Filipinler, Haiyan Tayfununun Yaralarını Sarıyor

Filipinler, Haiyan Tayfununun Yaralarını Sarıyor

Tarihinin en yıkıcı felaketlerinden birini geride bırakan Filipinler, yaklaşık 5 milyon kişiyi etkileyen ve binlerce kişinin hayatına mal olan Haiyan süper tayfununun yaralarını sarıyor.

Tarihinin en yıkıcı felaketlerinden birini geride bırakan Filipinler, yaklaşık 5 milyon kişiyi etkileyen ve binlerce kişinin hayatına mal olan Haiyan süper tayfununun yaralarını sarıyor. Afet dolayısıyla Filipinler’e başsağlığı mesajları ile insani yardımlara gelemeye başladı.

Filipinler makamları, ülkenin orta kısmını vuran Haiyan tayfunundan etkilenen halka yardım ulaştırma mücadelesi veriyor. Filipinler'i vuran en şiddetli tayfunlardan biri olan Haiyan sonucu 10 bine yakın kişinin ölmüş olabileceğinden endişe ediliyor.

Haiyan süper tayfunu, en çok Leyte adası ile Samar adalarını vurdu. Tayfun evler, okullar ve bir çok binayı yıkarken, Leyte adasındaki Tacloban şehrinde de havaalanını kullanılmaz hale getirdi. Felaket sonucu yüz binlerce kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Birçok kasaba ve köy ile iletişim ve ulaşım kesilirken, bu bölgelere yardım görevlilerinin henüz ulaşmadığı ifade ediliyor. Afet bölgesinde temiz su sıkıntısı yaşanırken, birçok bölgeye elektrikler verilemiyor. Afetzedelerin acil gıda yardımına da ihtiyacı olduğu aktarılıyor.

Filipinler ordusu kargo uçakları ile bölgeye yardım ulaştırmaya çalışırken, yollardaki enkazlar sonucu bazı bölgelere ulaştırılamıyor.

BAŞSAĞLIĞI VE YARDIM MESAJLARI

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Amerikan halkı adına Filipinler’e başsağlığı dilemesinin ardından ABD Başkanı Barrack Obama da bir mesaj yayınladı. Mesajında Filipinler’de yaşanan felaketin First Lady Michele Obama’yı ve kendisini derinden üzdüğünü belirten Obama, düşüncelerinin ve dualarının bu yıkıcı felaketten etkilenmiş milyonlarca kişiyle beraber olduğunu belirtti. Başkan Obama ayrıca Amerikan hükümetinin Filipinler’in bir an önce toparlanması için hatırı sayılır derecede yardımda bulunduğunu belirtirken, daha fazlasını yapmaya da hazır olduklarına mesajında yer verdi.

ABD ordusunun Japonya’daki Okinawa üssünden 90 kişilik arama kurtarma ekibi afet bölgesine gönderilmişti. ABD sivil toplum kuruluşları da afetzedelere yardım için çadırlar, gıda ve temizlik malzemeleri ve ilaç gönderiyor.

Bu arada Hollanda’nın Filipinler’e 2 milyon Euro yardım yapacağını açıklamasının ardından Birleşik Arap Emirlikleri de Filipinler’e 10 milyon dolar yardımda bulunacağını duyurdu. Birleşik Arap Emirlikleri Başkanı Şeyh Halife Bin Zayed Al Nahyan’ın Filipinler Devlet Başkanı Benigno Aquino’ya başsağlığı mesajı gönderdi.

Malezya Başbakanı Mohd Najib Tun Razak da Filipinler’de Haiyan süper tayfunundan etkilenen 5milyon insan için üzüntülerini dile getirirken, “Malezya elinden gelebilecek desteği vermeye hazırdır.” dedi.

Türkiye’den ise Kimse Yok Mu Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği de 12 kişilik arama ve kurtarma ekibiyle Filipinler’de yardım çalışmalarına katılacak. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.