Gaziantep, Antep Fıstığı İhtiyacını Manisa'dan Karşılıyor

Gaziantep, Antep Fıstığı İhtiyacını Manisa'dan Karşılıyor

Manisa’nın en önemli tarım ürünü arasında yer alan Antep fıstığında hasat dönemi devam ediyor. Hasat çalışmalarına Saruhanlı’nın Nuriye Mahallesi’nde katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, fıstıkta bu sezon...

Manisa’nın en önemli tarım ürünü arasında yer alan Antep fıstığında hasat dönemi devam ediyor. Hasat çalışmalarına Saruhanlı’nın Nuriye Mahallesi’nde katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, fıstıkta bu sezon üretimin yüksek olmasını beklediklerini söyledi. Çebi, rekoltenin geçen yıl olduğu gibi bu yıl da bin 600 ton civarında gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini kaydetti.

Manisa’da Antep fıstığı hasadının ağustos ayının ortalarında başladığını ve eylül ortalarına kadar devam ettiğini belirten Müdür Çebi, 2013 yılı verilerine göre ilde Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı 450 üreticinin Antep fıstığı üretimi yaptığını bildirdi. Yaklaşık olarak 8 bin 500 dekar alanda 835 bin Antep fıstığı ağacının olduğunu, bu alanda bin 680 ton civarında üretim gerçekleştirildiğini aktaran Çebi, bu sene üretimin daha da artacağını tahmin ettiklerini ifade etti. Antep fıstığı üretiminden elde edilen fıstıkların pazarlanmasında herhangi bir sıkıntı çekmediklerini dile getiren Çebi, “İlimizdeki Antep fıstıkları Gaziantep’ten gelen tüccarlarımız tarafından da alınıyor. Bu durum kırsal alanlardaki çiftçilerimizin ekonomilerine katkı sağlıyor. Menengiç ağaçlarının aşılanmasıyla da populasyon oluşturulmuş ve üretime geçilmiştir. Bunun yanında son yıllarda yapılan desteklemeler ile kapama bahçelerin sayısı her geçen gün artmaktadır.” dedi.

Manisa’nın Türkiye genelinde, üretim alanında dokuzuncu, üretimde sekizinci ve ağaç sayısında da altıncı sırada yer aldığını hatırlatan Çebi, “50 milyon 122 bin 390 adet ağaç sayısıyla ilimiz, ülke genelinin yaklaşık yüzde 2’lik kısmını karşılamaktadır. İlimizde Antep fıstığı üretimi, başta merkez, Kırkağaç, Akhisar, Demirci, Salihli, Selendi ve Gördes’te yapılmakta olup Ahmetli, Sarıgöl, Saruhanlı, Soma ve Turgutlu’da da az miktarda üretim mevcuttur. İlimizde dağınık halde bulunan ağaç sayısı fazladır. Kırsal bölgelerde bulunan Menengiç ve Atlantik sakızı anaçlarına yapılan Antep fıstığı aşılamaları ile üretim artırılmıştır. Dağınık haldeki antepfıstığı ağaçlarımız da bu şekilde oluşmuştur.” diye konuştu.

Kaliteli ürün elde etmek için hasat zamanının da çok önemli olduğunu vurgulayan Çebi, “Antep fıstığında hasatta meyve dış kabuğu saydamlıktan matlığa dönüşmekte, kırmızı kabuk yumuşayarak sert kabuktan kolayca ayrılmakta, kemik kabuk çıtlamaktadır. Fizyolojik olgunluğa erişen meyvelerde meyve kuru iç ağırlığı ile yağ miktarı en yüksek düzeydedir. İşte bu dönemde, yaklaşık bir hafta içerisinde hasat tamamlanmalıdır. Bu kritik dönemden önce veya sonra yapılan hasatta, meyvede gelişmemiş iç, bozuk renk ve çekici olmayan bir görünüm oluşmaktadır. Bu nedenle fizyolojik olum döneminin tespiti kaliteli ürün elde etmek için çok önemlidir.” dedi.

Saruhanlı’nın Nuriye Mahallesi’nde Antep Fıstığı yetiştiriciliği ile uğraşan üretici Mehmet Mora da ziraat mühendislerinin tavsiyeleriyle 18 yıl önce kurak olan arazisine Menengiç ağaçlarını dikerek bu işe başladığını söyledi. Mora, “Antep fıstığı ağaçlarını dikimden bir yıl sonra aşılarını yaptık ve bu zamanda kadar bakımını bırakmadık. 18 yıldır ailemle beraber bu işle uğraşıyorum. Bu sene mahsulümüz geçen yıla göre biraz daha iyi oldu. Ekonomik değerinin yanı sıra, bu iş ile köyümüze bir ilki yaşattığımız için daha memnunuz. Çıkardığım mahsulü kendim kavurup, satarak gelir sağlamaya çalışıyorum.” dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.