Faturası Gittikçe Büyüyen Bebeğin Fişini Çekmeyi Önerdiler

Faturası Gittikçe Büyüyen Bebeğin Fişini Çekmeyi Önerdiler

Hayırsever vatandaşlar tarafından Türkiye'de toplanan yardımlarla üç ay önce Almanya'ya getirilen 21 aylık Muhammet Eren bebeğe kalp nakli yapılmadı. Doktorlar kalp nakli yapmayı reddettikleri bebeğin ailesine 540 bin Euro hastane masrafı çıkardı....

Hayırsever vatandaşlar tarafından Türkiye'de toplanan yardımlarla üç ay önce Almanya'ya getirilen 21 aylık Muhammet Eren bebeğe kalp nakli yapılmadı. Doktorlar kalp nakli yapmayı reddettikleri bebeğin ailesine 540 bin Euro hastane masrafı çıkardı. Hastane acılı aileye bebeğin fişini çekmeyi, ya da başka bir yere nakletmelerini teklif ediyor.

Türkiye'den kalp nakli olmak için geldiği Giessen Üniversitesi Çocuk Kliniği'nde üç aydan fazla süredir kalp nakli bekleyen 21 aylık Muhammet Eren Dönmez, doğuştan kalp hastası (Dilate Kardiyomiyopi). Bebeğe 6 ay ömür biçilmiş. Anne Şennur ve baba Yavuz Dönmez, üç ay önce tüm hazırlıklarını tamamlayıp, kalp nakli için Almanya’ya geldi. Bu süre içinde nakil yapılmadığı gibi, hastane masrafları yarım milyon Euro'yu geçti.

Bir süre kalbi duran Muhammet Eren bebeğin beyni, oksijensiz kaldığı için yüzde 20'si işlevsiz duruma geldi. Hastane, nakil için kalp bulmanın çok zor olduğunu, bulunsa bile kurtulma ümidi daha fazla olan başka çocuklara nakledilebileceğini belirterek, minik bebeğe kalp nakli yapmayı reddediyor. Aile ise minik yavrularının iyileşeceğine inandığı için tedavinin sonlandırılması ve minik bebeklerinin bile bile ölüme terk edilmesini istemiyor.

KALP NAKLİ İÇİN GELDİK, BİZE ÖLÜM SEÇENEĞİ SUNUYORLAR

"Çocuk zaten sakat olacak, diye kalp nakli reddediliyor." diyen baba Yavuz Dönmez, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Türkiye'de toplanan yardımlarla üç ay önce Almanya'ya çocuğumuza kalp nakli yaptırmak için geldik. Üç aydır burada verilen hizmet bize zaten Türkiye'de veriliyordu. Bizim tek amacımız kalp nakli yaptırabilmekti. Hastaneyle görüşmelerimizde toplam bizden 178 bin Euro talep edilmişti. Biz parayı hazırladık ama her seferinde buradan gelen haberlerle rakamlar arttı; 200 bin oldu, 250 bin oldu, 300 bin oldu, 400 bin oldu. 400 bin Euro da toplandı ve bir an önce gelmek istedik. Çocuk için biçilen ömür 2 haftaydı, bu iki hafta da buraya gelebilmek için geçti. 30 Mart günü çocuğun kalbi durdu. Durumu anlattığımızda 'parayı transfer edip hemen gelin' dendi ve ambulans uçakla geldik. Beyinde hasar oluştuğunu biliyorduk ve emin olmalarını istedik. İlk çektikleri MR'larda çocukta hiçbir problem olmadığını ve kalp nakline hazır olduğunu söylediler. Çocuğu iki kez yapay kalbe bağladılar. Biz kalp nakli beklerken geçen bir bir buçuk ay sonunda, çocuğumuzda çok büyük beyin hasarı olduğunu ve tedaviyi bitirmek istediklerini yani çocuğun ölümünü tercih etmemizi istediler.’’

Çocuğun yapay kalpte kalırsa daha zor öleceğini, yapay kalpten ayrılırsa daha kolay bir ölüm olacağını doktorlardan öğrenen Dönmez,’’ Doktorlar hep yapay kalpten ayırma taraftarıydı. Bunu neden istediklerini bugün elime geçen faturadan anladım, 540 bin Euro fatura çıkardılar. Bu bir milyona kadar çıkabilirmiş. Hastane bebeğimize kalp nakli yapmayı reddediyor. Sebebi ise, federal yasalara göre bulunacak kalp daha iyi durumdaki çocuğa nakledilebilirmiş. Yani iki tane çocuk var bir tanesi engelli, biri normal olacak, biz tercihimizi normalden yana kullanırız diyorlar. Burada dürüstlük nerede. Bizim acımız da aynı, diğer ailenin acısı da aynı. Hastane böyle bir karar almış, biz direniyoruz. Karşımızda çocuk gülüyor, bize tepki veriyor, kendi nefes alıyor, bir şeyler yemeye çalışıyor, ben bu çocuğu nasıl ölüme terk ederim? Biz son nefese kadar mücadelemizi vereceğiz.’’ şeklinde konuştu.

ENGELLİYE YOK ENGELSİZE KALP VAR

Anne Şennur Dönmez ise "Bir anneye 'senin oğlun engelli olacak, ona kalp yok' demek nedir?" diye sordu. Şennur Dönmez, “Benim oğlumu yaşatsınlar, ben onu istiyorum. Yüzde 20 büyük bir engel değil. Engelli de olsa o çocuğun yaşamaya hakkı var. Benim oğlum yaşamak istiyor. Bu insanlığa sığmaz. Ben bir anneyim, bana gelip diyorlar ki, yan tarafta sağlam çocuk var ona kalp var senin oğlun engelli ona yok. Kaç gündür yanıma engelli çocukların anneleri gelip bana destek veriyor. Ben inanıyorum ki, o şansı benim oğlum da verseler, kendini toparlayacak ama o şansı ona vermiyorlar.” dedi.

Twitter üzerinde “#KalbimiVer” ve Facebook üzerinde oluşturulan “Muhammet Eren İçin El Ele” isimli sayfada 60 binden fazla kişi de minik bebeğin kurtulması için dua ediyor ve ona internet üzerinden destek veriyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.