Gar, gış, gıyamet!

Gar, gış, gıyamet!

Konya'da son günlerde etkili olan kar yağışı ve buzlanma resmen hayatı felç etti. Birçok şehirler arası yol kapandı, sürücüler mahsur kaldı. Buzlanma nedeniyle yollarda çok sayıda kaza meydana geldi

Türkiye'nin dört bir yanını etkisi altına alan kar yağışı ve tipi, hayatı olumsuz yönde etkiledi. 20 Şubat Cuma günü Valilik kararınca il genelinde okullar tatil edildi. Konya'yı bir çok ile bağlayan yollar kapandı. Geçtiğimiz gün etkili olan tipi ile birlikte de bir çok mahallede elektrikler kesildi. Konya'dan; Afyonkarahisar, Ankara, Antalya, Aksaray ve Ispartaya'ya bağlayan karayolları yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle ulaşıma kapandı. Bazı yolcular yollarda mahsur kaldı. Polis ise kent çıkışlarında nöbet tutarak araç çıkışlarına izin vermedi. Buzlanma nedeniyle kara yollarında da çok sayıda kaza meydana geldi. Alınan bilgilere göre yaklaşık 10 TIR buzlanma nediyle devrildi. Konya'nın 22 ilçesinde okullar cuma günü tatil edilirken, Ilgın gibi bir çok ilçede yoğun kar yağışı nedeniyle 3 gündür eğitim yapılamıyor. Konya merkez ve özellikle taşra ilçelerinde gece saatlerinde etkisini iyice gösteren tipi ve kar yağışı, Konya'da adeta hayatı felç etti. Üniversiteli öğrencilerin ise yoğun talebine rağmen, Konya'da cuma günü tatil olan üniversite yok.

İLÇELERLE BAĞLANTI KESİLDİ

Konya merkezden ise bir çok ilçeye bağlanan yollar buzlanma nedeniyle araç trafiğine kapatıldı. Dün sabah saatlerinde bir kaç ilçeye giden yollar açılmasına rağmen halen bir çok ilçe yolu kapalı. Alınan son bilgilere göre kapalı olan yollar şöyle: Konya merkez- Demirkent, merkez- Karakaya, merkez Sızma, Ilgın- Akşehir, Akşehir- Yunak, Seydişehir- Akseki, Taşkent- Sarıveliler. Perşembe günü ve dün yollarda çok sayıda araç sürücüsü mahsur kaldı. Bazı sürücülere polis tarafından yiyecek yardımı da yapıldı. En çok da TIR şoförleri kar yağışı ve tipiden olumsuz yönde etkilendi. Cuma gününden itibaren zaman zaman yollar sadece otomobil trafiğine açıldı. TIR'lar ise saatlerce yollarda mahsur kaldı. Konya-Afyonkarahisar kara yolunun kapalı olması nedeniyle yaklaşık 5 saat kent çıkışında beklemek zorunda kalan bir TIR şoförü, "Yollarda aç susuz bekliyoruz. Yaklaşık 4 buçuk saattir buradayız. Yollar zaman zaman araç trafiğine açılsa da sadece otomobillerin geçmesine izin veriyorlar.

KAR BİR BUÇUK METREYE ULAŞTI

Konya genelinde yüksek kesimlerde kar kalınlığı yaklaşık 1 buçuk metreye kadar ulaştı. Yolların kapanması ile birlikte çok sayıda şehirler arası otobüs seferi iptal edildi. Perşembe akşamı şehir merkezinde etkili olan tipi de bir çok mahallede elektriklerin kesilmesine neden oldu. Merkez ilçelerine bağlı çok sayıda mahallede gece geç saatlere kadar uzun süre elektrikler gelmedi. Uzun süre gelmeyen elektrik vatandaşları ise çileden çıkarttı. Buzlanma nedeniyle ise şehirler arası yollarda çok sayıda kaza meydana geldi. Kulu'da görevden dönen bir ambulansın da yoldaki buzlanma nedeniyle kontrolden çıkarak bir otomobile arkadan çarpması sonucu meydana gelen trafik kazasında 1 kişi yaralandı.

ÇOK SAYIDA KİŞİ MAHSUR KALDI

Yoğun kar yağışı ve buzlanma bir çok kişiyi de yollarda mahsur bıraktı. Seydişehir'de yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle çevre il ve ilçelerle irtibatı kesildi. Edinilen bilgiye göre, Seydişehir- Antalya yolu Alacabel mevkinde, Seydişehir Konya yolu İnlice Mahallesi civarında ve Seydişehir-Beyşehir yolu ise tamamen fırtına ve kar yağışı nedeniyle trafiğe kapatıldı. Yolda kalan yaklaşık 250 kişi bölgedeki tesislere yönlendirildi. Tesislerde mahsur kalan ve yolun tekrar trafiğe açılması bekleyen vatandaşlar, Seydişehir Kaymakamı Tuncay Sonel’in girişimleri ile hamile ve küçük çocuğu olanlar evlere, diğerleri ise hastane ve okul yurtlarına ve konaklama yerlerine yerleştirildi. Öte yandan, kara yolları ekipleri ise yolu trafiğe açabilmek için aralıksız olarak çalışmalarına devam ediyor.

SİSLİ HAVA GELİYOR

Meteoroloji Konya Bölge Müdürlüğü'nden aldığımız bilgiye göre ise, pazar gününden itibaren Konya merkezde sisli hava etkili olacak. Pazartesi gününe kadar da hava sıcaklıkları 5 derece artacak. Salı günüden itibaren sisli hava yerini, yağmurlu ve güneşli havaya bırakacak. İlçelerde de hava sıcaklıkları mevsim normallerinin altında seyredecek.

EREĞLİ BELEDİYESİ’NDEN MAHSUR KALANLARA ÇORBA

Konya’nın Ereğli ilçesinde etkili olan kar yağışı nedeniyle yollarda mahsur kalan vatandaşlara sıcak çorba dağıttı. Ereğli-Konya kara yolunun kar ve tipi nedeniyle kapatılması üzerine yolda mahsur kalarak otogar ve tesislere sığınan yolculara Ereğli Belediyesi sıcak çorba ikramında bulundu. Yolun açılması için başlatılan çalışmaların devam ettiğini söyleyen Belediye Başkanı Özkan Özgüven, yolda kalan vatandaşların mağdur olmaması için tüm imkanların seferber edileceğini söyledi. Vatandaşlara sıcak çorba ikramında bulunduklarını kaydeden Özgüven, yol açılana kadar vatandaşların misafirleri olduğunu vurguladı. Ağır kış şartları nedeniyle kapanan yolun açılmasını beklediklerini ifade eden vatandaşlar ise, bu süreçte kendilerine sahip çıkarak çorba ikram eden Ereğli Belediyesine teşekkür etti.

KARAPINAR'DA KAR YAĞIŞI HAYATI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Karapınar’da 3 gündür devam eden kar yağışı, hayatı olumsuz etkiliyor. Etkili olan kar yağışı çiftçileri sevindirirken, ulaşımda aksamalara yol açıyor. Kar, tipi ve buzlanma nedeniyle birçok kaza meydana gelirken, Karapınar otogarında otobüs seferleri de iptal edildi. Kar kalınlığı 10 santimetreye ulaşırken, polis ve jandarma ekipleri de yollarda kontrollerini sıklaştırdı. Olumsuz hava koşulları sebebiyle Konya ve Ereğli yollarında ulaşım kontrollü sağlanıyor.

KARAMAN-MERSİN KARAYOLU ULAŞIMA KAPANDI

Kar yağışı ve tipi nedeniyle Karaman-Mersin karayolu ulaşıma kapandı. Sertavul geçidinde etkili olan kar yağışı ve tipi nedeniyle yol ulaşıma kapandı. Karaman-Konya yolunda ise ulaşım güçlükle sağlanıyor. Kapanan Karaman-Mersin yolunun ulaşıma açılabilmesi için ekipler aralıksız çalışmalarını yürütüyor. Karaman’ın Ermenek, Başyayla ve Sarıveliler ilçelerini birbirine bağlayan yolların da ulaşıma kapalı olduğu bildirildi. Karaman’da okullar yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle iki gündür tatil.

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum