Gezici Tır Müze Çanakkale Ruhunu Bursa’ya Taşıdı

Gezici Tır Müze Çanakkale Ruhunu Bursa’ya Taşıdı

Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü Basın Yayın Dairesi Başkanlığı tarafından Çanakkale Zaferi'nin 100. yıl dönümü kutlama etkinlikleri çerçevesinde tertip edilen ‘Çanakkale 100. Yıl Gezici Müzesi’ 11-17 Ağustos 2014 tarihlerinde...

Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü Basın Yayın Dairesi Başkanlığı tarafından Çanakkale Zaferi'nin 100. yıl dönümü kutlama etkinlikleri çerçevesinde tertip edilen ‘Çanakkale 100. Yıl Gezici Müzesi’ 11-17 Ağustos 2014 tarihlerinde Bursalılara Çanakkale ruhunu aşılayacak.

Heykel’deki tarihi Büyükşehir Belediyesi önüne park edilen TIR müze, ilk günden itibaren vatandaşların yoğun ilgisi ile karşılaştı.

Günde yaklaşık 6 bin kişinin ziyaret ettiği müze, sabah 09.00 ile 23.00 saatleri arasında ücretsiz olarak gezilebiliyor. Ayrıca Çanakkale tarihinin görseller eşliğinde anlatıldığı müzede Yahya Çavuş kolye ve anahtarlığı gibi bazı hediyelik eşyalar almakta mümkün. 5 Aralık 2013’de Batman’da başlayan gezici TIR müzesinin görevi, 31 Aralık’ta Ankara Anıtkabir’de son bulacak.

ÇANAKKALE RUHUNU ÇANAKKALE’DE YAŞAMAK LAZIM

Gezici müzeden sorumlu Çanakkaleli tarihçi yazar Ahmet Uslu, “Şehitler Diyarından Anadolu’ya’ adını verdiğimiz bu proje ile 1915’de omuz omuza savaşıp bu gün koyun koyuna Çanakkale’de yatan kahramanların, gazilerin, şehitlerin ellerinin değdiği malzemeleri Anadolu’ya taşıyoruz. Amacımız Çanakkale’ye gelemeyenlere, gidemeyenlere, imkanı, vakti olmayanlara Çanakkale ruhunu Sehit Onbaşı, Yahya Çavuşu, ve Çanakkale’nin Türk milletine armağan ettiği Mustafa Kemal’i anlatmaktır.” dedi.

43. il olarak Bursa’da bulunduklarını anlatan Uslu, günde ortalama 6 bin kişi tarafından müzenin ziyaret edildiğini belirterek, “Bir hafta müddetle Bursa’dayız. Bu sergiyi gezdikten sonra Bursalıları Çanakkale’ye davet ediyoruz. Çanakkale ruhunu Çanakkale’de yaşamak lazım. Bu sergide 1915’de Çanakkale’de ne varsa, tüfeği, mermisi, çarpışan mermisi, botu, çarığı her şeyi bu TIR’da görmek mümkün.” şeklinde konuştu.

Gezdiği müzeden çok etkilendiğini anlatan Sametcan Katılmış da, “Her şeyi gördüm, çok güzel, çok duygulandım, tarihimizi anladım.” derken, Nusret Ay da, “Çok etkileyici haliyle, o zamanlarda ki ne zor şartlarda savaştıklarının burada küçük bir göstergesi. Çok zor şartlarda savaşmışlar.” şeklinde değerlendirmede bulundu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.