"Gebe Kalmak İçin Sigara Ve Alkolü Bırakın, Stresten Uzak Durun"

"Gebe Kalmak İçin Sigara Ve Alkolü Bırakın, Stresten Uzak Durun"

Evliliğin ardından normal şartlarda çiftlerin yüzde 90’ının bir yıl içerisinde gebe kaldığını belirten uzmanlar, gebelik şansını artırmak için dikkat edilmesi gereken konulara dikkat çekti. Uzmanlar, özellikle sigara ve alkol kullanımının...

Evliliğin ardından normal şartlarda çiftlerin yüzde 90’ının bir yıl içerisinde gebe kaldığını belirten uzmanlar, gebelik şansını artırmak için dikkat edilmesi gereken konulara dikkat çekti. Uzmanlar, özellikle sigara ve alkol kullanımının bırakılması, stresten uzak durulması uyarısında bulunuyor.

Bursa Zübeydehanım Doğumevi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Serhat Ünal, her ay gebe kalma şansının yüzde 20-25 arasında değiştiğini dile getirdi. Gebe kalma şansının artırılabileceğini belirten Dr. Ünal, gebeliğe engelleyen faktörler olduğuna dikkat çekti. Ünal, gebelik şansını artıracak 10 öneriyi şöyle ifade etti: "Düzenli olarak jinekolog muayenesine girin. Gebelik öncesi testlerinizi yaptırın. Folik asit vitaminine başlayın, başka ilaç kullanacaksanız dikkatli olun. Sigara ve alkolü bırakın. Beslenme alışkanlıklarınızı değiştirin ve ideal kiloya inip sabit kilonuzu koruyun. Yaşam şeklinizi değiştirin, stresi azaltın. Egzersiz yapın. Uykunuzu aksatmayın. Uzun seyahatlere çıkmayın. Doğru zamanda ve şekilde ilişki yaşayın."

Gebelik öncesi, kan grupları ve diğer tahlillerin yanı sıra kan şekeri, karaciğer, böbrek enzimleri ve tiroid fonksiyon testlerinin yapılması gerektiğinin alını çizen Dr. Ünal, özellikle sigara ve alkol alışkanlığının terkedilmesi gerektiğini vurguladı. Sigara içen kadının üreme kapasitesinin azaldığını kaydetti.

"SİGARA, TÜP BEBEK TEDAVİ BAŞARISINI DA AZALTIR"

Ünal, şu bilgileri verdi: "Sigara içen çiftlerde tüp bebek tedavilerinde dahi başarı şansı düşer. Sigara içenlerde erken menapoz daha sık görülür. Ayrıca gebelik sırasında sigara kullanımı, erken doğum, gelişim geriliği ve diğer komplikasyonların görülme riskini artırır. Düzenli alkol kullanımı, erkeklerin sperm üretimini azaltır. Alkol gebe kalmanızı engelleyebileceği gibi, gebelikte de doğum kusurlarının görülme olasılığını artırır."

"STRESİ AZALTMAK GEBELİK ŞANSINI ARTIRIR"

İdeal kilonun korunması uyarısında bulunan Dr. Ünal, yaşam şeklinin değiştirilmesi ve stresten uzak durulması konusunda ise şunları söyledi: "Stres, direk yumurtlamayı baskılayabilir. İnfertilite nedenli stres en az kanser, AİDS ya da diğer hastalıklarla karşılaştırılacak kadar önemlidir. Yapılan çalışmalar, stresi azaltmanın gebelik başarı şansını artırabileceğini göstermiştir."

"GECE GEÇ YATIP, GÜNÜ YATAKTA GEÇİRMEK DOĞRU DEĞİL"

Dr. Ünal, "Spor sayesinde yağlar yakılır, stres seviyesi düşer ve hormonal seviyesi düşer ve hormonal işleyiş düzelir. Aşırı yorucu ve zorlayıcı egzersiz adet ve yumurtlama düzenini bozabilir, kaçınılmalıdır. Gece geç saatlerde yatıp, günü yatakta geçirenlerde yumurtlama periodu bozulabilir. Uyku düzeni bozulması yorgunluk ve strese yol açar, kısır döngü çalışır ve adet düzeni bozulur. Hamile kalmak istiyorsanız, uzak ve uzun seyahatlerden uzak durun. İlişki zamanlamasına dikkat etmek gerekir."diye konuştu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.