Fransa'da Ekonomik Krize Karşı Liberal Hükümet

Fransa'da Ekonomik Krize Karşı Liberal Hükümet

Fransa'da sürpriz bir şekilde istifa eden Başbakan Manuel Valls, kurduğu ikinci hükümette ekonomide rotayı 'sosyal liberal' çizgiye kırdı. Ekonominin başındaki Arnaud Montebourg'un yerine 36 yaşındaki eski bir bankacı Emmanuel Macron'un atanmasıyla...

Fransa'da sürpriz bir şekilde istifa eden Başbakan Manuel Valls, kurduğu ikinci hükümette ekonomide rotayı 'sosyal liberal' çizgiye kırdı. Ekonominin başındaki Arnaud Montebourg'un yerine 36 yaşındaki eski bir bankacı Emmanuel Macron'un atanmasıyla en büyük sürpriz yaşandı. Daha önce Elysee Sarayı'nda danışman olarak görev yapan Macron'un ekonominin başına geçti.

8 kadın ve 8 erkek bakandan oluşan hükümette cinsiyet eşitliği ilkesine riayet edildi. Ancak, ekonomide Almanya ve AB'ye uyumlu ve kendisine sadık bir ekonomi ekibi kuran Hollande, aşırı sol ve ekolojist gruplara hükümette yer vermedi.

Fransa Başbakanı Manuel Valls, ekonomi politikaları nedeni ile kabinede oluşan tartışmanın ardından hükümetin istifasını Cumhurbaşkanı François Hollande'a sunmuştu. Valls'ın istifa kararı Ekonomi Bakanı Arnaud Montebourg'un Le Monde gazetesinde verdiği röportajda hükümetin ekonomi politikasını eleştirmesinin ardından geldi.

Valls, eski kabinede yer alana Ekonomi Bakanı Arnaud Montebourg, Milli Eğitim Bakanı Benoit Hamon ve Kültür Bakanı Aurelie Filipetti ile ekonomi politikalarındaki görüş ayrılığı nedeniyle yollarını ayırdı. 3 ismin Sosyalist Parti içinde Hollande'a muhalif bir grup oluşturması bekleniyor.

Najat Vallaud-Belkacem, Benoit Hamon'un yerine eğitim bakanı, Fleur Pellerin de Aurelie Filipetti'nin yerine kültür bakanlığı görevini üstlendi. Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, İçişleri Bakanı Bernard Cazenuve ve Savunma Bakanı Jean Yves Le Drian ve Maliye Bakanı Michel Sapin ise kilit bakanlıklarda yerlerini korudu

Hollande'ın hükümetteki yenilenmeyle birlikte kötü sinyaller veren ekonomide atılım yapıp yapamayacağı merak ediliyor. Yüksek işsizlik ve düşük büyüme oranlarıyla mücadele eden Hollande, 2012'de koyduğu ekonomik hedeflere ulaşamadı. Kemer sıkma politikalarıyla ilgili tartışmalar devam ederken, Hollande'ın halk desteği yüzde 17'ye geriledi. Sosyalist Parti'nin yerel seçimlerde yaşadığı hezimetin ardından göreve gelen Valls'in, ikinci hükümetiyle Hollande'a yönelik güven krizini aşması hedefleniyor.

FAS ASILLI VALLAUD-BELKACEM İLK KADIN EĞİTİM BAKANI OLDU

Fas asıllı göçmen bir ailenin çocuğu olan 36 yaşındaki Najad Vallaud-Belkacem Fransa'nın ilk kadın eğitim bakanı oldu. Devlet protokolünde en büyük 3. bakanlık koltuğuna oturan Belkacem Hollande iktidarının en çok öne çıkan siyasetçilerinden birisi oldu. Vallaud-Belkacem, 2007 yılında Lyon Belediye Meclisi üyeliği yaparken dönemin Sosyalist cumhurbaşkanı adayı Segolene Royal'in kampanya sözcülüğünü yaparak ismini duyurmuştu. 1977 yılında Fas'ta dünyaya gelen siyasetçi Paris Sciences-Po mezunu ve aynı zamanda hukukçu. Hollande'ın iktidara gelmesinin ardından ilk hükümette Kadın Hakları Bakanlığı ve hükümet sözcülüğü yaptı. Nisan ayında kurulan ikinci kabinede gençlik ve spordan sorumlu bakan oldu. Najad Vallaud-Belkacem, Fransız siyasetinde Milli Eğitim bakanlığı görevini üstlenen ilk kadın olarak da tarihe geçmiş olacak. Yeni Eğitim Bakanı, siyasette büyük bakanlıklardan birini üstlenen az sayıdaki Müslüman kökenli göçmenlerden birisi oldu.

Yeni Kabinede yer alan bakanlar :

Laurent Fabius, Dışişleri Bakanı

• Ségolène Royal, Çevre Bakanı

• Michel Sapin, Maliye Bakanı

• Najat Vallaud-Belkacem, Milli Eğitim Bakanı

• Christiane Taubira, Adalet Bakanı

• Jean-Yves Le Drian, Savunma Bakanı

• Marisol Touraine,Sağlık Bakanı

• François Rebsamen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı

• Bernard Cazeneuve, İçişleri Bakanı

• Stéphane Le Foll,Tarım Bakanı

• Emmanuel Macron,Ekonomi ve Sanayi Bakanı

• Sylvia Pinel, Şehircilik ve Konutlardan sorumlu Bakan

• Marylise Lebranchu, Kamu Yönetimi ve adem-i merkeziyetçilikten sorumlu Bakan

• Fleur Pellerin, Kültür ve İletişim Bakanı

• George Pau-Langevin, Deniz aşırı topraklardan sorumlu Bakan

• Patrick Kanner, Spor ve Gençlik Bakanı CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.