Futbol doping yapmıyor

Futbol doping yapmıyor

TFF ve TBF Sağlık Kurulu Başkanlığı görevlerini yürüten Turgay Atasü, futbol dışındaki spor dallarında dopingle rasyonel mücadele edilmediğini, GSGMnin ise bu konuda başarısız olduğunu söyledi

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Doping Kurulu ile Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) Sağlık Kurulu Başkanlığı görevlerini yürüten Prof. Dr. Turgay Atasü, futbol dışındaki spor dallarında dopingle rasyonel mücadele edilmediğini öne sürdü.  Prof. Dr. Turgay Atasü, yaptığı açıklamada, özellikle TFF’deki önemli çalışmalara değinerek, “Doping rasyonel şekilde 16-17 senedir sadece TFF’de mücadelesi yapılan bir konu. Diğer kurumlarda rasyonel, bilimsel yapıldığını söylememiz biraz güç olur. Kafanızı çevirip bakarsanız, Süreyya Ayhan olayından tutun da, halterde, basketbolda, yüzmede, güreşte, uluslararası alanda epey bir zayiatımız var” dedi. Futbolda son 1,5 yıldır alınan numunelerde hiçbir pozitif sonuç çıkmadığını anlatan Atasü, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünü (GSGM) ise doping çalışmaları konusunda başarısız bulduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

“Bu işin bilimsel metotlu, disiplinli, eğitime dayalı bir mücadele şekli olması gerekir. Bu polisiye vaka değil. (Onu yakalayayım) diyerek olmaz. İkna ederek, eğiterek, öğreterek yapılmalı bu iş. Devlet kesiminin dopingle mücadelesinin GSGM’yi kast ediyorum- çok başarılı olduğunu söylemek mümkün değil. Ama gel bizim tarafa, rakamlar ortada. Tabii ki doping yapan çıkacak, mani olamazsın, tümünü engelleyemezsin. Ama ne kadar azsa, o kadar iyi. Bu da eğitimle olur. Biz ona inandık ve işlerimizi bu şekilde yönettik. Diğer tarafın ise en hafif şekliyle hiçbir şeyden haberi yok. Süreyya Ayhan olayı içler acısı bir olaydır. Haltercilerin, yüzmecilerin, diğer başka branşların durumları da içler acısı.”
Dopingle ilgili birimlerde çalışan insanların muhakkak tıp kökenli, bilimsel yönlü kişiler olmasına gerektiğine dikkati çeken Atasü, “Birçok branşta danışılabilecek bir ekip gerekli. Disiplin ve titizlik olmalı. Doğru dürüst organizasyon lazım. O zaman yürür işler. Seçilen bireylerin de önemi var. Bu işi bilen adamlar yapmalı. Turgay Atasü olarak 16 senedir bu işle uğraşıyorum, ama ben doping olayını tamamen bilen bir adam değilim. Ancak yanımda her an müracaat edebileceğim, üst düzeyde bu işi bilen bir ekip var. İyi bir organizasyon, teşkilatlanmayla bu iş yürür” ifadelerini kullandı.
Turgay Atasü, yaptıkları testlerde kendisini en çok üzen şeyin, örneklerde uyuşturucu madde çıkmasının olduğunu kaydetti. TFF olarak 17 yılda 6 bin 388 test yaptıklarını ve bugüne kadar ise 39 pozitif sonuçla karşılaştıklarını belirten Atasü, “Beni en çok üzen, sporcularımızda toksik madde, yani uyuşturucu tespit edilmesi. Bugüne kadar 7-8 örnekte esrar çıktı. Uyuşturucunun doping maddesi olması beni tabii ki ilgilendiriyor, ama spor yapan gençlerin uyuşturucu kullanıyor olması beni ayrıca çok üzüyor. (Keşke doping kullansa da, uyuşturucu kullanmasa) diyesim geliyor içimden. Çünkü uyuşturucu tüm ailesine zarar verir. Doping ise kendi sağlığını bozar” diye konuştu.
Türkiye Basketbol Federasyonu’nda (TBF) 2006 yılından beri Sağlık Kurulu Başkanlığı görevini yapan Prof. Dr. Atasü, futbola oranla bu alanda daha yavaş ilerleme kaydedebildiklerini aktardı. “Eğitimlerle inşallah basketbolu da futbola benzeteceğiz” diyen Turgay Atasü, “Basketbolda daha zor ilerliyoruz. Onlar daha entelektüel olmalarına rağmen, ne hikmetse daha güç anlatıyoruz, güç ilerliyoruz. Herkes elini, parmağını çekmeli bu işten. Bilen insanlar bu işi yürütmeli. Tabii ki futbol daha zengin bir alan, daha süratli işliyor mekanizmalar. Biz basketbolu da yavaş yavaş alıştırıyoruz” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.