Gauck: Ramazan Bayramı'nın Ülkemde Kutlanması Din Özgürlüğünün Bir İfadesidir

Gauck: Ramazan Bayramı'nın Ülkemde Kutlanması Din Özgürlüğünün Bir İfadesidir

Göreve geldiğinden bu yana ikinci defa Almanya'da yaşayan Müslümanların Ramazan Bayramı'nı tebrik eden Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Ramazan ayının yokluğu hissetme, tefekkür etme ve insanın iç sesini dinlediği ay olduğunu söyledi.

Göreve geldiğinden bu yana ikinci defa Almanya'da yaşayan Müslümanların Ramazan Bayramı'nı tebrik eden Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Ramazan ayının yokluğu hissetme, tefekkür etme ve insanın iç sesini dinlediği ay olduğunu söyledi. Gauck, insanların bu ayda edindikleri anlayış ve bilgileri hayata geçirebileceğinden bahsetti. Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle de yayınladığı mesajında, Ramazan Bayramı'nın sevincin, birlikteliğin ve birbirine yakınlaşmanın bayramı olduğuna dikkat çekti.

Almanya Cumhurbaşkanı Gauck, bayram mesajında, "Günlük hayat başlamadan önce Ramazan Bayramı kutlanacak. Şimdi insanlar bu ayda edindikleri anlayış ve bilgileri hayata geçirebilecekler." dedi. Gauck, “Ramazan Bayramı'nın ülkemizde din özgürlüğü ve kültürel çeşitlik ifade etmesi beni özellikle mutlu ediyor. Birlikte kutlayacak ne kadar çok fırsatımız, paylaşmamız, fikir alışverişimiz olursa, o kadar çok birbirimize güveneceğiz.” ifadelerine yer verdi.

Bazı bayram sofralarında sevinçlerin içine hüznün de karışacağını kaydeden Gauck, “Belirli ülkelerdeki gelişmeler kendilerini oralara bağlı gören Müslüman vatandaşları özellikle telaşlandırıyor. Barış ve özgürlük olması adına biz de onların ümitlerini paylaşıyoruz." diye devam etti. Çeşitlilik içinde birlikte yaşamnın kendiliğinden olmayacağını kaydeden Gauck, bunun için güven, iyi niyet ve herkesin katılımına ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Gauck, Ramazan Bayramı'nı kutlayan Müslümanlara uyumlu bir birliktelik ve karşılarına çıkan badireleri atlatmak için güç dilediğini de sözlerine ekledi. Bayramda mezarlıkların ziyaret edildiğini kaydeden cumhurbaşkanı, birçok insanın bu vesileyle eş, dost ve akraba ziyaretinde bulunarak insanlarla güzel vakitler geçirdiğini söyledi.

WESTERWELLE: KARŞILIKLI SAYGI İÇİNDE BİR ARADA YAŞAMAYA İHTİYACIMIZ VAR

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle de tüm Müslümanların, ailelerinin ve yakınlarının Ramazan Bayramı'nı kutladı. Westerwelle yaptığı yazılı açıklamada, Ramazan Bayramı'nın sevincin, birlikteliğin ve birbirine yakınlaşmanın bayramı olduğuna işaret ederek, ''Ramazan ayı sohbetlerin yaşandığı ve insanların bir araya geldiği bir dönem. Bu çok güzel bir adet ve bu adetin Ramazan ayının çok ötesinde sürdürülebileceğini ümit ediyorum. Sürekli ve kalıcı şekilde, karşılıklı saygı içinde bir arada yaşamaya ihtiyacımız var." ifadesini kullandı.

Westerwelle, bu yıl da çok sayıda Müslüman'ın bayramı barış içinde kutlayamadığına değinerek, ''Geçtiğimiz aylarda çok sayıda insan şiddetli çatışmalar nedeniyle hayatını kaybetti veya kaçmak zorunda kaldı. En içten duygularımızla onların ve özellikle aile fertlerini ve yakınlarını kaybedenlerin yanındayız. Özellikle bu gergin dönemlerde diyaloğu sürdürmeli ve güvenilir işbirliğimizi devam ettirmeliyiz. Farklı dinlerden ve farklı kökenlerden insanların Almanya'da ve tüm dünyada barış içinde yaşamalarını ancak bu şekilde mümkün kılabiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

KARSLIOĞLU: BAYRAMLAR KENETLENMEK İÇİN İYİ BİR FIRSAT

Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu da yayımladığı bayram mesajında, şu ifadelere yer verdi: ''Dostluk ve dayanışmanın en güzel örneklerinin yaşandığı, maddi ve manevi yenilenme ayı olan, kendine has manevi ve kültürel bir dokusu bulunan Ramazan'ın ardından, birlik ve beraberliğimizin pekişeceğine inandığım Ramazan Bayramı'nı, her yıl olduğu gibi yine hep birlikte ve büyük bir mutlulukla karşılıyoruz.''

Karslıoğlu mesajında, dostluk, kardeşlik, sevgi ve hoşgörünün öne çıktığı, dayanışma ve paylaşmanın güzel örneklerinin yaşandığı, küslüklerin sona erdiği, birlik olma ve bir arada yaşama bilincinin güçlendiği özel günler olan bayramların halkın kaynaşması ve kenetlenmesi için önemli bir fırsat oluşturduğunu belirtti.

İslam Toplumu Milli Görüş Genel Başkanı Kemal Ergün da bayram mesajında, “Bayramlar, inanan insanları, inandıkları dinin ve inancın neşesinde birleştiren, kalpleri bütünleştiren, kardeşlik ve muhabbetleri pekiştiren ve güçlendiren, kırgınlık ve dargınlıkları ortadan kaldıran ilahî birer armağanlardır.” değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa Türk-İslam Birliği (ATİB) Genel Başkanı İhsan Öner de yayımladığı mesajında, İslam dinine mensup göçmen Müslümanlar olarak, yaşanılan ülkelerde bir mübarek Ramazan'ı daha hakkıyla yerine getirmiş olmanın sevincini yaşadıklarını dile getirdi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.