Finike Yöresine Ait Beyaz Limon 2 Yıl Dalında Taze Kalabiliyor

Finike Yöresine Ait Beyaz Limon 2 Yıl Dalında Taze Kalabiliyor

Antalya yöresinde özellikle Finike civarında yetişen beyaz limon (kokulu limon) ilginç bir özelliğiyle dikkat çekiyor.

Antalya yöresinde özellikle Finike civarında yetişen beyaz limon (kokulu limon) ilginç bir özelliğiyle dikkat çekiyor. Geçen yılın meyvesi ile bu yılın meyvesini aynı ağaçta barındırmasıyla bilinen limon ağacı Akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerde daha çok Finike yöresinde yetiştiriliyor.

Geçimini tarımla sürdüren Finike halkı evinin bahçesinde, tarlasında yetiştirdiği limonu taze bir şekilde tüketiciye pazarlıyor. Ekonomik ömrü kısa olduğundan dolayı çok yaygın bir limon türü olmayan beyaz limon Finikeli çiftçilerin geçim kaynağı olmuş durumda. Kışın 50 kuruştan verdikleri limon şimdilerde 3-4 lira arasında tezgahlarda yerini almış durumda. Finike civarında yetişen beyaz limon olarak bildiğimiz kokulu limon, kabuğu ile birlikte salatalarda ve çeşitli limonata yapımında kullanılmaktadır. İnsanların her mevsimde tükettiği ‘çaya çorbaya limon’ diye semt pazarlarında satılan bir meyve olan beyaz limon, Finikeli çiftçiler için ayrı bir umut kapısı. Finike’de portakal, nar ve limon yetiştiriciliği ile uğraşan çiftçiler, hasat zamanı geldiğinde bölge işçileri yetmediği zaman iç bölgelerden de mevsimlik işçi transferleri ile bölgeye ciddi anlamda ekonomik katkı sağlamaktadır.

Ege ve Akdeniz bölgelerinde neredeyse her evin bahçesinde bir limon ağacı bulunuyor. Finike yöresine ait beyaz limonun iç piyasaya tanıtarak ayrı bir gelir kapısı olabileceğini belirten Finike Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçobanoğlu,"Geçtiğimiz 4 yılda limon hep dalında kaldı. Bölgemize ait olan bu limon türü İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde tanınmıyor, daha çok genelde kendi bölgemizde biliniyor çevre illerde tanınıyor." dedi. "Limon iç ve dış piyasası olan bir meyvedir" diyen Başkan Sarıçobanoğlu, limonun mevsiminde 50 kuruştan satılırken şimdilerde tezgahlarda 3-4 lira arasında satıldığını kaydediyor.

Ağustos ve eylül sonuna kadar ağaçta durabilen Finike ve civarında daha çok görülen bir limon olduğunu belirten çiftçi Mehmet Ülker ise "Limon mevsimi gelinceye kadar ekmek kapımız olan bölgesel limonumuz olan beyaz limon aynı zamanda tazeliği ile bilinmektedir. Geçen yılın limonu ile bu yılın limonunu aynı ağaçta görebiliyoruz. Limon ağacı 12 ay yeşil kalabilir, bunun içinde sürekli bakım ister hassas olmasından dolayı kültürel işlemler sırasında çok dikkat etmelidir ki, üretici olarak hasat zamanında ve sonrasında yüzümüz gülsün. Bakımı hayli zor olan limonu güneşten korumak için üzerine tül çekiyoruz, yoksa güneş yakarak limonlar hastalığa yakalanabiliyor." şeklinde konuştu.

Finike yöresinde yetişen beyaz limon ağacının ömrünün yaklaşık 20 yıl olduğunu daha sonra kurumaya başladığını ve yeniden dikim yaptıklarını söyleyen çiftçiler, fazla tanınmayan beyaz limonun iç ve dış piyasaya pazarlanması için yetkililere seslendi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.