‘Fazlıoğlu Cemal,   vatan sevdalısıydı’

‘Fazlıoğlu Cemal, vatan sevdalısıydı’

Eğitimci Araştırmacı yazar Ercan Arslan Konya Aydınlar Ocağında Seydişehirli şair ve fikir adamı Fazlıoğlu Cemal Oğuz Öcal’ı anlattı.

Konya Aydınlar Ocağı’nın düzenlediği Selçuklu Salı Sohbetlerinde eğitimci ve tarihçi yazar Ercan Arslan Seydişehirli şair Fazlıoğlu Cemal Oğuz Öcal’ın hayatını anlattı. İl Halk Kütüphanesi Salonundaki programa Seydişehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ali Saylam’ın yanı sıra ilçenin ileri gelen gazetecileri ve öğrenciler de katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Konya Aydınlar Ocağı Yönetim Kurulu Üyesi Tayyar Yıldırım aslen Ordulu olmasına rağmen Seydişehir ile ilgili önemli kültürel eserler hazırlayan Ercan Arslan’a teşekkür etti.

SEYDİŞEHİR’LE BAĞINI HİÇ KOPARMADI

Daha sonra Kürsüye gelen Arslan, Cemal Oğuz Öcal’ın bir şiirini okuyarak başladığı konuşmasında, “1913 yılında Seydişehir’in İncesu köyünde dünyaya gelen Cemal Oğuz Öcal Konya ve Seydişehir ile bağını hiçbir zaman koparmadı” dedi. Arslan, “Seydişehir Merkez Numune İlkokulunu bitiren Öcal Konya Öğretmen Okuluna devam etti ve nakille İstanbul Erkek Öğretmen Okuluna giderek oradan mezun oldu. 1935’den öğretmen olup çeşitli illerde görev yaptı. Gazi Terbiye Enstitüsü Pedagoji Bölümüne kaydolsa da buradan mezun olmadı” diyerek konuşmasına devam etti.

Hakkında yargılama kararı olan Hüseyin Nihal Atsız’ı Ankara’ya gelişi sırasında yapılan karşılama törenini tertipleyip kalabalığı kışkırttığı iddia edilen Öcal’ın 1944 yılında Alparslan Türkeş, Orhan Şaik Gökyay, Zeki Velidi Togan, Reha Oğuz Türkkan, Fethi Tevetoğlu ve Nejdet Sançar gibi çok sayıda milliyetçi ile yargılanıp tutuklandığını ve daha sonra hakkında hakkında beraat kararı verildiğini anlatan Arslan, “Bu davadan sonra Öcal öğretmenliğe dönemeyip şeker fabrikasında puantörlük, Seyitgazi Toprak Mamulleri Ofisinde memurluk, Seydişehir ve Konya bölge müdürlüklerinde mümeyyizlik gibi işler yaptı. 1947 yılında İstanbul’a dönüp öğretmenliğe devam etti” dedi.

TURANCI FİKRE YAKLAŞTI

Öcal’ı Türkçü-Turancı fikriyata yaşadığı dönemin şartlarının yönlendirdiğine işaret eden Arslan, “Numune ilkokulunda, Kuvayı Milliyeci olan öğretmeni Hasan Lütfi Ergen’den etkilenmiştir. Konya Lisesinde Sadi Irmak ile birlikte okumuştur. İstanbul’da bulunduğu dönemde Nihal Atsız ile tanışıp sıkça görüşmüş ve ismine de Oğuz ekini o zaman almıştır. Türkleri Orta Asya’ya sürmek isteyenlere karşı Turancı fikriyatla, Kızılelmayı savunmuştur” diyerek sözlerini sürdürdü. Fazlıoğlu Cemal, Oğuz Öcal’ın; Orhun, Bozkurt, Çınaraltı, Tanrıdağ, Bucak, Serdengeçti, Toprak, Türkeli, Büyük Dâvâ, Ocak, Büyük Türkeli gibi milliyetçi dergilerde şiir ve yazılarının yayınlandığını da anlatan Arslan, “Uslu Ozan ve Fazlıoğlu mahlaslarını kullanan Öcal’ın, şiirleri millî his ve duygularla yüklüdür. Konya ve Seydişehir için de çok güzel şiirleri vardır. Yurttan Sesler (1939), Türk Geliyor (1944), Ata Sevgisi (1946), Savulun Kızıllar, Gençlik Geliyor (1949), Türk Çocuklarına Millî Şiirler (1951), Her Şey Vatan İçin (1953), Kıbrıs'a Seferim Var (Makale ve şiirler 1958), Ramazan Şiirleri (1960), Eyüp Sultan'ı Ziyaret (1960), Olan Oldu Bizlere (1960), Yavrularımıza Okul ve Bayram Şiirleri (1960), Bir Millet Şahlanıyor (Bütün şiirleri 1968) ve Öğretmenim(1970) adlı kitapları yayınlanmıştır. 4 Aralık 1971 tarihinde hayatını kaybetti ve İstanbul’da Sakızağacı Mezarlığına defnedildi. Yakın zamanda kaybettiğimiz Bahattin Paslı ağabeyin kütüphanesinde onun bazı eserleri vardır. Merhum Paslı da Öcal’dan sonra Seydişehir’in ikinci büyük şairidir.” diyerek sözlerini tamamladı.

Söz alan gazeteci Hakkı Balcı, Ercan Arslan’a teşekkür ederek, “Hocam aslen Seydişehir’E daha çok hizmet etti. Bahattin ağabeyin de sağ koluydu ve ilçemizin ilçemizin yeni Cemal Oğuz’udur. Biz onun yaptığını yapamadık” dedi.

Program sonunda Araştırmacı yazar Ercan Arslan’a Aydınlar Ocağı’nın kitap hediyesini hemşehrisi Prof. Dr. Abdullah Öksüz takdim etti.

MUSTAFA ÜNÜVAR

Kaynak:Mustafa Ünüvar

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.