'Fed Başkanlığına Janet Yellen'in Atanması Belirsizlikleri Azaltır'

'Fed Başkanlığına Janet Yellen'in Atanması Belirsizlikleri Azaltır'

ABD Merkez Bankası’nın (FED) başına geçmesi beklenen Janet Yellen’ın mevcut para politikalarına devam etmesi bekleniyor.

ABD Merkez Bankası’nın (FED) başına geçmesi beklenen Janet Yellen’ın mevcut para politikalarına devam etmesi bekleniyor. Beyaz Saray yetkililerinin, Başkan Barack Obama’nın FED için Janet Yellen’i aday göstereceğini açıklaması, FED’in para politikalarında büyük değişikliklere gitmeyeceği şeklinde yorumlandı.

FED Başkanı Ben Bernanke’nin politikalarının destekçisi olarak bilinen Yellen, bir toplantıda enflasyonun yükselmesine rağmen işsizlik oranının daha da düşürülmesi gerektiğini açıklamıştı. Buna rağmen Yellen, yüksek enflasyon gibi düşük enflasyonun da ekonomiye zarar vereceğini düşünüyor.

Uzmanlar Yellen’in başkan seçilmesi halinde politikalardaki belirsizliklerin azalacağını belirtti. Yellen’in aday gösterileceği basına sızdıktan sonra piyasalarda belirsizliğin biraz daha ortadan kalktığını söyleyen Commonwealth Foreign Exchange Ekonomisti Ömer Eşiner, doların bir gecede daha da güçlendiğini belirtti. FED başkanlığı için yaşanan belirsizliğin azalmasının piyasaları olumlu etkiliyeceğine dikkat çeken Ekonomist Eşiner, "Yellen’in aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımlarına devam etmesini bekliyoruz. Bu durum, bütçe krizi ve borçlanma tavanı sorunlarının yaşandığı bir dönemde olumlu karşılanır." dedi.

PİYASALARLA İYİ İLETİŞİM KURUYOR

Yakın zaman önce Başkan Obama’nın danışmanlığını yapan Janet Yellen, piyasalarla iyi iletişim kuran bir ekonomist olarak tanınıyor. FED’de halen başkan yardımcılığı yapan Yellen, hem akademik kariyeri hem de para politikasındaki tecrübeleri nedeniyle Wall Street çevresi ile yakın ilişkilere sahip.

Bir dönem Harvard Üniversitesi’nde rektörlük yapan Yellen, seçilirse FED'e başkanlık edecek ilk kadın olacak. Yellen, seçilmesi halinde 31 Ocak’ta görev süresi dolacak olan Ben Bernanke’nin yerine geçecek. Obama tarafıdan aday gösterilecek ismin, Senato’dan onay alması gerekiyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.