması gerektiği konusunda görüşlere katılmakla beraber başta kırsal alanda yaşayan insanlarımızın ki bunların neredeyse tamamı aile işletmeleridir. Geçimlerini sağlaması, biyo çeşitliliğimizin koruma altına alınması, kültürel zenginliklerimizin ve mutfak kültürümüzün korunması gibi nedenlerden dolayı aile çiftçiliği vazgeçemeyeceğimiz bir olgudur” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan tarafından FAO Türkiye Temsilcisi Yuriko Shoji’ye çini hediye edildi. Program, FAO yetkilileri tarafından gerçekleştirilen sunumun ardından yerel ürünler sergisinin gezilmesi ile sona erdi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.