Gençlerimize sahip çıkalım
Aztek ve Maya uygarlıklarında, Güney Amerika yerlilerince, Eski Roma ve Yunan’da, Mısır Pers ve Hint uygarlıklarında, Mezopotamya’da Asur ve Sümerlilerin, Moğol Türk ve Sibirya bölgelerinde çoğunlukla tedavilerde, şamanik törenlerde, ağır hava koşullarındaki uzun yaya yolculuklarında, birçok hastalığın tedavisinde, ağlayan çocukların susturulmasında ilaç, sakinleştirici olarak mantarlar, bitkiler kullanıldı.
Uyuşturucu ilk kez emperyalist amaçlarla İngiltere tarafından kullanıldı. 18.yüzyılın sonlarına doğru, Çin’e porselen ve ipek karşılığında afyon ticareti yapan, bunu büyük boyutlara ulaştıran İngiltere, tarihte Afyon Savaşları olarak bilinen savaşlarla Çin’in kaynaklarını tüketmeyi hedefledi. Afyon ticaretinden dolayı yaşamlarını yitiren Çinlilerin sayısı kimi kaynaklarda 200 milyon, kimilerinde 500 milyondur.
Günümüzde, uyuşturucu yaşadığımız en büyük belalardan biri olarak karşımızdadır. Genç kuşaklarımız hedef alınmaktadır. Üretimsizlik, işsizlik ve tüketim toplumu olmamızın ağır bedeli olarak uyuşturucu gençlerimizin, dolayısıyla da annelerimizin, babalarımızın, ailelerimizin başına musallat olmuş durumdadır.
Başta anneler ve babalar, aile bireyleri olarak bu konuda acilen bilgilenmek, bilinçlenmek şart olmuştur. Çocuklarımızın, gözümüzün önünde elimizden kayıp gitmemesi için gerekli bilgileri acilen öğrenmeliyiz.
Toplumların hem bugününü hem de geleceğini tehdit eden, maddi ve manevi pek çok kayba sebep olan önemli bir unsur uyuşturucu kullanımıdır. Zararları sadece kullanıcı ile sınırlı, sağlık zararlarından ibaret değildir. Sağlık zararlarının yanı sıra çoğu zaman kişinin ailesine, içinde bulunduğu çevreye ve toplumun tamamına yansıyan sosyal, hukuki, ekonomik zararları da beraberinde getirmektedir. Aile içi şiddete, istismara, maddi sorunlara, aile huzurunun bozulmasına, en sonunda da boşanmalara yol açarak ailenin dağılmasına sebep olmaktadır. Ayıca bağımlılıklar bireylerin suça yönelmesine sebep olmakta, toplumsal huzur ve düzenin bozulmasına, çevre kirliliğine ve yüksek ekonomik kayıplara yol açmaktadır.
Uyuşturucu madde kullanan kişiler danışmanlık, arınma ve rehabilitasyon hizmetlerinin sağlanabilmesi için AMATEM (Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi) başvuruda bulunabilirler. Ayrıca uyuşturucu bağımlılığı konusunda danışmanlık hizmeti almak isteyen kişiler Sağlık Bakanlığı tarafından kurulan ve 7 gün 24 saat hizmet vermekte olan; ALO 191 Uyuşturucu ile Mücadele Danışma ve Destek Hattı’nı arayabilirler.
Cumanız mübarek olsun. Allah’a emanet olunuz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.