'Gıda krizinden etkilenmeyeceğiz'

'Gıda krizinden etkilenmeyeceğiz'

Rusya, Ukrayna'dan tahıl çıkışını sağlayan anlaşmayı askıya aldı. Ülkeleri “gıda krizi” korkusu sardı. Ulusal Hububat Konseyi Başkanı Özkan Taşpınar , “Bizim, kendimize yetecek kadar buğdayımız var. İç piyasada herhangi bir problem yaşanmayacak” dedi 

Rusya, Ukrayna'dan tahıl çıkışını sağlayan anlaşmayı askıya aldı. Ülkeleri “gıda krizi” korkusu sardı. Ulusal Hububat Konseyi Başkanı Özkan Taşpınar , “Bizim, kendimize yetecek kadar buğdayımız var. İç piyasada herhangi bir problem yaşanmayacak” dedi 

Türkiye’nin öncülüğünde gerçekleştiren tahıl koridoru anlaşmasında dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'dan tahıl çıkışını sağlayan anlaşmayı askıya aldığını bildirdi. Bu kararın ardından, buğday fiyatları yükselişe geçti. Yine vatandaşlar tarafından “Acaba bir kriz yaşanacak mı” sorusu akıllara geldi. Ulusal Hububat Konseyi (UHK) Başkanı Özkan Taşpınar, konu ile ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulundu. 

İÇ PİYASADA BİR PROBLEM YAŞANMAYACAK

Ulusal Hububat Konseyi (UHK) Başkanı Özkan Taşpınar, Rusya'nın aldığı kararla ilgili “Bizi olumsuz etkileyecek herhangi bir durum söz konusu değil” dedi. Türkiye'nin bu yıl kendine yetecek kadar buğdayının olduğuna dikkat çeken Taşpınar, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) bu yıl 5 milyon ton alım yaptığını aktardı. Genelde 2 2 buçuk milyon ton alım yapıldığını aktaran Taşpınar, bu yıl bir ilke imza atıldığını da belirtti. Taşpınar, “Türkiye'nin 20 milyon ton ihtiyacı var. Rekolte beklentimiz de 20 milyon ton. Her yıl 1-2 milyon ton eksik, 1-2 milyon ton fazla üretimimiz oluyor.  Allah'ın izniyle iç piyasada bir problem yaşamayacağız. İthalattan ihracat yapanlar var. Onlar bir alım sağlayamadılarsa, değişik bölgelerden tedarik sağlanır” şeklinde konuştu. 

AVRUPA ÜLKELERİ SIKINTI YAŞAYACAK

Sıklıkla “Ülkeyi sıkıntıya sokacak bir durum yok” diyen Taşpınar, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Tahıl koridoru, Türkiye'nin sayesinde açıldı. Türkiye'nin devreye gireceğini ve işleyişi düzelteceğini öngörüyoruz. Çünkü Rusya'nın da buna ihtiyacı var. Bu yıl Rusya'da da üretim fazlalığı var. 40 milyon ton civarında ihracat yapacaklarını söylemişlerdi. İhracatın Karadeniz'den yapılması gerekir. Güven önemli. Bu sebeple, Türkiye'nin öncülüğünde kararın yeniden düzeltileceğini düşünüyoruz. Rusya'nın bu kararından en fazla gariban ülkeler ve Avrupa olumsuz etkilenecek. Avrupa ülkelerinde yetersizliklerden ötürü sıkıntılar yaşanacak. Gıda fiyatlarında dengesizlikler oluşacak. Bizim kendimize yetecek buğdayımız var.” 

MİLYONLARCA İNSANIN GIDA GÜVENLİĞİ SAĞLANIYORDU

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'dan tahıl çıkışını sağlayan anlaşmayı askıya aldığını bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Kiev'in bugün “İngiliz uzmanların katılımıyla Karadeniz Filosu gemilerine ve tahıl koridorunun güvenliğini sağlamada yer alan sivil gemilere karşı terör eylemi gerçekleştirdiği” belirtildi. Açıklamada, “Terör eylemini göz önünde bulundurarak, Rus tarafı Ukrayna limanlarından tarım ürünlerinin çıkışına ilişkin anlaşmaların uygulanmasına katılımını askıya aldı” ifadeleri kullanıldı. Ukrayna ise karara tepki gösterdi. Ukrayna tarafından da şu açıklama yapıldı: “Rusya’nın Karadeniz tahıl girişimini sabote etme planları konusunda uyarmıştık. Şimdi Moskova, milyonlarca insanın gıda güvenliğini sağlayan tahıl koridorunu engellemek için sahte bir bahane kullanıyor. Tüm devletleri, Rusya’dan açlık oyunlarını durdurmasını ve yükümlülüklerini yerine getirmesini talep etmeye çağırıyoruz.” 

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.