Gazze’de soykırım ve kıtlık

Gazze’de soykırım ve kıtlık

Gazze şeridinin kuzeyinde çocukların hayvan yemi topladığını ve temizlediğini ifade eden Filistinli Gazeteci Muhammed Abu Takiya, “Onu öğüterek, ekmek yapıyorlar. Acı bir durum. Gazze'de hem soykırım hem de kıtlık var” dedi

Gazze'de 111 gündür büyük bir dram yaşanıyor. İnsanlık dışı uygulamalar her geçen gün artıyor. İsrail; kadın, yaşlı ve çocuk demeden herkesi öldürüyor. Hayatta kalanlar ise yaşamını sürdürmek ve direnmek için büyük bir mücadele veriyor. Gazze'de bombalı saldırıların yanı sıra, kıtlık da başladı. Kötü yaşam koşullarından ve çlıktan ölen Filistinlilerin olduğu söyleniyor. Gazze'de yaşanan bu dramı duyurmak adına sosyal medyada önceki gün 4,5 milyon twet atıldı. Gazze'de çocukların açlıktan ölüme mahkum edildiği paylaşımların esas konusu olurken, Refah Sınır Kapısı'nın bir an evvel açılıp, bölge halkına yardımların götürülmesi talebinde de bulunuldu. Ölenin sadece çocuklar ve yaşlılar olmadığı, vicdanların da olduğu belirtildi. Paylaşımlarla Gazze'de hem soykırımın hem de kıtlığın olduğu dünyaya duyuruldu.

4-2-muhammed-abu-takiya.jpg

İNSANİ KOŞULLAR FELAKET: NAYLON ÇADIRLARDA KALIYORLAR!

Filistinli Gazeteci Muhammed Abu Takiya, konu ile ilgili Merhaba Gazetesi'ne konuştu. Takiya, bölgedeki durumun hiç de iç açıcı olmadığını dile getirdi. Refah'ta yerlerinden edilenlerin çadırlarının rüzgar ve şiddetli yağmur nedeniyle havaya uçtuğunu aktaran Takiya, “Bölgedeki insani koşulların felaket olduğu yönünde haberler geliyor. Neden? Çünkü var olan az çadırlar, yerinden edilenleri barındırmak için önceden ve iyi bir şekilde hazırlanmış çadırlar değil. Bunlar, en yakın çöküntüde havaya uçması beklenen karton veya ince naylon çadırlardır” dedi.

HAYVAN YEMLERİ ÖĞÜTÜLÜP EKMEK YAPILIYOR!

Halkın en büyük tutkusunun bombasız bir an ve kaliteli çadır olduğunu söyleyen Takiya, bölgede beslenme konusunda da zorlukların olduğunu kaydetti. Takiya, “İç yakan bir olay da bölgede açlıktan ölen insanların olduğu. Gazze şeridinin kuzeyinde çocuklar hayvan yemi topluyor ve temizliyor. Onu öğüterek, ekmek yapıyorlar. Bu ne kadar acı” şeklinde konuştu.

4-1-3.jpg

İŞTE 111 GÜNLÜK ZULMÜN ACI SONUCU

Filistinli Gazeteci Muhammed Abu Takiya, Hükümet Medya Ofisi'nin 22 Ocak 2024 itibarıyla bir veri paylaştığını, bu verinin zulmü gözler önüne serdiğini dile getirdi. Takiya, “Soykırım savaşından 111 gün geçti. 2 bin 119 işgal ordusunun gerçekleştirdiği katliam. 32 bin 295 şehit ve kayıp. 25 bin 295 şehit hastanelere ulaştı. 11 bin çocuk şehit. 7 bin 500 kadın şehit. 337 sağlık personeli şehit. 45 sivil savunma şehit. İşgal 119 gazeteciyi şehit etti. 7 bin kayıp, bunların yüzde 70'i çocuk ve kadın. 63 bin kişi yaralandı. 11 bin yaralının 'hayat kurtarıcı ve kratik' tedavi için seyahat etmesi gerekiyor. 10 bin kanser hastası ölüm riskiyle karşı karşıya. 400 bin yerinden edilme sonucu bulaşıcı hastalıklara yakalandı. 8 bin yerinden edilme nedeniyle viral hepatit enfeksiyonu vakası. 60 bin hamile kadın sağlık hizmetlerine erişemedikleri için risk altında. 350 bin kronik hastalara ilaç verilmemesi nedeniyle risk altındadır. 99 sağlık personeli esirdir. İsimleri bilinen gazetecilere yönelik tutuklama yapıldı. 10 gazeteci tutuklandı” diye konuştu.

2 MİLYON İNSAN YERİNDEN EDİLDİ

Gazze Şeridi'nde 2 milyon insanın yerinden edildiğini dile getiren Muhammed Abu Takiya, sözlerini şöyle tamamladı: “140 hükümet binası işgal tarafından yıkıldı. 99 okul ve üniversite işgal tarafından tamamen yıkıldı. 295 okul ve üniversite işgal nedeniyle kısmen yıkıldı. 161 cami işgal tarafından tamamen yıkıldı. 253 cami işgal nedeniyle kısmen yıkıldı. İşgal güçleri tarafından hedef alınan ve yıkılan kilise sayısı 3. 70 bin konut işgal nedeniyle tamamen yok edildi. 290 bin konut, işgal güçleri nedeniyle kısmen tahrip olmuş ve oturulamaz hale geldi. İşgal tarafından Gazze'ye 65 bin ton patlayıcı atıldı. 30 hastane, işgal gücü tarafından hizmet dışı bırakıldı. İşgalin hizmet dışı bıraktığı 53 sağlık ocağı bulunuyor. 150 sağlık kurumu işgal tarafından kısmen hedef alındı. 122 ambulans işgal ordusu tarafından imha edildi. 200 arkeolojik ve miras alanı işgal tarafından yok edildi. Ölümümüzü, acılarımızı, açlığımızı ve çocuklarımızdan geriye kalan parçaları ve korku dolu bakışlarını seyretmenin zevkine doydunuz mu? 111 gün konuşmak ve düşünmek için yeterli değil mi?”

EMRE ÖZGÜL

Kaynak:Emre Özgül

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum