Geçmişten farkımız yok

Geçmişten farkımız yok

Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar,"90'lı yıllarda yaşanan krizin günümüzden pek bir farkı yok. O dönemde sömürgeci güçler Türkiye'ye ne yapması konusunda emir veriyordu. Şuan da bu durum hala geçerli" dedi

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Konya Şubesi'nin düzenlediği Cuma konferanslarının bu haftaki konuğu  Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar konuşmacı olarak katıldı. "Son Dönemdeki Gelişmelerin İç Yüzü” konulu bir konferansta Mete Yarar, Türkiye'deki son gelişmeleri masaya yatırdı.MÜSİAD Konya Şubesi Konferans Solanu'nda gerçekleşen konferansa çok sayıda MÜSİAD üyesi, iş adamları ve davetliler katıldı.MÜSİAD Konya Şube Başkanı Ömer Faruk Okka yaptığı açılış konuşmasında Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar'ı ağırlamaktan dolayı memnuniyetini dile getirdi.

90'LARDA NEYSE ŞİMDİ DE O VAR

Türkiye'nin yıllardır kuşatma altında olduğunu kaydeden Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar, bu sorunlarla ilk defa uğraşmadığımızı söyledi. Yarar,"90'lı yıllarda yaşanan krizin günümüzden pek de bir farkı yok. O dönemde sömürgeci güçler Türkiye'ye ne yapmasını ya da ne yapmaması konusunda emir veriyordu. Şuan da bu durum hala geçerli. O zaman da PKK'yı koruyorlardı, bu gün de koruyorlar. AB vaatleri vererek bize ne istedilerse yaptırmaya çalıştılar. Bizi ne içlerine aldılar ne de bizim onlardan uzaklaşıp başka politikalar izlememize müsade ettiler. Necmettin Erbakan döneminde bir tek Avrupa Birliği olmadığını bizim ortadoğu ile ya da uzakdoğu ile yeni geliştireceğimiz bir islam modeli ile bir fon yaratacağız ve buradan bir gelir eldi edeceğiz dediğimizde bize karşı çıktılar. Ancak birlik ve beraberliğimizin sonunda üstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir şey yok. Milletimiz 15 Temmuz'da nasıl ülkesini koruduysa, gelişip kalkınmasında da en önemli rolü üstlenecektir" ifadelerini kullandı.

15 TEMMUZ BİR DİRENİŞTİR

15 Temmuz'da Türkiye'nin kendisine iç taraftan saldıran hainleri püskürterek ilk defa kuşatmanın dışına çıktığını söyleyen Yarar, "El Bab Operasyonu'yla herkesin ki buna geçen gün ki Devlet Bahçeli yeni söyledi,' 15 Temmuz'un cevabı El Bab'dır' diyerek de çok güzel bir tespit yaptı. İlk defa biz yardık ve dışarı çıktık. O yüzden mayıs ayı Türkiye için önemli olacaktır. Rusya ile ilişkilerimiz konusunda da Türkiye; Suriye, Irak ve bağımsız milli politikasında başarıya ulaştığı andan itibaren başka ülkeler de bizimle çalışmak zorundadır. Rusya en son El Bab operasyonu dahil olmak üzere Türkiye'nin bütün milli tezlerine destek verdi. FETÖ'nün en önemli bacağı Amerikan bacağı ve Avrupa bacağıdır. Trump'ın iktidara gelmesiyle beraber Amerika bacağı şu anda oturmadığı için Amerika'dan bir şey gelme şansı yok. Fakat Avrupa en güçlü oldukları bacağıdır."

16-1-003.jpg

TÜRKİYE YÖRÜNGESİNİ DEĞİŞTİRDİ

Son yaşanan siyasi olayların ve krizlerin Türkiye için gerçekten çok zor bir süreç olduğunu ifade eden Yarar, Türkiye'nin surları yarıp kuşatmadan çıktığı andan itibaren yörüngesini değiştirdiğini kaydetti. Yarar şu ifadeleri kullandı: " Türkiye taaruz yapabilen ve politikasını değiştirebilecek bir güce sahip oldu. Eskiden bize Avrupa Birliği'ne karşı çıkanın olup olmayacağı sorulurdu. Şimdi değil elimizi masaya vurmak, neredeyse masayı yıktık. Kendi milli duruşumuzu gösterdiğimiz andan itibaren kuşatmayı yardık. Bu bir kabadayılık değildir, bir duruştur. Bunun bedeli ağır olabilir, sıkışabiliriz, sıkıştırabilirler. Bir kez taviz verdikten sonra bir daha başınızı kaldırtmazlar. 1974'te bu olay oldu. Bu ülke 3 yıl boyunca sıkıntı çekti ama aldığı derslerle başka bir ülke oldu. 15 Temmuz ve El Bab bu ülkenin direnişidir ve dirilişi olacaktır. Hollanda krizi tek başına alınacak olan bir kriz değildir. 15 Temmuz'dan sonra Amerikalıların ve Avrupu'daki bütün yayın kuruluşları bize 'NATO dışına çıkan kontrolsüz müttefik' cümlesini kullanıyorlar. Bu ne demek? Önümüzdeki dönemde ne yaşanacaksa NATO'nun içinde yaşanacak. NATO'nun bir planı var ve bu plana uymayan Türkiye'dir." Açıklamaların ardından konferans soru-cevap olarak devam etti. Konuşmaların sonunda ise MÜSİAD Konya Şube Başkanı Ömer Faruk Okka'nın, Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar'a hediye takdimi ile son buldu.

TOLGA PARLAK/HAMDİ BUĞUR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.