Geleceği düşünüyor

Geleceği düşünüyor

Birçok kulübün önem vermediği UEFA Finansal Fair-Play kurallarına Atiker Konyaspor, büyük önem veriyor. İzlediği transfer politikası ile takıma maliyeti az ama katkı sağlayan oyuncuları transfer eden yeşil-beyazlı kulüp bu politikası ile geleceğe yatırı

Temsilcimiz Atiker Konyaspor, transfer politikasında pür dikkat ilerliyor. UEFA'nın getirdiği Finansal Fair-Play kurallarına uymaya dikkat eden Atiker Konyaspor, Türkiye liglerinde ki bütün kulüplere örnek olma yolunda dev adımlar atıyor. Transfer döneminde deneyimli teknik direktör Aykut Kocaman'ın direktifleriyle ilerleyen Atiker Konyaspor, transferde titiz davranarak fazla para harcamamaya özen gösteriyor. Yaz transfer döneminde 5 mevkiiye takviye yapacaklarını açıklayan Atiker Konyaspor yönetimi 5 isim için sadece 1 milyon avro harcayacak. Finansal Fair-Play kurallarına dikkat ederek, geçmiş yıllarda düştüğü hatalara düşmemeye özen gösteriyor.

BİRÇOK KULÜBÜN BAŞI DERTTE

2014 yılında UEFA'nın getidiği yeniliklerden biri olan Finansal Fair-Play kurallarından dolayı Spor Toto Süper Lig ve PTT 1.Lig'de birçok kulübün başı dertte. Geçtiğimiz sezon Finansal Fair-Play kurallarına uymayan Spor Toto Süper Lig takımlarından Galatasaray'a 1 sezon Avrupa yasağı getirildi. UEFA'nn verdiği gözdağı neticesinde Spor Toto Süper Lig takımları Finansal Fair-Play kurallarına uymaya özen gösteriyor. Yeni sezonda UEFA'nın büyük borç altında olan kulüplere yeni yaptırımları olacağı konuşuluyor.

KONYASPOR BÜYÜK BEĞENİ TOPLUYOR

Gerçekleştirdiği transfer takviyelerinde mali hükümlülükleri yerine getiren ve transfer yaptığı oyunculardan tam verim alan Atiker Konyaspor büyük beğeni topluyor. Atiker Konyaspor, mali yapısına dikkat ederek Spor Toto Süper Lig'de mücadele eden kulüplere örnek olacak bir çaba içerisinde. Finansal Fair-Play kurallarından dili yanan çok sayıda kulüp ilerleyen yıllarda Atiker Konyaspor'un izlediği  yolu izlemek zorunda kalacak.

GEÇMİŞTEN DERS ALINDI

Geçmişte yaşadığı zorluklardan ders alan Atiker Konyaspor Başkanı Ahmet Şan ve yönetimi, geçmişte yapılan hataları yapmamaya özen gösteriyor. Yönetim var olan borcu göz önünde bulundurarak çalışmalarını o yönde yapıyor. Atiker Konyaspor'un başarılı çalıştırıcısı Aykut Kocaman da, Atiker Konyaspor'un transfer batağına düşmemesi için yönetimle sıkı işbirliği içerisinde bulunuyor. Yönetime maliyeti az olan isimleri sunan ve yönetimden tam not olan başarılı çalıştırıcı Türkiye'de ki hocalara örnek model oldu.

1 DÖNEMDE 33 TRANSFER YAPTI

2009-2010 yılında 1.Lig'den Spor Toto Süper Lig'e yükselen ve 2010-2011 sezonu öncesi yaz transfer döneminde 23 ara transfer döneminde ise 10 ismi transfer eden Atiker Konyaspor, yaptığı bol transferin neticesinin sonuçlarına katlanarak transfer yasağı aldı. 2011-2012 sezonunda aldığı transfer yasağı nedeniyle transfer yapamayan Atiker Konyaspor, PTT 1.Lig'de zor günler geçirdi. Atiker Konyaspor, o dönem transfer yasağı aldığı için Abdülkerim Bardakçı, Muhammet Yürükuslu, Serbay Yağız, Feyyaz Belen, Recep Aydın, Ali Dere ve Selim Ay gibi isimleri alt yapıdan A Takıma çıkararak 1.Lig'de 1 sezon boyunca mücadele etti. Atiker Konyaspor, Bankasya 1.Lig'de geçirdiği ikinci yılında Uğur Tütüneker yönetimde 2 yılın ardından Spor Toto Süper Lig'e yükselmeyi başardı.

FİNANSAL FAİR-PLAY NEDİR?

Futbol kulüplerinin gelirlerindeki dikey artış, giderleri de aynı ölçüde artırdı ve sorunların başlangıç noktasını teşkil etti. Artan bu gelir kalemlerinin etkin ve verimli şekilde kullanılmaması, üstüne bir de kötü yönetimlerle birleşince, kulüplerin mali disiplinleri zaman içinde yok olmaya başladı. Kaybolan bu mali disiplin ise kulüpleri altından kalkamayacakları mali bir kısır döngüye itti. Birçok kulüp pahalı ve akılcı olmayan transfer harcamaları ile birlikte yaşadığı sportif rekabette kötü gidişatın esiri olup, kaynaklarını da etkin ve verimli şekilde kullanamayınca, şirket şekilde kurulduysa iflasa sürüklenerek, dernek şeklinde kurulduysa kapanarak ve tasfiye olarak yok olup gitti. İşte günümüz futbolunda 100 milyon euro eden süper yıldızların, 40 milyon euroluk reklam anlaşmalarının bazen getiremediği o başarı köklü kulüpleri batma noktasına getirip, futbolu ticaret yapmak için kullanan kişilerin eline geçmesine neden olurken Uefa artık bu duruma dur demek için 2004 yılında Uefa kriterlerini devreye sokma kararı aldı. Kendisine bağlı lokal federasyonlar aracılığı ile kulüpleri mali, iktisadi, yönetsel, sportif ve tesis koşulları bakımından yönlendirmeye ve disipline etmeye yönelik kararları uygulamaya geçirdi. Bu sistem ile bugün mevcut olan kulüp lisanslama yöntemi kurulmuş oldu.

AHMET SÜTCÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.