Faturaya yansıyan zamlar isyan ettirdi

Faturaya yansıyan zamlar isyan ettirdi

Elektrik ve doğalgazda hükümetin uyguladığı fahiş zamlar faturaya yansıdı. Zamların faturada oluşturduğu fahiş artışı gören vatandaşlar, döviz kurlarındaki düşüşe rağmen indirim yapılmamasına tepki gösteriyor

Hükümetin aldığı zam kararları ile elektrik ve doğalgazda yapılan üç zam ile birlikte geçtiğimiz yıla göre faturalarda yaklaşık yüzde 30’luk bir artış yaşandı. Yapılan zam haberlerinden zammın yüksek olduğunu anlamayan vatandaş, kış ayının gelmesi, kaloriferlerin yanması ve zammın faturalara yansıması ile birlikte tepkisini dile getirmeye başladı. Vatandaş yapılan zamların iptalini istiyor. Gelen son zamlarla birlikte aylık ortalama 250 TL doğalgaz faturası ödeyen bir vatandaş artık 325 TL ödeyecek. Yani yeni fatura 75 TL zamlı gelecek. Elektrik faturası için de aynı durum geçerli. Aylık ortalama 85 TL elektrik faturası ödeyen bir aile bugünden itibaren 25.50 TL fazla ödeyecek. Kış aylarında doğalgaz faturalarını zaten ödemekte zorluk yaşayan vatandaş, zamlı elektrik ve doğalgaz faturaları ile şok oldu. Zammın iptalini isteyen vatandaşlar, neredeyse tüm gider kalemlerinde yaşanan artış göz önüne alarak devletin vatandaşı desteklemesi gerektiğini ifade ediyor. Bazı vatandaşların su faturalarındaki fahiş yükselişe de tepki gösterdiği görülüyor.

Döviz kurlarında yaşanan düşüşe rağmen, henüz hükümet elektrik ve doğalgazda yapılan yaklaşık yüzde 30’luk zamdan geri dönüş yapmadı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yıl başına kadar elektrik ve doğal gaz faturalarına zam yapılmayacağını belirterek, “Kurdaki düşüş maliyetleri olumlu etkiliyor. Maliyetler düşerse doğal gaz ve elektrikte indirim olabilir" demişti. Vatandaş Bakan’ın verdiği sözde durmasını ve hükümetin yaptığı indirim çağrılarına kendisinin uyması gerektiğini söylüyor. Sosyal medyada da vatandaşlar gelen yüksek zamlı faturalarını paylaşarak fahiş fiyat farklarını ortaya koyuyor. Konyaspor Şimşekler isimli bir Facebook sayfasında da zamların iptali için bir paylaşım yapıldı. Yapılan paylaşımda, “Son 3 aydır esnaflara ve dairelere gelen faturalar yüzde 50 artınca vatandaş isyan etti. 40-50 TL civarı gelen faturalar bir anda 100 TL’nin üzerine çıkınca Asgari Ücretle geçinen vatandaşlar çıkmaza girerken , Milletvekilleri ve yöneticilerden bu konu hakkında yardım beklediklerini ve bin 600 TL olan asgari ücretle kira mı , doğalgaz mı , elektrik , su mu ödeyeceklerini ifade ediyorlar. Yetkilileri ve sayın Cumhurbaşkanımızı bu konuda Vatandaşa yardımcı olmaya davet ediyoruz Soygunculuk yapıyorlar resmen” denildi.


Pek çok vatandaş da paylaşımları ile duruma tepki gösterdi. Halis Akkaya isimli bir vatandaş, yaptığı paylaşımda, “Bana da 256 TL gelmiş sanki fabrika işletiyoruz öyle faturamı olur 3 ay önce 130-140 arası gelirdi, geçen ay 185’e çıktı. Bu ay 236 TL. Biz dükkanda elektrik suya mı çalışacağız. Anlamadım 26 TL gelen su, 76 TL geliyor” dedi. Tosun Zeybek isimli vatandaş da şu ifadelere yer verdi: “Faturalara İtiraz ediyorsun, ‘Fazla kullanmışsınız’ diyorlar işin içinden çıkıyorlar. Vatandaş ne yapsın. 4 aydır 50 ile 68 arası geliyordu bu ay 103 TL gelmiş resmen soygun.” Osman Çinikaya isimli vatandaş ise, “120 TL gelen fatura 265 TL geliyor. Ayrıca dağıtım bedeli 78 TL geliyor. Dağıtımı uçakla mı yapıyorsunuz?” dedi. Cihat Küçük isimli bir sanayici de, “Bin 500 TL’yi geçmeyen elektrik aynı saat çalışma aynı makineler çalışıyor, son zamlarla gelen elektrik 2 bin 136 TL” diyerek tepkisini gösterdi.

HÂLİD ŞEN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.