Gaziliği iptal edilen eski polise 156 bin liralık borç

Gaziliği iptal edilen eski polise 156 bin liralık borç

2006 yılında Batman'da terör saldırısı sonucu ağır yaralanıp malulen emekli olan polis memuru Cevdet Kaptı'nın, SGK'nın başvurusu üzerine Danıştay 11. Dairesi malulen emekliliğini iptal etti

Saldırıda akciğeri kurşunla parçalanan Cevdet Kaptı:  ''Gazilik unvanım iptal edildi. Ardından da 156 bin liralık  borç gönderildi. SGK, 2008 yılından beri aldığım maaş ve tazminat tutarı olan 156 bin lirayı geri istiyor''
Terör saldırısı sonucu yaralanan ve gördüğü tedavi sonrası malulen emekli edilen polis memuru Cevdet Kaptı'nın emekliliğini, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) başvurusu üzerine Danıştay  11. Dairesi iptal etti. Kaptı'nın gazilik unvanı elinden alınırken, 156 bin liralık da borç gönderildi.
Kaptı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, polislik mesleğine 1998 yılında İzmir'de başladığını ve 2003 yılında Batman'a tayin olduğunu söyledi. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri nedeniyle Batman'da göreve giderken terör örgütü PKK üyelerinin saldırısına uğradıklarını anlatan Kaptı, arkadaşları, Emin Keskin, Hacı Alkan, Cem Genç ile Süreyya Kınay'ın şehit düştüğü saldırıda kendisinin ağır yaralandığını anlattı.
Aslen Van Ercişli olan ve Adana'da ikamet eden Kaptı, yaşadığı hain saldırıyı şöyle anlattı:

''Minibüste 10 kişiydik. Göreve giderken pusuya düşürüldük. 4 arkadaşımız şehit düştü. Ben ve bazı arkadaşlarım ağır yaralandık. Akciğerime isabet eden kurşun parçalamıştı. Gülhane Askeri Tıp Akademisi ve Batman'daki hastanelerde aylarca tedavi gördüm. Rahatsızlığım artınca malulen emeklilik için başvurdum. Emniyet Genel Müdürlüğü beni Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde sevk etti. ''Aktif polislik yapamaz raporu'' aldım.''
Ancak SGK'nın kendisini malulen emekli yapmaması üzerine Diyarbakır 2. Bölge İdare Mahkemesi'ne dava açtığını anlatan Kaptı, ''Mahkeme, malulen emekli olmama hükmetti. 2008 yılında malulen emekli oldum. Yaklaşık 60 bin lira ikramiye aldım. 3 yıldır da maaş alıyorum. SGK, konuyu Danıştay'a götürdü. Danıştay 11. Dairesi ise Diyarbakır 2. Bölge İdare Mahkemesi'nin kararını bozdu. Gazilik unvanım iptal edildi. Ardından da 156 bin liralık borç gönderildi. SGK, 2008 yılından beri aldığım maaş ve tazminat tutarı olan 156 bin lirayı geri istiyor'' dedi.

Malullük aylığının da kesildiğini vurgulayan Kaptı, iki çocuğu olduğunu bir çocuğunun gazi çocuklarına tanınan haklar sebebiyle özel bir kolejde eğitim gördüğünü, gazilik unvanının iptal edilmesiyle çocuğunu da okuldan almak zorunda kaldığını kaydetti.
Kaptı, ''Şu an ne polisim ne de malulen emekliyim. Aylık da alamıyorum. Tazminatın yanı sıra ev almak için gazilere verilen faizsiz kredi çekmiştim. Ona da 30 bin lira borcum var. Maddi anlamda büyük sıkıntıya girdim'' diye konuştu.
Mahkeme kapılarında yıllardır sıkıntı yaşadığını anlatan Kaptı, ''Benim ne acılar çektiğimi ancak saldırıya uğradığımız o minibüsteki arkadaşlarım anlar. Yaşadığım olayı yıllardır hafızamdan silemedim. Yeniden polisliğe başlamak zorunda kalabilirim. Sağlığım çalışmaya uygun değil. Yeniden hastaneden rapor istenilecek. Eğer tekrar 'polislik yapamaz' denilirse her şeye baştan başlayacağız'' dedi.  

Kaptı, SGK'nın talep ettiği 156 bin liralık borcu psikolojisinin kaldıramadığını ve hukuk mücadelesini sürdüreceğini kaydetti.
AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.