Filipinler’de 3 Günlük Bebek, Tayfunun Vurduğu Hastanede Öldü

Filipinler’de 3 Günlük Bebek, Tayfunun Vurduğu Hastanede Öldü

Filipinler’de Haiyan tayfununun büyük yıkıma yol açtığı Tacloban şehride felaketten sonra doğan 3 günlük bebek hastanede öldü.

Filipinler’de Haiyan tayfununun büyük yıkıma yol açtığı Tacloban şehride felaketten sonra doğan 3 günlük bebek hastanede öldü.

Tacloban şehrindeki Doğu Visayas Bölge Hastanesi’nde doğum sonrası tedavi gören Althea Mustacia isimli bebeğin dün öldüğü bildirildi. Haiyan tayfunun bölgeyi vurmasından 5 gün sonra 13 Kasım’da doğan bebeğin, doğum anından birkaç dakika içinde düzenli nefes alması başlatılamadığı için oksijen yetmezliği yaşadığı kaydedildi. Bu durum hemen düzeltilmezse beyin harası ya da ölümle sonuçlanıyor.

Althea Mustacia, tayfunun büyük hasar gördüğü hastanede zor koşullarda tedaviye alınırken, ailesi bir yandan dua ediyor bir yandan da el pompası ile bebeğe oksijen vermeye çalışıyordu. Hastanenin önemli kısmı hasar gördüğü için yeni doğan bebek hastanedeki kilise için ayrılan odada tedavi görüyordu. 3 günlük Althea Mustacia’nın dün hayat mücadelesini kaybettiği bildirildi.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre yeni doğan çocuklarda oksijen yetmezliği, gelişmekte olan ülkelerde bebek ölümlerinin yüzde 20’inin sebebi. ABD’de ise bu durum bebek ölümleri sebepleri arasında ise 10. aırada

Filipinli bebek Althea’nın ise bulunduğu hastanede yeterli imkanlar bulunması durumunda kurtarılabileceği ifade ediliyor. Ancak bölgeye elektrik verilemezken, tayfun ve selin vurduğu hastanede de cihazlar çalışmaz durumda bulunuyor.

Ailesi, oksijen tankına bağlanan 3 günlük bebeğe el ile oksijen pompalamaya çalıştı. Althea’nın ciğerleri çalışmazken, tek hayat emaresi ise atan kalbiydi. Filipinli bebeğin kalbi de dün akşam durdu.

Dr. Leslie Rosario, bebeğin vaktinde doğduğunu ve ölümüne sebebin ise tayfunun yol açtığı yıkım ve ellerindeki kısıtlı imkanlar olduğunu söyledi.

Hastanenin yeni doğan ünitesinde 24 bebek daha bulunuyor. Hastanenin giriş katında olan bebek ünitesi ise su basmasında dolayı bir üst katta bulunan ve kilise olarak kullanılan odaya taşınmış. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.