GastroFest yoğun ilgi gördü

GastroFest yoğun ilgi gördü

Konya'nın yemek kültürünün tanıtılmasının yanı sıra Türkiye'nin farklı lezzetlerinin de görücüye çıkacağı “Konya GastroFest" yoğun ilgi gördü

Dünyanın ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen şefler, ustalar birbirinden güzel lezzetleri vatandaşların beğenisine sundu 

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin şehrin mutfak kültürünü tanıtmak için gerçekleştirdiği Konya GastroFest ikinci gününde yoğun ilgi gördü. Kalehan Ecdat Bahçesi’nde devam eden Konya GastroFest’e ikinci gününde de Konya’dan, yurtiçinden ve yurtdışından çok sayıda misafir yoğun ilgi gösterirken Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, vatandaşlarla bir araya gezerek stantları gezdi. Meşhur Konya Etliekmeği’nin yapıldığı bölümde tezgah başına geçerek etliekmek yapan Başkan Altay’a Türkiye Aşçılar Federasyonu’na bağlı aşçılar tarafından önlük ve madalya hediye edildi. Başkan Altay, festival alanında çocuklara ayrılan alanda da çocuklarla sohbet etti. Altay, festivale vatandaşların ilgisinin yüksek düzeyde olduğunu ifade etti. Başkan Altay, “İnşallah beklediğimizin çok daha üzerinde bir katılım olacak. Özellikle çocuklarımız için özel etkinlik alanlarımız var. Kabaklardan yapılmış bir bahçemiz var ve Konya’ya ait tüm yemeklerin ikram edildiği statlarımız var. Dolayısıyla tüm hemşehrilerimizi Kalehan Ecdat Bahçesi’ndeki Gastrofest’e bekliyorum. Festivalimize katılarak bizi yalnız bırakmayan tüm Konyalılara teşekkür ediyorum. Onların gösterdiği bu yoğun ilgi bizim bu konudaki cesaretimizi artırdı. Konya’nın yemek kültürünü inşallah hep birlikte tanıtmaya devam edeceğiz” diye konuştu. Konya’nın zengin mutfak kültürünün tanıtılmasına katkı sağlamak amacıyla gerçekleştirilen festivale katılan ziyaretçiler, şehrin nefis yemeklerini ve tatlılarını yakından tanıma fırsatı buldu. Birbirinden özel ve farklı lezzetlerin buluştuğu GastroFest’te birçok marka hazırlamış olduğu ürünleri vatandaşların beğenisine sundu. Festivalin gerçekleştirileceği Ecdat Parkı’na akın eden vatandaşlar özenle hazırlanmış standları gezerek hem bilgi edindiler hem de bir çok farklı lezzeti tatma imkanı buldular.

resim-2021-10-03-215446.png

KAHVE ATÖLYESİ

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ)Turizm Fakültesinin Kahve Atölyesi standı kahve severler tarafından ilgi ile karşılandı. Necmettin Erbakan Üniversitesi Doktor Öğretim Üyesi Mustafa Cüneyt Şapçılar, “Vatandaşların festivale ilgisi oldukça yoğun açıkçası böyle bir yoğunluk beklemiyorduk. Standımız kahve severler tarafından büyük bir ilgi gördü bu tarz etkinlikler Konyamızın marka değerini yükseltiyor” dedi.

BARİSTA EĞİTİMİ VERİYORUZ 

NEÜ Turizm Fakültesi Kahve Atölyesi’nde Barista eğitimi verdiklerini de dile getiren Şapçılar,  “Turizm Fakültesi Kahve Atölyesi, işletmelerin maliyetini düşürmek amacı ile KOP ile birlikte yapmış olduğumuz bir proje. Proje kapsamında öğrencilerimize yaklaşık olarak 5 farklı eğitim verdik. Bu eğitim sonucunda birçok öğrencimiz bu alanda istihdam edilmeye başlandı. GastroFest’te hem bölümümüzü tanıtmak, üniversitemizi tanıtmak aynı zamanda yapmış olduğumuz işleri tanıtma amacıyla katıldık. Burada herhangi bir kahve satışımız yok hem kahve severlere kahve ikram etmek hem de daha çok dikkat çekmek istiyoruz. Biz burada şuanda filtre kahve deniyoruz üçüncü nesil ekipmanlarımızla french pres, moka pot gibi ekipmanlarla çalışıyoruz. Kenya, Etiyopya ve Brezilya kahvelerimiz var. Brezilya kahvesi Türk kahvesine yakındır. Hatta içmiş olduğumuz kahvelerin birçoğunun Brezilya’dan geldiğini söyleyebiliriz. Kahve çeşitleri ve tatları damak zevkine göre değişiklik gösterir. Ancak bunları birbirinden ayıran en önemli özellik öğütülme özellikleridir her birinin öğütülme derecesi farklıdır. Biz atölyemizde kahvenin tarihinden ve geçmişinden bahsedip teori dersleri veriyoruz. Gelen kursiyerlerimize espirosso yapmayı öğretiyoruz. Daha sonra kursiyerlerimize soğuk kahve yapımını, frabbe, ıce latte, gibi kahve yapımını da öğretiyoruz.Bu anlamda barista, kahve dükkânlarında, profesyonel kahve ekipmanlarıyla kahve hazırlamak ve sunmakla görevli kişiye verilen isimdir” şeklinde konuştu.

resim-2021-10-03-215524.png

KAFKA SÜT TULUM PEYNİRİ 

GastroFest’te en çok dikkat çeken stantlardan birisi de keçi sütünden yapılan,  tam kıvam alması için mağarada bekletilen ve halk arasında küflü peynir olarak bilinen yeşil tulum peyniri oldu

Kafka süt işletmecisi Ahmet Parılyıldız, “Festival bizim için harika geçiyor. Vatandaşlar standımıza aşırı ilgi gösteriyor bu ilgiden çok memnunuz eğer çok iddialı olmayacaksa şu ana kadar en çok ilgi gören stant olduk diyebilirim” dedi.

KÜFLÜ PEYNİR MAĞARADA ÜRETİLİR 

Yeşil tulum peynirin yapılışının püf noktalarından bahseden Parılyıldız, şunları kaydetti: “Bu peynir nisan mayıs ayında Torosların eteklerinde yayılan keçi koyun sütlerinden yapılır. Biz de bu sütleri toplayıp kendi mandıramızda peynir haline getiriyoruz. Daha sonra peynirleri alıp keçi ve oğlak tulumlarına basarız. Karaman, Ereğli, Ayrancı bölgesinde Üç Harmanlar köyünde özel bir mağara var. Hazırladığımız tulumları oraya koyuyoruz. Mağaranın özelliği şuradan geliyor mağara yaz kış her zaman dört derece. Mağarada ki sıcaklık ne azalır ne artar her zaman dört derecedir. Tulumlarımızı buraya nisan mayıs ayı içerisinde yerleştirdikten sonra ekim ayına kadar orada bekletiriz ve bu şekilde peynirler olgunlaşır. Mağaranın kendine has bakterisinden dolayı peynirin dışı kırmızılaşır bu içine de yansır. Bu peynirin özelliği buradan gelmektedir. Bu peynir dünyanın en iyi 5 peyniri arasında seçildi. Fakat güümüzde ne yazık ki İnsanlarda bir algı var. Peynire küflü denildiği zaman bir önyargı oluşuyor. Lakin bu peynirin herhangi bir zararı bulunmuyor. Hatta şuan ismi artık yeşil peynir olarak geçiyor. Bununla birlikte standımızda sadece küflü peynir yok. Keçi yoğurdumuz kendi ürettiğimiz tahinimiz hepsi orijinal olarak standımızda var.” 

resim-2021-10-03-215601.png

ALIÇ TURŞUSU BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

Yenilebilecek her şeyin turşusunu kurduklarını belirten Harun Dönmez, “Festival ürünlerimizi ve markamızı tanıtmamız açısından çok verimli oldu. Festival güzel ve yoğun bir katılımla başladı. Şehrin tanıtımı açısında çok iyi olacağı kanaatindeyim. Biz de Lokmahane Lokantaları olarak hem ürünlerimizi hem markamızı tanıtmak açısından buradayız” dedi. 12 yıldır turşu kurduğunu belirten Dönmez, konuşmasını şöyle sürdürdü: “12 yıldır turşu kuruyorum. Kurmuş olduğumuz turşular cumhurbaşkanımıza kadar gidiyor. Cumhurbaşkanımıza özellikle alıç, kırmızı pancar ve karışık turşuyu gönderiyoruz. 3 yıldır yolluyorum. Burası Anadolu; biz de Anadolu’nun bağrında yaşıyoruz. 60 yıl önce nasıl oluyorsa şimdide aynı işlemleri yapıyoruz. Özellikle dağdan topladığımız alıç, dağ armudu, dağ eriği, karamuk meyvesi, kızılcık meyvesi kısaca dağda ne varsa toplayıp turşu yapıyoruz. Vatandaşlarımızın sofrasına bu ürünleri taşıyoruz. Aklınıza ne gelirse her şeyin turşusu var bizim tezgâhlarımızda 75 çeşit turşu var. Vatandaşlarımız en çok kavun karpuz ve bamya turşusuna çok ilgi gösteriyor. İstisnasız yenilecek her şeyin turşusunu kuruyoruz” 

SAİT ÇELİK – EYYÜB KARAKUZU

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.